Top News
6740 prikaza

Zadarski šef: Da je otišao u SDP, HDZ bi u Zadru bio nula

Božidar Kalmeta
Filip Brala (PIXSELL)
Božidar Kalmeta je konačno prelomio - odustaje od utrke za gradonačelnika Zadra

Trajalo je praktički mjesecima - hoće, neće, hoće, neće... Plenković je znao koliki mu je teret Božidar Kalmeta sa dvije optužnice za vratom, ali dati šansu nekom drugom umjesto Kalmete da vodi Zadar istovremeno je bio salto mortale. Kalmeta je u Zadru predugo nepobjediv i odlazak zadarskog 'šerifa' vijest je koja se u Zadru nije baš očekivala.

Šutljivi Kalmeta, kojega Zadrani zovu Dario - što je neobična, lokalna izvedenica iz imena “božji dar” - nalik je na hodajuću zbirku proturječja. 

Danas mirni čovjek s imidžem “galeba”, djetinjstvo je proveo u zadarskome Bronxu, ljutim Arbanasima, stekavši reputaciju kvartovskoga štemera. 

“Koristio sam se šakama, ali ne i nožem”, priznao je prije prve inauguracije u ministarsku fotelju, i odmah dodao: “...no to nije bilo ništa dramatično, prošlo je bez posljedica”.

Božidar Kalmeta | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Poznavatelji lokalnih prilika znaju da formulacija “ništa dramatično” tamo baš i ne znači isto što i u Oroslavju. Danas pažljivo stiliziran, zbigecan, gradonačelnik Zadra, Kalmeta je izraziti pacifist. Smatra da se treba okrenuti “drugim vrijednostima”. Redu, radu…

Ipak, čini se da s lica nikad ne skida “željeznu masku” koja mu je pomogla da politički preživi sva iskušenja od Bibinja i Arbanasa do Markova trga. Samo takav, čovjek riblje krvi, mogao se od inženjera agronomije uspeti na čelno mjesto resora u kojemu se vrtio najveći novac u hrvatskoj povijesti. 

Samo je takav, spreman na sve, mogao preživjeti obrat od ljutog pašalićevca u odanog sanaderovca pa u sljedbenika Jadranke Kosor do čovjeka povjerenja Tomislava Karamarka. I od čovjeka koji je bez obzira na rizik držao Gotovininu sliku, u provoditelja politike pune suradnje s Haagom...

Ana Stavljenić Rukavina, SDP-ova ministrica zdravstva, morala je svojedobno demisionirati zbog afere Baxter, u kojoj se mogla uočiti tek njezina neizravna odgovornost, dok je Kalmeta gotovo neokrznut preživio i iskakanje vlaka na Rudinama, fatalnu nesreću s puno mrtvih, koji bi vjerojatno i danas bili živi da nije bilo korupcije unutar sustava, dakle nečega zbog čega se ministri smatraju odgovornim prema goloj, elementarnoj logici pozicije…

Božidar Kalmeta | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
Bila je to smrtonosna afera, jedan kroz jedan, ali se Kalmeta izvukao. On je, naime, strašno moćan i dobar je saveznik ako ga imate na svojoj strani. 

Ne radi nevolju bez potrebe. Ako ga puste na miru, gleda uglavnom svoja posla pa može sa svima, zato je i opstao tako dugo, postavši, od autsajdera, jedan od najjačih ljudi HDZ-a. Kako je uspio? Teško da bi mu 1994. godine, kad je izabran za zadarskoga gradonačelnika, itko davao šanse koje se ne mjere u promilima. 

No, sreća poslovično prati hrabre, naročito ako se zaigraju - a ime Dario znači baš to, “zaigran”. U svijet rada stupio je kao inženjer agronomije u zadarskoj Maraski, što nije bila osobito obećavajuća pozicija. 

Možda je bilo presudno to što se za fotelju gradonačelnika opkoljenoga grada koji nije imao ni vode i jedino što je dobivao u izobilju bile su neprijateljske granate – doista nitko nije tukao.

Diskretan, pametan i vrijedan, Kalmeta je imao dar da stekne brojne saveznike ili prijatelje, od Vladimira Šeksa (koji mu je kumovao na vjenčanju) do Radimira Čačića, kojemu je – ispravno uočivši priliku za sebe - maksimalno pomogao u realizaciji POS-a u Zadru. 

Božidar Kalmeta | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Kalmeta je u cijeloj svojoj karijeri, kojoj je početni impuls dao danas zaboravljeni stranački patrijarh Petar Šale, za sobom uvijek vjerno vukao svoje suradnike. Neki od njih, poput Zdravka Livakovića, Živka Kolege ili dr. Zvonimira Vrančića, saveznici su iz ljubavi; neki drugi, poput nekad Rene Sinovčića, iz nužde.

Kalmeta je, kao i svi drugi hrvatski političari, mudro ocijenio kako je sport jako važan za politiku, pa se upleo i u KK Zadar, jednu od gradskih legendi, no protivnici mu zamjeraju da bi klub bolje prošao da se on držao podalje.

Malo-pomalo, mudrom politikom Kalmeta je od Zadra uspio učiniti prosperitetan grad, s visokom zaposlenošću, pristojnim standardom, velikim bumom izgradnje (dobrim dijelom riječ je o Hypo investicijama u nekretnine i turizam), što je kod Zadrana stvorilo snažan osjećaj zahvalnosti, koji se matematički može iskazati u natprosječnoj, u pravilu 60-postotnoj podršci lokalnog biračkog tijela.

Ta ga činjenica čini se, drži iznad vode u Zadru, u okolnostima koje mu inače ne idu na ruku, obzirom da mu novi predsjednik stranke Andrej Plenković ne daje previše prostora, pa je tako potpuno izostao s liste HDZ-a u Zadru na zadnjim parlamentarnim izborima. Iako su Kalmeta i HDZ poručili kako su tako odlučili da bi se Kalmeta mogao posvetiti gradonačelničkoj funkciji, čini se kako Plenković nije htio riskirati s osobom kojoj nad glavom vise USKOK-ove optužnice, i bio je u pravu.. 

Božidar Kalmeta i Darko Milinović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Najveći problem s kojim se suočio na lokalnoj razini je, pak, bujanje narkomanije koja je prerasla u pravu pošast. No Kalmeta je u svojim rukama koncentrirao i golemu financijsku moć.

Afera Bechtel, koju je prvi raskrinkao Večernji list, bila je “majka svih malverzacija” u cestogradnji, no i nju je uspio preživjeti iako je Amerikancima trebalo dodijeliti golemi posao bez javnog natječaja.

Sanader i Kalmeta tvrdili su da je Račanova vlada s Bechtelom ugovorila takve uvjete, no kad je ugovor objavljen, pokazalo da se takve obaveze nigdje nije bilo. Hrvatski konzorcij koji je dobio izgradnju sporne trase, bio je jeftiniji punih milijardu kuna! 

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Casper
    Casper 21:52 22.Studeni 2016.

    Retardirani kao i Zagrepčani ili Splićani. Kad im Bandić, Kalmeta ili Kerum mogu biti gradonačelnici onda je to retardiran narod.