Top News Izbori u Americi
464 prikaza

‘Bolje da se Hrvat tukao s Hillary, nego bahati Trump’

Hillary Clinton i Donald Trump
REUTERS/Shannon Stapleton
Guverner Ohija Kasich sad je svojevrsni glasnogovornik tvrde republikanske frakcije koja prezire primitivnog milijardera

Nastavlja se mrtva utrka republikanca Donalda Trumpa i demokratske kandidatkinje Hillary Clinton na američkim predsjedničkim izborima. 

Hillary Clinton i Donald Trump | Author: REUTERS/Lucas Jackson REUTERS/Lucas Jackson

Većina anketa sugerira kako će biti teško predvidjeti pobjednika jer je Hillary opterećena aferama, a Trump i dalje zbunjuje tamošnju javnost radikalnim izjavama i kontroverznim ponašanjem. 

Sad se otkrilo kako je i novcem iz vlastite zaklade plaćao svoje nagodbe sa sudovima. 

Vodećim republikancima koji su mu uskratili potporu i javno rekli kako će glasovati za suprotni tabor priključio se prije nekoliko dana i bivši američki predsjednik George H. W. Bush. 

“Glasovat ću za Hillary”, poručio je Bush stariji, u čiju odanost konzervativnim i republikanskim načelima nitko ne sumnja.

No ako je izbor Trump, onda glas ide onome tko je manje loš (i opasan), načelo je zbog kojeg su ranije Mitt Romney, John McCain, Paul Ryan i druge republikanske vedete okrenuli palac dolje nekretninskome mogulu koji se, kako tvrde, kao uljez pojavio u njihovu taboru, osvojio kandidaturu i sad želi postati američkim predsjednikom.

I to čine unatoč činjenici da bi nakon dva Obamina mandata, koji dolazi iz redova demokrata, i treći put u nizu bili bez svojeg predstavnika u Bijeloj kući.

Zadnje ankete u ključnim državama, kao su Ohio i Florida, čiji pobjednici na kraju obično postaju američki predsjednici, govore kako je Hillary izgubila nekadašnju prednost te su sad izjednačeni ili je Trump u blagom vodstvu.

No jedna druga anketa koju je nedavno napravilo Sveučilište Monmouth sugerira kako bi Hillary doživjela težak poraz protiv bilo kojeg drugog republikanskog kandidata koji nije Trump.

Tako bi, primjerice, sadašnji guverner države Ohio John Kasich, po majci hrvatskog podrijetla, po toj anketi, pobijedio Hillary s velikom razlikom. Bilo bi 57 prema 33 u njegovu korist. 

Sad se mogu čuti i komentari među republikancima kako bi bilo bolje da je Hrvat Kasich išao protiv Hillary, a ne Trump. Pobjeda bi bila gotovo izvjesna.

No Kasich je, kao posljednji Trumpov protivnik, u svibnju odustao od utrke na republikanskim predizborima.

John Kasich | Author: REUTERS/Aaron Josefczyk REUTERS/Aaron Josefczyk

Tijekom kampanje bio je jedan od najvatrenijih kritičara njujorškog milijardera, a u srpnju je odbio otići na konvenciju u Clevelandu, gdje je Trumpu potvrđena nominacija. 

Potom je javno rekao kako neće glasovati za Hillary, ali je dao jasnu sugestiju kako neće zaokružiti ni Trumpovo ime na glasačkom listiću. 

Zadržao je čvrstu distancu prema njemu, odbio se i angažirati u kampanji koju kontroverzni milijarder vodi njegovoj državi Ohio. Iz lojalnosti prema njemu to su učinili i članovi njegova tima. 

Trump mu je to žestoko zamjerio, a Kasich je hladno uzvratio kako su njih dvojica, iako formalno u istoj stranačkoj obitelji, zapravo potpuno različiti. 

“Mi smo kao dvije tvrtke. Imamo drukčiju viziju, drukčiji sustav vrijednosti i različiti cilj”, kazao je.

Kasich može imati vrlo bitan utjecaj na to tko će pobijediti na budućim izborima, jer kao guverner u toj važnoj državi ima mehanizme kojima može u ovoj pat poziciji preokrenuti rezultat na jednu ili na drugu stranu. 

Politički analitičari su suglasni kako je potrebno na svojoj strani imati Kasichev tim ako se želi osvojiti Ohio. 

Čini se da Trump do izbora u studenome ima razloga strahovati od njega. Pogotovo nakon što se zadnjih dana jaz između njih dvojice dodatno produbio.

Kasich je, naime, podržao Baracka Obamu u nastojanju da Kongres prije isteka njegova mandata potvrdi ugovor između SAD-a i 11 pacifičkih država od Čilea i Australije pa do Japana i Vijetnama (Trans Pacific Partnership - TTP), koji je ekonomske naravi, ali s geopolitičkom pozadinom, a usmjeren je, govore njegovi pobornici, protiv nelojalne kineske trgovinske konkurencije. Kasich u javnim nastupima govori kako svi najprije trebaju biti Amerikanci, a tek potom republikanci ili demokrati.

Hillary Clinton i Donald Trump | Author: REUTERS/Joe Raedle REUTERS/Joe Raedle

Rekao je kako podržava one koji zagovaraju jedinstvo nacije, a ne one koji, poput Trumpa, idu vrijeđati Latinoamerikance, isključivati nacionalne manjine, voditi takvu vanjsku politiku u kojoj se, primjerice, Meksiku prijeti da će sam morati plaćati zid koji koji bi SAD sagradio. Dalje nije išao, ali je zbog tih razloga dao do znanja kako u državi Ohio, koja je obično ključna za ukupni rezultat izbora, neće biti na Trumpovu brodu. 

Kaže da ne može podržavati kandidata s kojim se u fundamentalnim pitanjima ne slaže. Amerika treba vođu, zaključio je, a to ne može biti kandidat koji širi razdor i vrijeđa ljude.

I sam Trump uvijek iznova svojim izjavama daje za pravo onima koji dvoje u njegovu sposobnost da će biti uravnotežen i dobar čelnik najveće svjetske velesile.

Mnogi ne mogu prijeći preko njegovih riječi upućenima obitelji ubijenog američkog vojnika muslimanske vjeroispovijesti kad je prigovorio što je žena stajala pored muža dok je on govorio na konvenciji demokrata sugerirajući da joj možda nije bilo dopušteno govoriti. 

Ništa manje prijeporna nije ni njegova nedavna izjava sa skupa u Virginiji, gdje mu je jedan umirovljeni pukovnik američke vojske, u znak potpore, predao svoju medalju koju je dobio nakon ranjavanja (Purple Heart).

Primajući je Trump je rekao kako je oduvijek želio imati takvo odličje nepotrebno dodavši kako je “ovo puno lakši način da ga se dobije”.

Takav gaf još bi i mogao proći da se ta medalja ne dodjeljuje samo onima koji su ranjeni u borbi. 

Dodatno je postao prijeporan kad se zna da je Trump pet puta pozivan u vojsku, posebice u vrijeme Vijetnamskog rata, kad je obavljano široko novačenje, i svaki put je uz pomoć svojih veza to izbjegao napraviti. 

Hillary Clinton | Author: REUTERS/Charles Mostoller REUTERS/Charles Mostoller

I to je jedan od razloga zašto republikanski establisment, kojemu je upravo vojska jedan od glavnih potpornih stupova (primjerice, John McCain je bio šest godina u vijetnamskom zarobljeništvu, gdje je i mučen) ne može prihvatiti Trumpa kao vjerodostojnog kandidata svoje stranke. 

On je suprotnost svemu onome za što su se oni zalagali. Nakon što su ranije svoju žuč prema njemu istresli Romney, Mc- Cain, Ryan i drugi, guverner Ohija Kasich sad je svojevrsni glasnogovornik te tvrde republikanske frakcije. 

S njihovim blagoslovom vjerojatno dosad vjerni financijeri republikanskih kampanja na svim razinama otkazuju svoje izdašne priloge. 

Nedavno su tako jedni od najvećih donatora, braća Charles i David Koch, svojih 300 milijuna dolara umjesto za Trumpovu kampanju usmjerili prema republikanskim kandidatima za Kongres i Senat koji se također biraju u studenome.

Tako će, među ostalim, opet na ispit pred birače stati i McCain, senator iz Arizone, i predsjednik Kongresa Ryan, kao i utjecajni republikanski kongresnik iz New Yorka Richard Hanna, poznat i po tome što je javno rekao da će svoj glas na izborima dati Hillary, a ne Trumpu.

No Trump, takav kakav jest, sa svim negativnostima koje izazivaju jezu kod njegovih republikanskih kolega, ima i jednu drugu crtu koja mu osigurava vjerne i odane pristaše koji su spremni za njega sve žrtvovati.

Došavši izvan sustava, on ruši postojeću političku strukturu, dovodi u pitanje neupitnost stranačkih vodstava koja su postala zapravo nesmjenjiva te ugrožava vlast svojevrsnih oligarhija i pojedinih obitelji koji se samo smjenjuju nakon raznih izbora, i to kroz više generacija. 

Osim toga, u kampanji govori ono što se rijetki usude javno reći, a mnogi tako misle. Zato ga, unatoč svim pokudama koje na njegov račun dolaze, kako iz protivničkog, tako i iz vlastitog dvorišta, ne treba prerano odbaciti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.