Top News Izbori u Americi
127 prikaza

Izazov Trumpu: Nudi 5 milijuna dolara da vidi njegovu poreznu prijavu

Donald Trump i Reid Hoffman
Reuters/Pixsell
Iako je Trump govorio da će objaviti poreznu prijavu, kasnije je tu odluku promijenio, tvrdeći kako je pod revizijom porezne, no agencija je rekla da ne mora zbog toga tajiti podatke

Suosnivač LinkedIna Reid Hoffman posljednji je u nizu moćnika Silicijske doline koji su se uključili u američku politiku svojim milijunima. On je stavio veliki izazov pred Donalda Trumpa, koji tvrdi da je donirao milijune američkim vojnim veteranima. Ako Trump do 19. listopada (dan posljednje debate) objavi poreznu prijavu, Hoffman će donirati 5 milijuna dolara veteranskim organizacijama.

Mogući američki predsjednik tvrdio je na skupu početkom godine kako je veteranima donirao 6 milijuna dolara, da bi kasnije iz njegove kampanje rekli da je stvarni iznos bitno manji, odnosno 4,5 milijuna dolara. Iako je Trump govorio da će objaviti poreznu prijavu, kasnije je tu odluku promijenio, tvrdeći kako je pod revizijom porezne, no agencija je rekla da ne mora zbog toga tajiti podatke.  

Ideja za ovakvom donacijom po objavi poreznih informacija nije originalno Hoffmanova, već je sličnu stvar ranije najavio veteran Peter Kiernan. On je također počeo skupljati novac uz obećanje da će ga donirati raznim organizacijama ako republikanski kandidat objavi podatke, što pred njega stavlja prilično velik izazov. 

Obrazlažući svoju ideju, Kiernan je napisao da svaki vojnik koji je imao određenu signurnosnu razinu prolazi stroge provjere te da bi predsjednik, odnosno vrhovni zapovjednik te skupine trebao odgovarati istim standardima. 

Hoffman je pohvalio Kiernanovu kampanju kojoj je prvi cilj bio 25.000 dolara. Sada je podigao uloge i rekao da će njegov ulog upeterostručiti do najviše pet milijuna dolara. Drugim riječima, kampanja, koja je trenutno na 133.000 dolara sada puca na milijun kako bi ostvarili taj plan. Na Mediumu je Hoffman pojasnio i da je to isti iznos koji je Trump nudio Obami 2012. ako objavi svoje podatke sa sveučilišta, podatke o putovnicama i druge dokumente. No, on bi mogao imati još jedan motiv osim izbora. Hoffman je inače jedan od ranih investitora u Crowdpac, stranicu preko koje je Kiernan pokrenuo svoju kampanju. Na taj način bi mogao podići i popularnost te stranice. 

"Odlična stvar kod ovog prijedloga je što Trumpu daje poticaj za djelovanje, ali ne nagrađuje ga se izravno za nešto što je trebao napraviti. Umjesto toga, muškarci i žene kojima svi Amerikanci duguju zahvalnost imat će koristi od svake pozitivne radnje koju on učini", napisao je Hoffman.

Suosnivač Facebooka daje milijune za Hillary

Dok Hoffman nije izrazio kojeg kandidata podržava, već apelira na njegove tvrdnje oko podrške veteranima, suosnivač Facebooka Dustin Moskowitz, je obećao donirati 20 milijuna dolara raznim organizacijama u kampanji da Hillary Clinton postane predsjednica.

Moskowitz je na Mediumu napisao kako se nada da će ovi napori učiniti vjerojatnijim dolazak Clintonove na vlast i poslužiti kao signal republikancima da vođenjem kampanje na strahu i neprijateljstvu potiču ljude na ovakvo djelovanje kao odgovor.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.