Top News Izbori u Americi
711 prikaza

Ludača u menopauzi: Što čeka Hillary ako pobijedi?

Hillary Clinton
REUTERS/Charles Mostoller
Hillary Clinton prva je kandidatkinja na predsjedničkim izborima koja ima stvarnu šansu za pobjedu

Era kuje je na pomolu, piše komentatorica The Atlantica.

Naime, osvoji li Hillary Clinton američke predsjedničke izbore u studenom ove godine donijet će barem četiri godine seksističkih komentara iz svih pora američkog društva.

Podijeljeno društve, konfrontativna politika i čisti bijes zbog prvog crnca na čelu SAD-a samo će se preliti na jednu ženu, uvjerena je Michelle Cottle. Jedan dio političkih komentara temeljit će se na stvarnoj neugodi zato što ih vodi jedna žena, ali dobar dio bit će obično odbacivanje političara zato što je žena. Već sada je po društvenim mrežama uobičajen nadimak kuja ili ludača u menopauzi.

Donald Trump | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Donald Trump okružio se ljudima koji su spremni i na najmanju provokaciju odgovoriti groznim uvredama. Primjerice, tijekom održavanja Republikanske konvencije, kada je Trump trebao samo prihvatiti nominaciju za predsjedničke izbore, prodavani su bedževi i privjesci s raznim natpisima. Jedan od najpopularnijih bio je "Život je kuja, nemojte glasati za jednu".

Seksistički komentari najčešće nisu povezani s nekim konkretnim problemima. Puno lakše je reći da politički protivnik nema pojma o bilo čemu zato što je žena, nego argumentirati stavove.

S time se susrela i bivša premijerka Australije Julia Gillard. Nju je najviše iznenadilo da su napadi postajali sve gori što je dulje bila na čelu države. "Očekivala sam da će najgore proći u prvih nekoliko mjeseci. Shvatila sam da su napadi postajali sve gori", rekla je Gillard. Njoj su politički protivnici tepali da je menopauzalno čudovište.

Pred Hillary, ali i pred ženama Amerike, stoji i najgora mogućnost. Postoji šansa da Hillary ne uspije u svojim planovima. Leonie Huddy sa sveučilišta Stony Brook kaže da žene osobno shvaćaju neuspjehe ženskih vođa. "Ne uspije li, mnogo žena će to shvatiti kao njihov osobni neuspjeh", rekla je Huddy.

Barack Obama u emisiji Jimmyja Fallona | Author: REUTERS REUTERS

Međutim, da nije sve izgubljeno, slažu se i Gillard i Huddy. "Svaki put kad dođe do nekog ovakvog događaja, amplituda reakcije se smanjuje", kaže Gillard. To znači da netko mora biti prvi, bilo tu riječi o Baracku Obami ili Hillary Clinton.

"Moramo proći kroz sve to da dođemo u situaciju kada je normalno da imamo predsjednicu ili crnca ili Indijanca. Da ljudi uopće ne komentiraju", završava Gillard.

  • Avatar una1
    una1 16:17 03.Studeni 2016.

    Kada bih ja birala, moj izbor bio bi Hillary.