Top News
23553 prikaza

Bravo, Kolinda! Otkrila si u kakvoj državi živiš

Kolinda Grabar Kitarović
Goran Stanzl/PIXSELL
Onaj tko je problem stvorio ne može ga riješiti a da se prethodno iz korijena ne promijeni, što je u ovom slučaju gotovo nemoguće

Čitajući dokument naslovljen “Prijedlog mjera populacijske politike - prinos predsjednice Republike Hrvatske javnoj raspravi“ može se zaključiti mnogo toga. Može se, na primjer, zaključiti da je predsjednica otkrila toplu vodu i da to prezentira kao neko značajno otkriće. Može se, dakle, zaključiti da njezin prinos javnoj raspravi nije ni maštovit niti originalan, još manje ozbiljan i promišljen. Da je dokument kojeg potpisuje zapravo plagijat, da vrvi općim mjestima hrvatske stvarnosti, da je skrpan od liste bolesti ove države i ovog društva na koje kritičari upozoravaju već desetljećima, uglavnom uzalud. Redom su to bolesti koje je u najvećem broju izazvala stranka koja je iznjedrila i predsjednicu, HDZ, premda ni SDP i ostale stranke nisu tu čistih ruku. I sad, sa zakašnjenjem od gotovo tri desetljeća, predsjednica otkriva u kakvoj državi živi. Nikad nije kasno, kako kaže stara utrinska poslovica, osim kad je fakat kasno. 

A za one koji su otišli iz Hrvatske, i za one koji će sljedećih godina otići, a o tome se radi u predsjedničinom prijedlogu mjera, za njih je fakat kasno. Što je, dakle, predsjednica otkrila? Otkrila je, recimo, da opću društvenu klimu u Hrvatskoj “karakterizira malodušje, beznađe, apatija, nedostatak optimizma, pa i ambicije, nedostatak perspektive i osjećaj nesigurnosti u odnosu na budućnost u vlastitoj zajednici i vlastitoj državi, što je sve zajedno rezultat višegodišnje gospodarsko-socijalne krize, ali i rastućeg nepovjerenja u institucije države, političke elite te ostale sfere društva“. A što to mlade, obrazovane i pametne tjera da bježe iz Hrvatske glavom bez obzira? Veli predsjednica: “Sveprisutni klijentelizam, nepotizam i raširena korupcija u državi i društvu, zapošljavanje podobnih, uvjerenje da rad i sposobnost nisu kriterij zapošljavanja i napredovanje, već dobra ‘veza’, pripadnost nekoj stranci ili interesnoj skupini“.

Hrvatske kovanice kune Tragedija Top News Hrvatska katastrofa: Plaća više nije dovoljna za život

I dalje: “Nezaposlenost, mala plaća, neisplaćivanje plaće, nepoštivanje radnih prava od strane poslodavaca, primjerice neplaćanje prekovremenih sati ili diskriminacija prema mladim ženama uz postavljanje nedopustivih pitanja koja zadiru u osobnu sferu obiteljskog planiranja; nemogućnost zasnivanja obitelji radi neriješenog stambenog pitanja itd”. Ovdje bi se moglo prijeći i preko predsjedničinog kasnog paljenja, i preko prepisivanja općih mjesta hrvatske stvarnosti, preko svega bi se ovdje moglo prijeći, osim preko činjenice da to govori osoba koja je aktivno sudjelovala u stvaranju malodušja, beznađa, apatije i osjećaja nesigurnosti u Hrvatskoj. 

Osoba ponikla u stranci koja je rodonačelnik klijentelizma, privatizacijske pljačke, nepotizma i korupcije, stranci koja je proizvela vojsku nezaposlenih, blokiranih i siromašnih, stvorila klimu u kojoj je moguće da radnici budu mizerno plaćeni za svoj rad, ili da uopće ne budu plaćeni za rad, u kojoj je kršenje radnih i ostalih prava pravilo, a ne izuzetak. I sad se ta osoba pravi kao da ona s tim nema nikakve veze, a navlas isto se ponaša i ekipa s obje strane Markova trga. Kao da je masovan egzodus mladih i sposobnih posljedica angloameričke vojne intervencije ili erupcije vulkana. A nije. To je izravna posljedica jedne druge strahote: politikâ koje su u Hrvatskoj vođene od osamostaljenja naovamo. Politikâ koje su zastupale i štitile interese kapitala, kriminala, političke kaste, interese svega i svačega osim interesa građana Hrvatske koji su im dali povjerenje da vode zemlju. Kad smo već kod toga, bilo bi zanimljivo saznati koliko je štete Hrvatskoj napravio rat, a koliko političke garniture.

Knin: "Svestrana" predsjednica postavljala pločice u crkvi Njena sposobnost Top News Kolinda želi pokazati da ne prima plaću za ništa

O kakvoj je strahoti ovdje riječ ilustriraju i nedavno objavljeni podaci Maddison Projecta o realnom povećanju standarda država EU-a od 1989. do 2016. Prema tim podacima realni bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku Hrvatske u tom je razdoblju porastao za 6,8 posto. Što je mnogostruko manje nego u zemljama s kojima se Hrvatska može i treba uspoređivati. U Sloveniji taj porast iznosi je 48,4 posto, u Češkoj 57,3 posto, u Slovačkoj 108,4 posto, Rumunjska 53,7 posto, Bugarska 57,7 posto, i tako dalje. U Hrvatskoj, ponovimo, 6,8 posto. Podatak koji će i najvedriju osobu baciti u duboku depresiju. I onda premijer bunca o tome kako su za stanje u državi odgovorni mediji. A predsjednica se nudi kao spasiteljica.

Međutim, oboje njih, kao i cijeli HDZ i najveći dio političkih garnitura – svi su oni problem, a ne rješenje problema. Onaj tko je problem stvorio ne može ga riješiti a da se prethodno iz korijena ne promijeni, što je u ovom slučaju gotovo nemoguće. Vjerojatnost da se HDZ promijeni, ostanimo na stranci koja najdulje vlada Hrvatskom, jednaka je vjerojatnosti da dobijete glavni zgoditak na Eurojackpotu. Na koncu, rješenje problema depopulacije i svih ostalih problema koje muče hrvatsko društvo zapisano je u Ustavu RH i zakonu. Tu ne trebaju nikakve posebne mjere i inicijative. Potrebno je samo da se zapisano počne primjenjivati. Drugim riječima, radi se o tome da Hrvatska doista postane ono što joj ne uspijeva puna tri desetljeća, a što je zapisano u Članku 1. Ustava, dakle da postane ozbiljna demokratska i socijalna država. U kojoj će svatko moći pristojno živjeti od vlastitog rada. Nažalost, imajući u vidu dosadašnje prakse i iskustva, vjerojatnost za to je mala, gotovo nikakva. Jednaka je vjerojatnosti da HDZ postane ozbiljna, poštena demokršćanska stranka.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milicic 11:22 19.Lipanj 2018.

    Nije to politika od osamostaljenja na ovamo,ovo je politika onih koji su krivi za rat na ovim prostorima jer im je on dobro došao da svoje krađe legaliziraju.Samo bih Vas posjetio kada se je govorilo o pitanju porjetla imovine,da se ... prikaži još! je na tome ustrajalo i to provelo do rata ne bi došlo. Tim istima su se pridružili ratni profiteri i rezultat toga i pljačke radnika,koji su stvarali dovelo nas je do ovog ZLA.Radnici stvarali a "pravnici"dijelili...

  • Avatar Armossa
    Armossa 01:50 19.Lipanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • Edvard1966 20:04 18.Lipanj 2018.

    Bravo gos. Edo..slažem se sa svim što ste rekli. Pozdrav deda Jakovu od susjeda edija