Top News
2773 prikaza

Briga nas za "Gazdu" na sudu, neka gore i novi "gazde"

Spaljivanje krnje 2018. na maškarama u K. Starom
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Čak i najmanja optužnica protiv Todorića senzacija je za RH, koja bi bez njega i Kutle mogla procvjetati... osim ako se to ne desi

Anto Nobilo kaže da ga je iznenadilo podizanje optužnice protiv Ivice Todorića. Kao što je iznenadilo i dobar dio javnosti, naročito nakon što je objavljeno zbog kojeg iznosa se diže optužnica. Njegova kolegica Jadranka Sloković kaže da ne vidi razloga za podizanje optužnice.

Kao što je ne vide ni mnogi drugi, pogotovo skeptici koji ne vjeruju da bi postupak protiv nekad najmoćnijeg tajkuna u Hrvatskoj ikad mogao dobiti svoj sudski epilog. Ali eto, napokon smo i to dočekali: u Hrvatskoj je i službeno podignuta optužnica protiv Gazde. Doduše, tek nakon što je podignuta optužnica protiv njegovih dobavljača. I podignuta je samo za nekakvo marginalno nedjelo teško devet milijuna kuna.

Ispovijest Top News "Todoriću sam donosio milijune lažnim mjenicama"

Ali znate kako se kaže: poklonjenom konju ne gleda se u zube.

Možda je to početak. Možda zagrijavanje. A možda tek zabava za narodne mase. Da se ne bi reklo da se Todorića ganjalo i teškom mukom ulovilo, a da protiv njega nema optužnice. Uostalom, čim se krenulo s optužnicom na Todorića, svi su odmah zaboravili na Lovru Kuščevića, Andreja Plenkovića i HDZ. Više muha jednim udarcem.

Simbolički, čak i najmanja optužnica protiv Ivice Todorića senzacija je u državi koja se nekad pokoravala njegovoj prevlasti. Čovjek koji je držao Hrvatsku u rukama sad će se morati braniti pred sudom te iste države.

I zaista, nekadašnji stupovi hrvatskog društva postojano se ruše: Ivo Sanader i Milan Bandić, bivši Todorićevi politički partneri, također su završili na sudu, kao što je Todorić još jedan veliki tajkun kojeg se izlaže kaznenom progonu, nakon što je Miroslav Kutle imao kamo pobjeći.

Ivica Todorić | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL

Možda je to dokaz da se Hrvatska emancipirala, osvijestila i oslobodila političko-tajkunskih sprega koje su je gušile protekla tri desetljeća. Uz Todorića i Kutlu Hrvatska je propadala, bez njih bi mogla konačno početi rasti. Osim ako neće.

Ovo bi, također, mogao biti i test neovisnosti hrvatskog pravosuđa koje je Todorića godinama štitilo i zaobilazilo, a sad bi ga trebalo procesuirati. Nije u Hrvatskoj palo puno krupnih riba, mnoge su se izvukle ili pobjegle, a Ivica Todorić je uvjerljivo najveća. Najveća koju će hrvatski sudovi ikad više vidjeti.

Ali tako to biva u Hrvatskoj: politika je desetljećima štitila moćnog tajkuna, politika je sad dala zeleno svjetlo da se nedodirljivog tajkuna stavi pred sud.

Ivica Todorić Ivica u ćeliji Top News Gazdu su u Remetincu sprdali gore nego Sanadera

Možda ovo ispadne samo pokazna vježba, mala demonstracija sile na Todoriću, nakon čega će on otresti prašinu s revera i odbaciti optužbe, kao što smo na to već navikli od moćnika u hrvatskim sudnicama. Svejedno, ovo će biti upisano u anale kao veliki korak za ovu državu, bez obzira na mali grijeh u optužnici.

No sad je dobar trenutak da se zapitamo hoće li ovo započeto procesuiranje Ivice Todorića donijeti ikakvu korist ovoj zemlji. Odnosno, treba li postupak protiv Todorića zamagliti ono što se događalo i još se događa s njegovim poslovnim carstvom?

Ivica Todorić stiže u Remetinec | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

Proces svrgavanja Todorića i spašavanja (ili “spašavanja”) njegova koncerna bio je već dovoljno kontaminiran aferom Borg, naknadama savjetnika, ostavkama Martine Dalić i Ante Ramljaka, a sad se javljaju novi glasovi o tome kako se Fortenova grupa, opet pod političkim pokroviteljstvom, suočava s novim problemima, a javnost s nepoznanicama.

Priče o skupim zaduženjima, neisplaćenim dugovima dobavljačima, “neprijateljskom preuzimanju” kompanije koju je država postavila na pijedestal nacionalnih interesa, nezavidnoj sudbini Konzuma, nadovezuju se na priče o upitnoj daljnjoj sudbini koncerna i s njime povezanoj budućnosti hrvatskoga gospodarstva.

Ivica Todorić Gazda Life Pregledali smo Todorićevu policu s knjigama i našli svašta

Pod političkim pokroviteljstvom Todorić je razvijao carstvo tvrtki koje je uglavnom preuzimao, iako ih nije pokretao. Sad politika koja je izgurala i nametnula “lex Agrokor” i tako žrtvovala svoj kredibilitet u procesu koji je umalo isprovocirao krizu veću od same propasti Agrokora, zataškava nove probleme koji sliče onim starima.

Premijer Plenković je svečano proglasio spas Agrokora i hrvatskoga gospodarstva, koji je ujedno značio i spas njegove Vlade. Nema mnogo onih koji se s time slažu. Međutim, o tome je sad politički oportuno šutjeti, kao što se na sličan način šutjelo o Agrokoru i u vrijeme Ivice Todorića.

Ivica Todorić | Author: express express

Onoga tko je tad pisnuo o modelima poslovanja, dugovima, mjenicama i izvlačenju novca proglašavalo se grobarom hrvatskog razvoja i budućnosti, ako ne i nešto gore. Danas se na sličan način pokriva ovaj kvazidržavni projekt. I tako, dvije stvari se gotovo poklapaju. Kilava optužnica protiv Ivice Todorića nadovezuje se na kilavo (ili možda nešto opasnije) spašavanje Agrokora.

I dok nas nije previše briga što će s Gazdom biti na sudu, trebali bi nas zabrinjavati potezi novih Gazda u nasljedniku Agrokora. Kao što bi nas trebala brinuti i njihova politička zaštita.

Kao što je politika promovirala, pomagala i štitila Todorića, tako će ta ista politika pokrivati i njegove nasljednike u carstvu koje je bilo uručeno Todoriću na čuvanje, da bi on sve što je razvijao, pa uništio, na kraju svečano vratio hrvatskoj državi. Todorić i njegovo poslovno carstvo oduvijek su služili kao lakmus papir neovisnosti pravosuđa, odlučnosti institucija, otpornosti gospodarstva, kao i poštenja političke vlasti.

Nažalost, tako će biti i sad.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:56 07.Rujan 2019.

    hdz ga je štitio 27 godina i sad su se posvadali bit ce interesantno.