Top News
2770 prikaza

Britancima dosta Rusa, tjeraju ih iz zemlje

Theresa May
REUTERS
"U Velikoj Britaniji nema mjesta za vas - niste dobrodošli", poručila premijerka May

Britanska premijerka Theresa May najavila je kako će Velika Britanija protjerati 23 ruskih diplomata. U svojoj oštroj izjavi pred zastupnicima u britanskom parlamentu premijerka je optužila diplomate koji su, kako kaže, ruski špijuni i nisu više dobrodošli u Velikoj Britaniji.

"Za one koji nam žele naštetiti imam jasnu poruku: Niste dobrodošli", naglasila je May.

Najavila je i kako će zamrznuti imovinu Rusa za koje se sumnja da potkopavaju Veliku Britaniju, te poručila "kako u Velikoj Britaniji nema mjesta za njihov novac".

Dodala je kako "ovo nije samo pokušaj ubojstva u Salisburyju ili čin protiv Britanije već je to uvreda svim pravilima o kojima ovisimo mi i naši međunarodni partneri". Potvrdila je i kako članovi britanske kraljevske obitelji neće sudjelovati na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, piše Business Insider.

Theresa May MAY U AKCIJI Top News Britanska premijerka zaprijetila Rusiji zbog atentanta

Rusija je pak upozorila Veliku Britaniju zbog ovih "provokacija". Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Alexander Yakovenko u izjavi za Sky News naglasio je kako su britanske akcije "neprihvatljive" i predstavljaju "jako ozbiljnu provokaciju". Najavio je kako će brzo stići i odgovor Rusije na ova protjerivanja.

Premijerka je Rusiju proglasila krivom za "protuzakonitu upotrebu sile...protiv Velike Britanije".

"Njihov odgovor pokazao je potpuni prezir prema ovim događajima. Nisu nam ponudili nikakve potvrđene dokaze", rekla je zastupnicima u parlamentu. Premijerka se obratila članovima parlamenta nakon što je u ponoć istekao rok kojeg je postavila Rusiji da im predstavi "vjerodostojno" objašnjenje za trovanje Skripala. On i njegova kćer Julija i dalje su u kritičnom stanju nakon trovanja nervnim agensom.

Njezin oštar govor uslijedio je i nakon zajedničke deklaracije koju je potpisalo 29 članica NATO-a koje su pozvale Rusiju da "odgovori na pitanja Velike Britanije" u vezi napada. Upozorili su kako je bilo kakva upotreba nervnog agensa "prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti".

Privođenje Sergeia Skripala OSVETA Top News Tko je Sergej Skripal: Otrovani Putinov neprijatelj broj 1

Rusija je pak optužila Veliku Britaniju zbog kršenja konvencije o upotrebi kemijskog oružja jer im je odbila poslati uzorak otrova kojim je otrovan Skripal. No premijerkin glasnogovornik negira njihove tvrdnje te naglašava kako je Velika Britanija "u potpunosti ispunila sve obaveze propisane joj ovom konvencijom" te dodao kako ne postoji nikakva obaveza u konvenciji po kojoj bi oni Rusima trebali predati uzorak otrova.

Oštar sukob između dvije strane eskalirao je nakon što je još jedan ruski oligarh pronađen mrtav u svom stanu u Londonu. Ruski emigrant Nikolaj Gluškov koji je nekoć bio blizak prijatelj pokojnog oligarha Borisa Berezovskog, pronađen je u ponedjeljak mrtav u svom londonskom stanu. Uzrok smrti još nije poznat.

Devedesetih godina, Gluškov je radio za rusku državnu aviokompaniju Aeroflot i auto kompaniju LogoVAZ u vlasništvu Berezovskog. Govoreći za Guardian, Gluškov je svojedobno rekao da sumnja u to da si je Berezovski sam oduzeo život i objesio se u kupaonici. "Siguran sam da je Boris ubijen. Moje informacije su bitno drugačije od onoga što je objavljeno u medijima", rekao je.

Nikolaj Gluškov Prijatelj Berezovskog Top News Još jedan Putinov neprijatelj pronađen mrtav u Londonu

Saveznici stoje iza Velike Britanije

May je već obavila razgovore sa svojim najbližim suradnicima francuskim predsjednikom Macronom i američkim Trumpom.

Glasnogovornik premijerke rekao je kako je kako joj je Trump rekao "da SAD podržava Veliku Britaniju cijelim putem", ali je i naglasio kako je potrebno skupiti još dokaza i kako "ruska vlada mora ponuditi nedvosmislene odgovore na pitanje kako je ovaj nervni agens upotrijebljen".

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru je objavio svoju "punu solidarnost s premijerkom Theresom May u suočavanju s brutalnim napadima koje su, najvjerojatnije, potekli iz Moskve".

Britanski ministar obrane Tobias Ellwood upozorio je kako konflikti mogu izmaknuti kontroli. Kako piše Times Ellwood je upozorio kako je "jako važno da se nastavi naš rad sa saveznicima kako bi se izbjeglo nešto što ne možemo kontrolirati".

Bivši šef britanske obavještajne i kriptografske agencije Robert Hannigan upozorio je i na mogući razvoj cyber konflikta te naglasio kako "započinjanje cyber konflikta nije u ničijem interesu".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.