Life
3014 prikaza

Tajni život špijuna - ni djeca ništa nisu znala

Tim i Alex Foley
Screenshot
Roditelji su im bili ruski špijuni, a to su saznali tek kad im je na vrata upala policija

Obitelj Foley bila je jedna tipična američka obitelj. Otac Donald Heathfield imao je svoju konzultantsku firmu u Bostonu, a majka Tracey Foley bila je domaćica koja se bavila djecom, sve dok ona nisu porasla, pa je tada počela raditi kao agentica za nekretnine. Imali su dvoje djece, dva sina, Tima i Alexa Foleya

Jednog sunčanog dana 2010. godine slavili su Timov rođendan i nakon obiteljskog druženja očekivali posjetu prijatelja. Da su stigli prvi čestitari pomislili su kada su čuli zvono na vratima. No na vratima su umjesto prijatelja bili naoružani specijalni agenti FBI-a koji su opkolili njihovu kuću. Timu nisu čestitali rođendan već su on i njegov brat u šoku gledali kako im odvode roditelje s lisicama na rukama. Ubrzo su saznali mračnu tajnu svojih 'običnih' roditelja. Oni su zapravo bili dobro obučeni ruski špijuni koji su radili za jednu od najtajnijih organizacija ruske obavještajne službe (SVR).

Pravim imenom Andrei Bezrukov i Elena Vavilova ruski su špijuni koji su radili za KGB. Ovi 'ilegalci' (naziv posebne tajne operacije na kojoj su radili) preuzeli su identitete Kanađana Donalda Heathfielda i Tracey Foley. Tim i Alex odrasli su vjerujući kako su obični Kanađani koji su se preselili zbog tatinog posla u SAD. I tako su živjeli. Spoznaja da su im roditelji ruski špijuni promijenila je tijek njihovog života. 

The Americans Opasna profesija Life KGB-ovi 'spavači': Špijuni koje godinama nitko nije otkrio

U godinama nakon uhićenja roditelja, sada pravog imena Alexander i Timofei Vavilov, upoznali su svoju rusku obitelj i naučili dovoljnog ruskog da mogu naručiti hranu. Alex studira a Tim radi u Aziji. Zbog roditelja špijuna izgubili su kanadsko državljanstvo i krenuli u pravnu bitku povratka istog, smatrajući kako je nepravedno da oni kao djeca budu kažnjeni za grijehe svojih roditelja. U Rusiju odlaze samo kako bi posjetili roditelje, koji su protjerani iz SAD-a 2010. godine, no detalji njihove prošlosti i dalje ostaju tajni. Alexu su poznati samo dijelovi. 

"Znam da su regrutirani zajedno, kao par. Bili su ambiciozni mladi ljudi koji su obećavali, pitali su ih žele li pomoći svojoj zemlji na što su oni rekli da naravno da žele. Godinama su se pripremali i trenirali", dodaje Alex. 

I jedan i drugi za svoje će roditelje reći da su puno radili, poticali ih da se obrazuju, a majka ih je čuvala i brinula se za kuću. Nakon što su odrasli počela je raditi u agenciji za nekretnine. 2008. godine postali su pravi Amerikanci i dobili američke putovnice kao dodatak kanadskom državljanstvu kojeg su već imali. 

"Imam osjećaj da sam ostao bez svog identiteta zbog nečega s čim nemam nikakve veze", rekao je Alex. I njegov brat smatra kako je odluka nepravedna.

"20 godina živio sam u uvjerenju da sam Kanađanin, i to vjerujem i dalje. Nemam nikakve veze s Rusijom, ne govorim jezik, nemam prijatelja puno, nisam tamo živio i ne želim živjeti", rekao je Tim.

Državljanstvo su izgubili zbog odredbe da pravo na državljanstvo ne mogu imati 'zaposlenici' drugih država. No sredinom prošle godine, nakon duge pravne bitke, uspjeli su ga vratiti.

"Alex i Tim jako su puno pretrpjeli, od trenutka kad su bili djeca, i to ne svojom krivicim. Nadamo se kako će se nakon ove odluke moći vratiti u jedinu zemlju koju mogu nazvati svojom kako bi ponovno mogli sastaviti svoje živote", rekao je njihov odvjetnik Hadayt Nazami.

tematski KGB-ov bar u Cartageni u Kollumbiji Ispovijest Life "Moj bizarni život kao KGB-ovog agenta u Americi"

O djetinjstvu će reći da je bilo potpuno normalno, kao i kod ostale djece. O Rusiji nisu pričali. Nisu ni znali da su im roditelji bili pod nadzorom FBI-a kada su se doselili u SAD. Iako je bilo nekih medijskih napisa kako su ih roditelji odgajali da postanu druga generacija špijuna u SAD-u, Tim i Alex uvijek su negirali da su išta znali o poslu svojih roditelja, a posebno su negirali mogućnost da su oni novi ruski špijuni.

"Zašto bi dijete koje cijeli život vjeruje da je Kanađanin, riskiralo život u zatvoru za zemlju s kojom nikada nije imao nikakve veze? Zašto bi moji roditelji riskirali i svojim tinejdžerima otkrili prave identitete?", rekao je Tim. Takve su optužbe, dodaje on, smiješne. Kao i optužbe da su namjerno organizirali odmor u Rusiji zbog roditeljskih tajnih zadataka.

"To je bila moja ideja, taj put u Rusiju. Imali smo kartu svijeta na kojoj smo označavali gdje smo sve do sada bili, a Rusiju samo nekako propustili posjetiti. Bio sam znatiželjan i ja sam 'gurao' to putovanje. To je trebao bio samo dio našeg ljetnog odmora", rekao je Alex. 

"Žive svoj život poput drugih, rade izbore, biraju. Drago mi je da su imali cilj u kojeg su vjerovali, no taj njihov izbor znači da ja nemam nikakve veze s zemljom za koju su riskirali svoje živote. Nepravedno je da svijet kažnjava mene zbog njihovih odabira", naglašava Alex.  

Njihov život poslužio je kao inspiracija za TV seriju The Americans, koja je Alexa i Tima samo još više zainteresirala za život njihovih roditelja. Iako o špijunskom životu majke i oca znaju jako malo, sigurni da su su ih bez obzira na tajne i špijunažu odgojili kao bilo koji drugi, brižni roditelji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.