Top News
310 prikaza

Izvanredni izbori: Theresa May uvjerena u pobjedu

Theresa May najavila nove izbore
Philip Toscano/Press Association/PIXSELL
Šefica konzervativaca uživa neviđenu popularnost i čini se da želi samo povećati svoju parlamentarnu većinu

Britanska premijerka Theresa May najavila je održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora 8. lipnja ove godine. Kako javljaju britanski mediji, premijerka je u kratkom obraćanju medijima ispred rezidencije na Downing Streetu rekla: "Trebaju nam parlamentarni izbori i trebaju nam odmah. Nakon što je naša zemlja odlučila napustiti Europsku uniju, treba nam sigurnost, stabilnost i snažno vodstvo. Država je ujedinjena, ali parlament nije. Laburisti prijete da će glasati protiv bilo kakvog dogovora o napuštanju EU, Liberalni demokrati kažu da žele potpuno zaustaviti vladu. Neizabrani predstavnici u Kući lordova zaklinju se da će nas ometati na svakom koraku".

Među britanskim medijima nagađa se da je May odlučila povećati svoju parlamentarnu većinu kako bi lakše provela sve odluke, kako domaće, tako i odluke povezane s Brexitom. Trenutačno ima stabilnu većinu od 17 parlamentaraca, ali posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se vodstvo Mayinih konzervativaca iz dana u dan povećava. Anketa YouGova pokazala je da bi čak 44% ispitanika glasalo za Konzervativce, dok bi manje od četvrtine Britanaca glasalo za laburiste.

Za stranku lijevog centra možda i najporazniji podatak istraživanja je činjenica da čak i laburistički glasači preferiraju Theresu May ispred vođe njihove stranke Jeremyja Corbyna. Liberalni Demokrati, danas tek četvrta stranka po snazi i nekadašnji članovi vladajuće koalicije u prvoj vladi Davida Camerona, odlučili su postati izrazito proeuropska stranka u Velikoj Britaniji.

Predsjednik LD-a, Tim Farron, gotovo odmah je poslao priopćenje u kojem stoji: "Izbori su vaša šansa da promijenit smjer naše države. Ako želite izbjeći nagli Brexit, ako želite zadržati Britaniju u jedinstvenom tržištu EU, ako želite otvorenu, tolerantnu i ujedinjenu Britaniju, ovo je vaša šansa. Samo Liberalni demokrati mogu spriječiti konzervativnu većinu  u parlamentu".

Škotska premijerka i šefica Škotske nacionalističke stranke, Nicola Sturgeon, iskoristila je Twitter kako bi prokomentirala Mayinu najavu izbora. "Konzervativci vide svoju priliku da UK okrenu udesno, proguraju nagli Brexit i još veće rezove", piše Sturgeon.

Posljednji komentar na najavljene izbore ponudio je šef Laburista, nominalni šef oporbe. Corbyn je u kratkom priopćenju rekao samo da pozdravlja odluku kojom se daje prilika Britancima da glasaju za vlasti koja će zastupati interese većine. "Veselimo se zato što ćemo moći pokazati kako će Laburisti zastupati interese naroda Britanije", kaže Corbyn.

Corbyna su odmah počeli kritizirati kako zbog pomirljivog tona poruke, tako i zbog činjenice da nije spomenuo Brexit. Šef laburista našao se u doista nezahvalnoj poziciji zato što su brojni laburisti glasali za napuštanje Europske unije i svaki njegov krivi korak značio bi još veći pad popularnosti, kako njegove osobne, tako i kompletne stranke. Britanci se još uvijek odlično sjećaju kako su Liberalni demokrati pali s 57 zastupnika na samo 8, a sve zbog nepopularnosti njihove koalicije s Konzervativcima i Davidom Cameronom. 

Skorašnji izbori bit će čak treći izlazak Britanaca na glasanje u isto toliko godina. Podsjetimo, 2015. godine su Konzervativci osvojili neočekivanu većinu u parlamentu, a sve uz obećanje tadašnjeg premijera Camerona da će održati referendum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. 2016. godine je Cameron i održao to obećanje i pod njegovim vodstvom je izglasan Brexit na referendumu. Gotovo odmah nakon objave rezultata je Cameron podnio ostavku na mjesto šefa konzervativaca i poziciju premijera.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.