Life
11004 prikaza

Izgubljena snimka Titovog posjeta Londonu

Josip Broz Tito u posjeti Velikoj Britaniji
Screenshot/Youtube
Nedavno su objavljene arhivske snimke doista bitnog posjeta Josipa Broza Velikoj Britaniji

Školski brod Galeb prevezao je maršala Tita iz komunističke Jugoslavije - počinje tako izvještaj britanskih medija o posjeti Josipa Broza Tita Velikoj Britaniji 1953. godine. Zanimljivo je da je to bio prvi Titov posjet nekoj zapadnoj državi, a istovremeno je bio i prvi posjet vođe neke komunističke države Velikoj Britaniji.

Vođa bivše Jugoslavije došao je u London na poziv tadašnjeg ministra vanjskih poslova Anthonyja Edena, a sve se događalo u pozadini sukoba Tita i Staljina i izbacivanja Jugoslavije iz Komunističke internacionale (Kominterne) 1948. godine.

BBC je u to vrijeme javljao da Jugoslavija sve više ovisi o zapadnim državama, a da je najveći problem opskrba hranom i određeni tipovi oružja. "Razgovori će se doticati i osporavane regije Trst koja je prošle godine (1952.) podijeljena između Ujedinjenih naroda i Jugoslavije", javio je BBC.

"Želim reći narodu Velike Britanije da stanovnike moje države trebaju smatrati iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije", rekao je Tito mnoštvu okupljenom na obali Temze. Odbor za doček jugoslavenskom maršalu predvodio je Phillip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice, a uz njega su stajali premijer Winston Churchill i ranije spomenuti ministar Eden.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Istrijan 11:04 04.Travanj 2017.

    Budite uporni! Potražite i naći ćete je!