Life Kraljevsko vjenčanje
39514 prikaza

Otkriven tajni kod i protokol smrti Kraljice

Kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Eliazbetha II
Wikimedia Commons
Kraljica Elizabeta (90) vlada već 65 godina, a sve je isplanirano za njenu smrt

Koliko god morbidno zvučalo, smrt se mora planirati - osobito ako ste glava najpoznatije kraljevske obitelji na svijetu. Ovih su dana u britansku javnost procurili izvještaji o tajnom protokolu, kao i brižno osmišljenoj proceduri u slučaju smrti kraljice Elizabete II iz dinastije Windsor. Do tih podataka su navodno došli kradljivci laptopa bivšeg tajnika Buckinghamske palače

Naime, iako se kraljica odlično drži za svojih 90 godina života te se i dalje redovito pojavljuje u javnosti, vlada već punih 65 godina te je njena smrt nešto što se mora isplanirati.

Službeni stav oko kraljičine smrti je - ne spominjite riječ kraljica i smrt u istoj rečenici.

Britanski će službenici, čim stigne vijest o smrti, koristiti tajni kod "London Bridge is down" (Londonski most je pao), tako da dojave svima koji trebaju znati taj podatak, no bez da se uzbunjuje javnost.

Kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Eliazbetha II | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Elizabeta u vojnoj uniformi, travanj 1945.

Ta će šifra otpočeti cijeli niz događaja i procedure o tome kako će obavijest biti priopćena javnosti. Budući da je kraljica i dalje nevjerojatno popularna, a dvor je imao priliku vidjeti masovnu reakciju na smrt člana obitelji nakon pogibilje princeze Diane, očekuje se kako će taj događaj izazvati još veću žalost nego tragedija iz 1997. 

Kraljica nije samo kraljica Ujedinjenog kraljevstva, već je ona i kraljica 16 drugih država, pa se očekuje da će milijuni ljudi diljem svijeta danima žalovati.

Kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Eliazbetha II | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Portert s krunidbe, Elizabeta i Philip u lipnju 1953.

Objava medija

Prva će vijest naravno objaviti sama palača, a nakon toga će ona odmah biti prenesena na BBC-u, prekidajući sav prethodni program. Nakon gafa koji je nastao 2002. kad je voditelj BBC-a Peter Sissons u crvenoj kravati objavio smrt kraljice Majke, svi su voditelji dobili crne kravate koje drže pri ruci

Pitanje naslijeđa

Ovo pitanje nije do kraja jasno, odnosno rješeno. Iako je sljedeći u redu naslijedstva princ Charles, mnogi spekuliraju da će njegov sin, znatno popularniji William, naslijediti krunu. Time bi se preskočila direktna linija nasljeđivanja, a izvori bliski palači otkrivaju kako nema šanse da se to dogodi.

Sprovod i žalovanje

Stručnjaci pretpostavljaju kako će se sami pogreb i ukop organizirati oko 12 dana, a kraljica će imati državnički pogreb, čije će troškove snositi cijela monarhija. Dok je sprovod princeze Diane gledalo preko 2,5 milijarde ljudi, pretpostavlja se da će kraljičin gledati njih još više.

Kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Eliazbetha II | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Na dan sprovoda bit će zatvoreni burza, kao i banke. Između sprovoda i nove krunidbe moglo bi proći čal i do godinu dana, a u to doba će se morati redizajnirati brojni državni simboli - od novčanica i kovanica, do poštanskih marki i drugih memorabilija. Također, morat će se mijenjati i riječi himne koje danas glase "Bože, čuvaj kraljicu" u "Bože, čuvaj kralja"

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.