Top News
6946 prikaza

Britanski ataše ponosan je na oca - četnika

Četnici Momčila Đujića
Četnici Momčila Đujića - Dinarska četnička divizija znaci.net
Osim na prostorima bivše Jugoslavije, novi britanski vojni ataše sudjelovao je u misijama u Iraku i Afganistanu

Nikola Ilić ponosan je na svoje porijeklo. Novi britanski vojni ataše u Beogradu hvali se kako je njegov otac Ilija Ilić služio u četnicima tijekom 2. svjetskog rata. Da bi situacija bila još neobičnija, Ilija je sudjelovao u četničkom povlačenju preko Dalmaciji kao pripadnik Dinarske četničke divizije Momčila Đujića. 

Dok će neki srpski mediji govoriti da se Ilija borio protiv "ustaškog terora", povijesni dokumenti pokazuju da su Ante Pavelić i Đujić dobro surađivali tijekom rata. U jednoj knjizi se čak spominje i Pavelićeva naredba da se Dinarskoj diviziji omogući slobodan prolaz ka zapadu, kako bi pobjegli partizanima. Usput su polinili brojne zločine.

Imao je tri sina, Savu, Aleksandra koji je svećenik srpske pravoslavne crkve Svetog Jovana Krstitelja u Halifaxu u zapadnom Yorkshireu i Nikolu, potpukovnika u britanskoj vojsci. 

Za svog će oca reći kako je bio "veliki srpski patriota koji je vjerovao samo u Boga i srpski narod". 

"Nikad mu neću moći dovoljno zahvaliti na žrtvi koju je učinio zbog nas", rekao je Ilić, a prenosi tabloid Alo.

Kako pišu srpski mediji Ilić je završio prestižnu Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst, a služio je i na misijama u BiH i Kosovu. Sam će za sebe reći kako je "britanski Srbin". 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:55 03.Prosinac 2019.

    koje je to đubre četničko izvukao se i pobjegao kao kukavica,UDBA ga nije mogla pronaći, da su ga partizani pronasli objesili bi ga.

  • Achmed_The_Dead_Terrorist 12:58 22.Svibanj 2018.

    Još će koljač Pop Đujić ispasti humanitarac i dobrotvor!