Ekonomix
2074 prikaza

Britaniji već fale radnici iz EU-a, bježe im i europske tvrtke

Brexit
Reuters/Pixsell
Svaki treći europski radnik planira otići, parlament u Londonu odbio je garantirati im stečena prava

Pregovori između Bruxellesa i Londona o Brexitu jedva da su započeli, koliko god je Velika Britanija odavno tijesnom većinom izglasala izlazak iz EU-a, a britanske tvrtke već imaju probleme. I to sa stranom radnom snagom. AFP navodi rezultate studije ekonomskog instituta CIPD prema kojoj britanske tvrtke već osjećaju manjak radne snage na koju je britanska ekonomija inače računala da će pokrivati iz EU-a. U četvrtom kvartalu 2016., navodi se, u Veliku Britaniju došlo je 30.000 radnika. Ironično, da se referendum sad održi, 51 posto Britanaca izglasalo bi ostanak.

Riječ je o brojci koja pokazuje da se prirast broja radnika iz EU-a prepolovio. "Ovakvi trendovi pokazuju da bi se stanje s radnicima s određenim kvalifikacijama u Velikoj Britaniji ove godine moglo još više pogoršati", stoji u izvještaju, nakon što ta zemlja već trpi probleme u područjima poput hotelijerstva, gastronomije, vele- i maloprodaje. Prema CIPD-u, čak trećina poslodavaca zna da neki njihovi radnici iz zemalja EU-a namjeravaju otići iz zemlje ili barem iz njihove tvrtke.

Donald Trump Otpor Top News EU državnici sad i otvoreno opisuju Trumpa kao prijetnju

Danas u Velikoj Britaniji živi 2,26 milijuna Europljana. Očito svjesna stanja, britanska premijerka Theresa May obećala im je, iako je ona sama zagovornica Brexita, da će zadržati sva stečena prava. Međutim, nedavno je britanski parlament odbio amandman kojim bi se državljane EU-a koji su uselili prije Brexita, zaštitilo od ukidanja stečenih prava. Sa 332 prema 290 glasova odbijena im je zaštita, tako da bi se na udaru mogli naći čak i oni koji su vjenčani s britanskim državljanima ili rođeni u Velikoj Britaniji.

Očito sluteći što se sprema, od ljetošnjeg Brexita za 50 posto se povećao broj zahtjeva EU-državljana za britanskim državljanstvom. Usto, dokument EU-a koji je dospio do Guardiana, a koji procjenjuje što se tim ljudima sprema, navodi da Europljani na britanskom otoku već trpe "neprijateljski odnos", odnosno da primaju pisma državnih agencija koje ih pozivaju da se već počnu pripremati na odlazak.

Oni koji još imaju šanse, pred sobom imaju takvu proceduru koja uključuje čak i upitnike na 85 stranica kojekakve dokumentacije. S britanske strane, sada se javlja bojazan da bi isti takav tretman mogli imati i Britanci koji će se nakon provedbe Brexita zateći s europske strane La Manchea. Sve ovo po svemu sudeći samo je početak. Charles-Edouard Bouée, direktor najveće europske konzultantske tvrtke "Roland Berger", izjavio je u intervjuu za The Times da svojim klijentima savjetuju da budu spremni biti "fleksibilni" i "spremni reagirati na nesigurnu i složenu situaciju".

Jamie Oliver Loše za posao Ekonomix Jamie Oliver: Moram zatvarati restorane zbog Brexita

"Ako stvari krenu po krivom, možda neće htjeti nastaviti biznis na tom mjestu. Ako ne posjedujete ništa, onda vam neće biti problem otići. Ali ako ste sasvim integrirani, odlazak će biti težak", kazao je. Drugim riječima je vrlo pristojno rekao da računa da će se britanska ekonomija početi urušavati i da je u takvoj situaciji najbolje čim prije prodati svoje udjele u britanskim tvrtkama.

Nedavno je i Andreas Dombret, član uprave Bundesbanke na jednom sastanku u Frankfurtu najavio da je došlo vrijeme u kojem London više neće predstavljati "ulazna vrata za europsko tržište". A i glavni pregovarač Europskog parlamenta oko Brexita Guy Verhofstadt tada je predstavio cijelu tu situaciju kao trenutak u kojem se EU počinje okretati tvrdo i čvrsto prema svim prijetnjama izvana, a to je nabrojao Brexit, Donalda Trumpa, Vladimira Putina i džihadističku terorističku prijetnju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.