Top News
464 prikaza

"Čekamo prigodno izvješće Ustavnog suda RH"

Sanja Barić
Patrik Macek (PIXSELL)
Profesorica ustavnog prava iz Rijeke komentirala je zaključke Povjerenstva za suočavanje s prošlošću

Dr. Sanja Barić, ugledna stručnjakinja za ustavno pravo i profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, danas je preko Facebooka komentirala zaključke Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. Njezin komentar prenosimo u cijelosti:

Update nakon čitanja sva 3 izdvojena mišljenja koja potpisuju ukupno 7 od 17 članova Povjerenstva (1 član 1 mišljenje, 1 član 1 mišljenje i 5 članova 1 mišljenje):

1. Smatraju da bi trebalo razmotriti i potpuno jednako (kao prima facie sporna obilježja) tretirati i sva obilježja komunizma (npr. crvenu zvijezdu ili SF-SN pozdrav);
2. Neka izdvojena mišljenja dvoje da li je zabranjivanje kao takvo svrsishodan putu za zreli narod i njegov put u rekoncilijaciju i budućnost.
3. Svi hvale dijalog i koncilijantan stav kao suštinski element puta prema budućnosti, uz uvažavanje i pijetet prema svim žrtvama.
4. Neki posebno naglašavaju pasus iz zajedničkog
"Dokumenta dijaloga" u kojem se naglašava obveza korištenja službenih državnih obilježja (a ne, npr. uporaba zastave s prvim bijelim poljem na grbu).

Ustavni suci I nikom ništa... Top News Ustavni suci: Obožavaju Mamića, lažno se predstavljaju...

Vidljivo je, dakle, da nitko ne dvoji o nedopustivosti i neprihvatljivosti NDH simbola. Taj dio je nesporan. Sporno je samo stajalište oko tretmana komunističkih simbola. Dok većina smatra da ih treba tretirati ovisno od slučaja do slučaja, dio manjinskih mišljenja smatra da ih treba potpuno zabraniti, odnosno tretiratati jednako kao i NDH simbole (zabraniti, ali propisati iznimke, koje su ili samorazumljive npr. znak na pivi ili obilježavanje 1.maja, ili iz drugih razloga opravdane npr. partizanska oslobodilačka vojska).

Nakon rada Povjerenstva ostaje i još jedno pravno pitanje, pitanje teorije "službene tolerancije neustavne prakse", za koju bi možda najkorisnije i pravno najispravnije bilo da sam Ustavni sud RH proglasi - primjerice, u prigodnom izvješću - da li je ona kao takva ustavnopravno prihvatljiva i egzistentna u pravnom poretku RH, i ako da, pod kojim točno uvjetima.

Sva ostala detaljna povijesna i politološka razmatranja ovog dijela hrvatske povijesti ili zbilje ostavljaju se - tamo gdje im je i mjesto - na trajno i slobodno proučavanje, raspravljanje i istraživanje odgovarajućih struka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.