Top News
1921 prikaza

"Životi i zdravlje žena su već sada ugroženi"

Kolaž o pobačaju - Karolina Leaković, aktivisti pro et contra
PIXSELL
Velika borba o zakonskoj regulativi pobačaj tek dolazi, a mi smo razgovarali s aktivistima koji će tu borbu i predvoditi

Odluka Ustavnog suda o pobačaju, točnije o odbijanju razmatranja ustavnosti zakona o pobačaju, možemo nazvati povijesnom. Nakon više od četvrt stoljeća, napokon je donesena odluka. Zbog doista monumentalne odluke Ustavnog suda, razgovarali smo s brojnim predstavnicima aktivističkih udruga i političarima. Na nekoliko adresa poslali smo tri jednostavna i kratka pitanja. U nastavku možete pročitati što su nam odgovorile Sanja Kovačević, članica fAKTIVa, Karolina Leaković v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, te Petra Tišljarić, nacionalna koordinatorica Inicijative 40 dana za život - Hrvatska.

Kako komentirate odluku Ustavnog suda o pobačaju?

Leaković: Pozdravljam odluku Ustavnog suda, donesenu nakon 26 godina od podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za slobodno odlučivanje o rađanju djece. Odluka je dugoočekivana. Ovime je u Hrvatskoj započela nova faza u borbi za ljudska prava žena, na temeljno pravo žene da autonomno, samostalno odlučuje o vlastitu tijelu. To je pravo žene neupitno i to je potvrdio i Ustavni sud. Svjesne smo, međutim, kako zakonodavna bitka tek predstoji, jer će nazadnjačke snage, a nažalost nije ih malo, pokušati učinit sve kako bi osporili pravo žene na osobni integritet i privatnost i kako bi sljedećem razdoblju, u kojemu treba formalno uskladiti spomenuti zakon s Ustavom, na mala vrata ozakonili odnosno afirmirali svoje nazore o svijetu i životu, posebno kad je u pitanju život žene, dokidajući nam pravo na odluke. To se ne smije dogoditi. 

Tišljarić: Inicijativa 40 dana za život - Hrvatska, isključivo je miroljubiva, ekumenska, molitvena Inicijativa koja molitvom i postom mijenja srca i misli ljudi, te ne možemo komentirati odluku Ustavnog suda.  Inicijativa će bez obzira na odluku Ustavnog suda i dalje nastaviti pomagati majkama koje su potrebne naše pomoći, a zaista ih je mnogo, očevima, nerođenoj djeci, a nastavit će i s miroljubivim bdjenjima ispred bolnica u 26 gradova Hrvatske.

Što očekujete od Vlade i Sabora u donošenju novog zakona?

Tišljarić: Svjesni smo da je ova borba oko pitanja života puno veća nego što se možda na prvu čini i da je i zakone i sve vezano za nerođenu djecu potrebno izmoliti i ispostiti. Zato i dalje nastavljamo s našim bdjenjima, kako bi društvo u kojem živimo postalo svjesno te boli i strahota koje donosi pobačaj, te koji ostavlja snažan trag na majku, oca, a zaustavlja i jedan novi život. 

Zaista vjerujemo da je važno da se život zaštiti od začeća do prirodne smrti, a to činimo kroz Inicijativu, pomažući mnogim majkama, pružajući im potporu (duhovnu, materijalnu, financijsku) u trenucima kada su ostavljene i misle da nemaju nikakav izbor osim pobačaja. Nažalost, mnoge majke su prisiljavane učiniti pobačaj (bilo izbacivanjem iz kuće, bilo konstantnim prijetnjama) i to je samo jedna od situacija u kojoj moramo zaštititi majke i pokazati im da nisu same - a zaštititi ih moramo uvijek, pogotovo u bezizlaznoj situaciji kakva je pobačaj. Smatramo i da je potrebno, osim nerođenog djeteta čiji će život pobačajem biti zaustavljen, zaštititi majku od rane koju pobačaj neminovno donosi, a s takvim majkama (koje su učinile pobačaj) se susrećemo svakodnevno (s njima radimo i kroz program Oprostom oslobođene, koji provodimo u svrhu izlječenja rana od pobačaja i postabortivnog sindroma) i voljeli bismo da više nikad ni jedna majka (a i otac) ne prođe kroz tu patnju i bol.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.