Top News Legalizacija marihuane
2801 prikaza

Četiri najunosnije kompanije koje zarađuju na marihuani

Kolač od kanabisa
Subvertc/Wiki/CC BY-SA 3.0
Jedna od najbrže rastućih industrija u SAD-u je kanabis. A najbolji postoje i među najboljima

Samo u 2015. godini industrija koja počiva na marihuani u SAD-u porasla je za 25 posto i postala biznis vrijedan 5,7 milijardi dolara. Express je već pisao o tome da je Colorado na marihuani zaradio cijelu jednu milijardu, a Bank of American BAC predviđa da će neto zarada do 2020. godine iznositi čak 30 milijardi dolara godišnje. Riječ je o jednoj od vrtoglavo rastućih industrija u SAD-u, uz one poput obnovljivih izvora energije, koja svoje zlatne trenutke bilježi i na burzama.

420Intel tako donosi spisak od četiri kompanije koje u svom poslovanju od nekog vremena rade s kanabisom, a za koje Zacks Rank kaže da ili izrazito vrijedi zadržati njihove dionice ili savjetuje čak obaveznu kupnju. AbbVie Inc je biofarmaceutska tvrtka koja odlično zarađuje na svom lijeku Marinol na bazi kanabisa. Marinol je odobrio FDA kao sredstvo za olakšanje nuspojava mučnine i povraćanja kod pacijenata koji su pod kemoterapijom, kao i za oboljele od AIDS-a koji su izgubili apetit. U prošloj godini njene dionice skočile su 7,5 posto, u ovoj se očekuje rast od još 12,4 posto vrijednosti.

Uzgoj kanabisa u Kaliforniji Zeleno zlato Top News Vrte milijarde od marihuane koja se dila i po Hrvatskoj

Scotts Miracle-Gro Company spada već u one čije se dionice apsolutno preporučuje kupovati. Riječ je o tvrtki koja je od 2013. počela opskrbljivati svim potrebnim materijalom, počev od sjemena, uzgajivače marihuane. Ova kompanija, izvorno proizvođač materijala za vrtlarstvo, porasla je u posljednjih godinu dana 44 posto, a u ovoj godini očekuje se rast neto zarade od 13 posto. Sljedeća tvrtka s popisa je GW Pharmaceuticals, još jedna biofarmaceutska kompanija koja istražuje kanabis, te razvija preparate i lijekove na recept.

Najpoznatiji lijek te tvrtke je epidiolex, koji se u istraživanjima pokazao kao jako dobar u terapiji Dravetovog sindroma, vrste epilepsije kod djece koja se pojavljuje već od prve godine života. I tek na četvrtom mjestu na red dolazi jedna tvrtka koja se priprema na masovno zarađivanje od rekreativnog pušenja marihuane. Riječ je o Philipu Morrisu, duhanskom divu, koji tradicionalno posjeduje sve potrebno za industrijsku pripremu cigareta sa sušenim lišćem marihuane, odnosno plasiranje takvih električnih cigareta koje bi, umjesto nikotina, sadržavale djelatnu tvar iz kanabisa THC (tetrahidrokanabinol).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.