Top News
1053 prikaza

Zapad za Merkeličin crveni karton SAD-u krivi Trumpa

Angela Merkel
Michaela Rehle/REUTERS/PIXSELL
"On divlja svijetom da skrene pažnju sa skandala kod kuće", "on je buldožer predsjednik", "on može postupiti i pametno, ali..."

Njemačka kancelarka izjavila je u nedjelju nakon povratka sa summita G7 u Italiji kako SAD više nije pouzdani partner, Europljanima je poručila da se uzdaju sami u sebe.

"Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana", rekla je kancelarka Angela Merkel na političkom skupu u Münchenu odmah nakon povratka s G7 summita na Siciliji koji je, zbog neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa s ostatkom sudionika summita po gotovo svim temama, završio razočaravajuće.

Osim Trumpa, razlog za nužnost okretanja EU samoj sebi jest i Brexit. Ona je naglasila kako treba održavati i dalje dobre odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom te isto tako i s Rusijom ali da se treba više pouzdati u vlastite snage i smatra da je s novim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom to i moguće.

Donald Trump The Donald Top News Trump opet lupa: "Nijemci su zli..:"

"Njemačka će pomagati EU gdje god će to biti moguće jer Njemačkoj će biti dobro jedino ako će Europi ići dobro“, naglasila je Merkel. Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) se pripadnicima sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) obratila u jednom pivskom šatoru u Münchenu, što je dio predizbornog plana pokazivanja jedinstva između dvije stranke demokršćanske Unije CDU/CSU.

Prvobitno je njen govor i susret s predsjednikom CSU-a Horstom Seehoferom trebao biti održan u utorak navečer, ali je odgođen zbog terorističkog napada u Manchesteru. Svjetski mediji, posebno oni s obje strane Atlantika, burno su reagirali na njenu izjavu, točnije na Trumpovu europsku turneju koju je Washington Post, primjerice, otvoreno i bez zadrške nazvao "katastrofalnom".

Kao isključivog i direktnog krivca za Merkeličinu izjavu, a nitko ne sumnja da je istog stava kompletna kičma EU, pa i šire, Post proziva američkog predsjednika. Uopće, cijeli izvještaj odiše alarmantnim tonom po SAD, sve do konstatacije da "njen govor nije bio nikakva impulsivna rekcija".

Time je, pak, bio britanski učtiv, te je nabrajao gdje je sve Trump u donedavnoj prošlosti prijetio jednim, da bi naglo pragmatično promijenio ploču – Kanada, Meksiko, Kina... Sad je došao red, piše Time, na NATO i G7. Prvu organizaciju uzburkao je stavom po kojem ne garantira uzajamnu pomoć, drugu odbijanjem da pristane uz Pariški klimatki sporazum.

Times je napisao da je "sve još moguće", te da bi "od njega bilo pametno kad bi na oboje pristao", iz čega se da iščitati vrlo uvijen, ali jezivo otrovan upozoravajući zaključak. Belgijski De Tijd Trumpa je nazvao "buldožerskim predsjednikom" i ustvrdio da je Merkelici očito "već puna kapa Trumpa".

Robert Mueller Ugledni stručnjak Top News Progonio je mafiju, diktatore i teroriste, a sad će Trumpa

Podsjetio je na niz problema koje je Trump radio Berlinu još od njenog posjeta Bijeloj kući, a sad i sastanka NATO-a i G7, da bi na kraju podsjetio da niti je Merkelica žena koja se da isključiti iz muškog društva, niti svoj stav mijenja lako, pa tako neće niti ovaj put. Španjolski El Pais je za njenu izjavu o "teškim i nezadovoljavajućim" pregovorima s Trumpom primijetio da je Angela Merkel, rekavši to, zapravo govorila diplomatski, da je bila "pod ručnom".

Jedan od mainstream medija koji je najoštrije opalio po Trumpu je austrijski Der Standard koji je optužio američkog predsjednika da zapravo divlja svijetom, sve kako bi skrenuo pažnju da je na unutarnjepolitičkom planu u SAD-u stjeran u kut.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.