Top News
4746 prikaza

CNN-ov alarm: Povratak epidemije zbog raznih 'pernara'

Ospice
1/3
YouTube screenshot
Ova potencijalno opasna bolest vraća se na naš kontinent, Svjetska zdravstvena organizacija podigla pripravnost na razinu 2

Četiri europske zemlje izgubile su status zemalja bez ospica, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija – WHO.

Ove godine udvostručio se broj slučajeva ospica u Europi, bolest se ponovno pojavila u Albaniji, Češkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, gdje je prethodno bila iskorijenjena, piše WHO, a prenosi CNN.

Nedavne epidemije potencijalno fatalne virusne bolesti porasle su zbog sve glasnijeg pokreta protivnika cijepljenja, koji se šire društvenim medijima i obeshrabruju roditelje da imuniziraju svoju djecu protiv ospica i drugih bolesti. Podatak za Hrvatsku također zabrinjava jer u našoj zemlji nije cijepljeno čak 10.000 djece.

Cijepljenje djece Užas Top News Alarm: Više od 10.000 djece u Hrvatskoj nije cijepljeno!

Za to su krivi desničarski populistički političari, uključujući Talijana Mattea Salvinija, koji je promovirao prijedlog zakona o ukidanju obveznog cijepljenja djece. Sličnu štetu u Hrvatskoj radi i Ivan Pernar kojem se u njegovu predsjedničku kampanju koju temelji na histeriji protiv cijepljenja, već pridružio znatan broj simpatizera.

Na kraju 2018. godine 33 od 53 zemlje u europskoj regiji zadržalo je status zemalja bez ospica Dvije su najuspješnije, a to su Austrija i Švicarska koje su postigle status 'bez ospica', navodi WHO, što znači da 36 mjeseci nisu imali novih slučajeva bolesti.

Dvije su države prekinule prijenos ospica, a nije bilo novih slučajeva 12-35 mjeseci. Dvanaest zemalja ostaje endemičnih za ospice, a četiri već spomenute zemlje ponovno su ušle u prenošenje ospica.

Ospice | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

"Ponovna uspostava prijenosa ospica zabrinjava", rekao je dr. Günter Pfaff, predsjedatelj Europske regionalne verifikacijske komisije za suzbijanje ospica i rubeole (RVC).

"Ako se ne postigne i održi visoka pokrivenost imunizacijom u svakoj zajednici, i djeca i odrasli će nepotrebno patiti, a neki će tragično umrijeti."

Zabilježeno je oko 90 000 slučajeva ospica u prvoj polovici 2019. godine, što je nastavak porasta broja slučajeva započetih u 2018. godini, kada je tijekom godine prijavljeno 84.462 slučaja. WHO je proglasio drugi stupanj pripravnosti i pojačao svoje napore protiv ospica, navodi se u izjavi.

"Veliki napori u kontroli ove vrlo zarazne bolesti doveli su nas do dugog puta prema regionalnom uklanjanju", rekla je Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu.

Split: Ljubav Ave Karabatić i Ivana Pernara okrunjena brakom u sklopu karnevala Šarlatan Top News Pernar preko sina i ospica želi postati predsjednik

"Ovo je vrijeme i prilika da se pozabavimo bilo kojim zdravstvenim sustavom, socijalnim odrednicama i društvenim izazovima koji su možda omogućili da ovaj smrtonosni virus ostane u ovoj regiji."

Društveni mediji pokazali su se kao ključno bojno polje zdravstvenih informacija.

Profesor Martin Marshall, potpredsjednik britanskog Kraljevskog koledža opće medicine rekao je da su rezultati „gadljivi“ u vrijeme kada se Europa čini pogodnim terenom za potpuno uklanjanje i sprečavanje bolesti. Podvukao je vezu između padajuće stope cijepljenja i širenja "anti-vaks propagande" na društvenim medijima.

Međutim, neke platforme društvenih medija poduzimaju akciju.

Od 28. kolovoza, Pinterest će objavljivati ​​samo rezultate institucija kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti, Američka akademija za pedijatriju i sigurnosna mreža cjepiva koja je osnovala WHO, u pokušaj zaustavljanja širenja anti-vax sadržaja.

Ospice | Author: Thinkstock Thinkstock
"Dezinformacije o cjepivima jednako su zarazne i opasne kao i bolesti kojima takvi sadržaji pomažu u širenju", navodi WHO u izjavi.

"Svjetska zdravstvena organizacija pozdravlja vodstvo Pinteresta u zaštiti javnog zdravlja pružanjem samo informacija o cjepivima na temelju dokaza."

Još u veljači Facebook se obavezao da će se boriti protiv dezinformacija o cjepivima na svojoj platformi. Bez statusa zemlje bez ospica mogao bi uskoro ostati i SAD jer je zabilježeno već 900 slučajeva ospica.

Ti su slučajevi uglavnom zabilježeni među djecom u ultra-ortodoksnoj židovskoj zajednici čiji su ih roditelji odbili cijepiti.

Kada je Svjetska zdravstvena organizacija 2000. godine proglasio da su SAD uklonile ospice, to je ocijenjeno kao jedno od najvećih javnozdravstvenih dostignuća u povijesti nacije.

Ebola Kreće epidemija Top News Dramatičan apel: Zabilježili najveće širenje ebole

"Sada postoje velike šanse da bi zemlja mogla izgubiti taj status u listopadu“, kaže Nancy Messonnier, direktorica Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne centre u SAD.

Zdravstveni radnici traže niz rješenja, uključujući i izricanje novčanih kazni za roditelje koji to odbiju. Jedan od primjera je Njemačka, gdje je vlada podržala kažnjavanje roditelja s 2500 eura ako ne pristanu cijepiti djecu prije no što krenu u vrtić ili školu.

"Devedeset tisuća slučajeva u prvoj polovici godine predstavlja ogromnu količinu ospica", rekla je Heidi Larson, direktorica Centra za sigurnost cijepljenja, dodajući da bi nacije trebale pojačati rutinske programe cijepljenja kako bi se proaktivno identificirale skupine koje nisu cijepljene.

Larson također preporučuje da se zdravstvene vlasti uključe u društvene medije kako bi širile pozitivne poruke o cjepivima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • deleted_Profile 11:23 01.Rujan 2019.

    Apsolutno svatko ce ti reći da je "pohlepa za moći (novcem) bez granica". I to vrijedi za sva podrucja, osim... Eto osim medicine i opcenito znanosti. Tu nitko ne sumnja da ce s vremenom PRIJEĆI i u medicinu i znanost. ... prikaži još!. Nekim čudom elitu ne zanima manipulatorski utjecaj kroz sva podrucja, pa nam zato žele samo najbolje zdravlje kroz medicinski sustav.

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 04:50 01.Rujan 2019.

    Rizik od nekvalitetnog uvoznog cjepiva je velik.

  • sk330116 21:44 31.Kolovoz 2019.

    Da Pernar nije u pravu, nitko ne bi reagirao. Premijer i ministri nas na dnevnoj bazi lažu da nam je bolje i da postižemo vrhunske rezultate, pa nitko ne reagira na te laži.