Top News
1392 prikaza

Dan dezinformacija: Koliko će studente oporezivati?

Zdravko Marić
Luka Stanzl (PIXSELL)
Ogorčeni studenti najavljivali su prosvjede, a oporba žestoko kritizira vladajuće

Nova godina donijela je novi udar na građane. U toliko pompozno najavljivanoj poreznoj reformi iz pera ministra Zdravka Marića nalazi se i jedna pomalo zakopana odredba kojom se studentima drastično smanjuje neoporezivi dohodak. Dok su prije studenti preko studentskih ugovora mogli zarađivati do 50.000 kuna godišnje bez plaćanja poreza, od 5. siječnja je to smanjeno na samo 15.000 kuna. Da se razumijemo, ni ranije to nije bila zarada bez davanja državi. Studentskom centru je išao određeni postotak, a određeni postoci su uplaćivani i na ime doprinosa za mirovinsko i zdravstveno.

Porezna uprava ponudila je demantij informacija koje su se pojavile, ali kako piše Faktograf, sudeći iz priopćenja, povrat će se moći ostvariti tek nakon godišnjeg obračuna. „Ukoliko ukupni godišnji primici učenika i studenata ne prelaze iznos od 60.600 kuna, sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna“, navodi se.

Sjednica Vlade 28.11. Andrej Plenković | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Sudeći prema informacijama iz priopćenja, ranije tvrdnje stoje. Studentima će se naplaćivati porez i prirez na zarade iznad 15.000 kuna, a povratom poreza će se koristiti ranije spomenuti odbitak. To znači da će ove godine posrednici pri zapošljavanju, a većinom je riječ o studentskim centrima, obračunavati porezna davanja. Studenti će tek iduće godine dobiti povrat poreza, zajedno sa svim ostalim građanima koji ostvaruju to pravo.

Bitno je napomenuti, ogromna je razlika između neoporezive zarade svakog mjeseca i povrata poreza koji dolazi jednom godišnje. Kako jako dobro znaju svi koji su ikad čekali povrat poreza, praktički je nemoguće znati kada će uplata stvarno i sjesti na račune građana.

A prije izbora stvari su bile znatno drukčije. "Promijenit ćemo porezne granice te ćete moći zaraditi do 50 000 kuna godišnje bez straha od ikakvih dodatnih poreza, tj.gubitka olakšica. A Studentski centri će novac koji zarade morati uložiti u studentski standard!", ponosno i danas stoji na Facebook stranici kampanje HDZ-a okrenute mladima.

Reakcije nije trebalo dugo čekati. Nedavno izabrani šef SDP-a Davor Bernardić možda i najoštrije je kritizirao vladajuće. "Vlada pokazuje opaku okrutnost prema mladima. U Hrvatskoj se topi srednji sloj. Studiranje je skupo, mnogima moguće samo uz rad. HDZ je oduzeo i tu nadu odlukom da će studenti na prihod veći od 15 tisuća kuna godišnje morati plaćati 24 posto poreza i prirez, a do sada su mogli zaraditi 50 tisuća kuna", naveo je Bernardić na svom Facebook profilu. Vladin potez kritizirala je i HNS-ova Anka Mrak Taritaš koja je rekla kako ovo pokazuje loš odnos Vlade prema obrazovanju.

Sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, studenti su bili iznimno ogorčeni ovakvim postupkom vladajućih. Najavljivali su se i prosvjedi, ali nakon demantija su se pozivi za prosvjede stišali ili potpuno ugasili.

Studenti Filozofskog fakulteta | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Iako je poznato da su neki u prošlosti zlorabili studentske ugovore kako bi protuzakonito izvlačili novac iz vlastitih kompanije, a neki su i osuđeni zbog takvih malverzacija, ali doista je neobično da su se vladajući odlučili na nove porezne namete na studente koji i ovako imaju problema s preživljavanjem. Trendovi pokazuju da sve više građana slabijeg imovinskog stanja se odlučuje na preskakanje fakultetskog obrazovanja zato što postaje preskupo, a i oni koji se odluče na takav izazov osuđeni su na rad uz studij.

Dok su se neki počeli hvalisati kako su studenti i mediji u jednom danu porazili Vladu, tek za nekoliko mjeseci ćemo vidjeti puni utjecaj nedavnih poreznih izmjena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.