Top News
726 prikaza

Diplomati s imunitetom smiju prijetiti, voziti pijani, gaziti ljude...

Diplomati su iznad zakona zemlje domaćina
Thinkstock
Saudijski milijarder je izbjegavao brakorazvodnu parnicu tako što si je kupio mjesto diplomata otočne državice

Velika Britanija je naglo uletjela u javnu raspravu treba li jednom za svagda ukinuti diplomatski imunitet strancima u toj zemlji nakon što se britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond obrušio na sud koji je imunitet skinuo Walidu Juffaliju. Osim po tome što mu imetak vrijedi četiri milijarde funti, ovaj Saudijac je poznat i po tome što je diplomatski imunitet koristio kako bi izbjegao sudsku brakorazvodnu parnicu od bivše supruge Christine Estrade.

Juffali je s Estradom, bivšom djevojkom s Pirellijevog kalendara, proveo 13 godina u braku, od 2001. do 2014. A ona sada traži svoj dio. Saudijski milijarder problemu je doskočio tako što si je, nitko ne zna točno kako, uspio srediti da ga karipska državica Sveta Lucija, nešto veća od otoka Brača, angažira kao svog stalnog predstavnika u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji u Londonu. To je onda značilo i diplomatski imunitet, odnosno da će Juffalijeve milijarde ostati na broju.

U veljači je, međutim, sudac Vrhovnog suda Anthony Hayden za njegov diplomatski status zakjučio da je potpuno umjetan jer Saudijac nikada ranije nije imao nikakve veze sa Svetom Lucijom, koliko god je ministar vanjskih poslova Svete Lucije tvrdio drugačije. Hayden je ubrzo zaključio i to da je Saudijac stalni stanovnik Velike Britanije, te mu je imunitet skinuo. Prizivni sud je potom srušio odluku Vrhovnog suda i vratio Juffaliju imunitet, ali je pritom rekao i to da Juffalija diplomatski imunitet štiti samo od progona za službena djela, ne i za brakorazvodnu parnicu.

Milijarderov je slučaj tako postao prvi u modernoj povijesti Velike Britanije u kojem će neki diplomat morati na sud. Danas u toj zemlji diplomatski imunitet uživa 25.000 diplomata i članova njihovih obitelji. Ministar vanjskih poslova William Hague objavio je 2010. godine 18 slučajeva seksualnih napada, krijumčarenja ljudima, prijetnji ubojstvom i vožnje u pijanom stanju što su počinile osobe pod imunitetom.

U prosincu je objavljeno i to da diplomati duguju državi 95 milijuna funti neplaćenih kazni poput onih za prometne prekršaje. U veljači se katarski milijarder Hamad Bin-Jassim Bin-Jaber Al Thani zaštitio imunitetom nakon što ga je tužiteljstvo optužilo da je nezakonito zatočio izvjesnog katarsko-britanskog državljanina. Katar je ustvrdio da nezakonitosti nije bilo jer su se poštovali, rekli su, katarski i međunarodni zakoni.

2013. se Devyani Khobragade, zamjenica indijskog generalnog konzula u New Yorku, branila diplomatskim imunitetom od optužbi za prevare s vizama. Katarski šeik Khalid Hamad Al-Thani našao se pak u problemima nakon javne objave snimke na kojoj netko u njegovom Ferariju divlja po Beverly Hillsu. Ruski diplomat Dmitry Borodin diplomatskim se imunitetom izvukao kad ga je policija u Nizozemskoj uhitila pijanog, tvrdeći da je zlostavljao svoje dijete. Gruzijca Gueorguija Makharadzea vlada je spasila 1997. kada je izazvao lančani sudar u kojem je poginula jedna tinejdžerica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.