Top News
522 prikaza

‘Kolinda, zašto ne želiš brati grožđe s nama u Jaski?’

Kolinda Grabar Kitarović
Boris Ščitar/ PIXSELL
Dio diplomata u Hrvatskoj smatra kako je šefica države ignoriranjem berbe, koja nije samo hrvatska tradicija, poslala lošu poruku svim akreditiranim veleposlanicima

U Hrvatskoj, ali i još nekim europskim zemljama, diplomatska berba grožđa tradicionalan je skup s kojeg se, premda neformalno, često odašilju vrlo važne političke poruke. 

Aleksandar Vučić, srpski premijer, prije četiri dana ugostio je ambasadore u berbi kraj Smedereva, Talijan i Amerikanac su se natjecali u komplimentima srpskim vinima, ali i u pohvalama za “srpski put k Europi”.

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Nikakve komplimente, a ni poruke, u berbi grožđa ove godine neće čuti Hrvatska. Četiri su godine zaredom ambasadori brali grožđe u Jastrebarskom, domaćin im je tada bio predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, no ove se godine manifestacija Diplomatska berba neće održati. 

Vinari su ogorčeni zbog toga. Nasljednica Ive Josipovića, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlučila je da neće nastaviti tradiciju svog prethodnika.

Zvonimir Novosel, SDPov gradonačelnik Jastrebarskog još je 25. lipnja Uredu predsjednice poslao službeni dopis u kojem je poziva na nastavak Diplomatske berbe, tražeći je sastanak kako bi se mogli dogovoriti o organizaciji.

Ali s Pantovčaka odgovor nikad nije stigao. Stoga je ponovno 29. srpnja poslao poziv u kojem je moli da, s obzirom na to da se nije službeno očitovala na prijašnje pismo, odgovori jer treba započeti s pripremama. 

Predsjednica ni na taj poziv nije ništa odgovorila, pa joj je Novosel 25. kolovoza uputio novo pismo, ali ju je u tom obavijestio kako se, s obzirom na to da nije odgovorila na prijašnje pozive Diplomatska berba ove godine, nažalost, neće održati.

Desetak dana nakon tog pisma, telefonski mu se javio šef Ureda predsjednice Domagoj Juričić s idejom da bi se berba ipak mogla održati jer je predsjednica zainteresirana. 

No za pozivanje diplomatskog zbora već je bilo kasno, a i berbe su, kaže Novosel, ove godine uranile.

"Pitao sam ga zašto se dva mjeseca i kusur nisu javljali... Žao nam je jako što ove godine berbe neće biti. Radi se o važnoj manifestaciji i sada već tradiciji ovog kraja. Kruna te tradicije bila je što se na primanju Hrvatske u EU u Bruxellesu i Zagrebu pio upravo pjenušac Diplomat iz Jaske. Tijekom ovih godina diplomati su oduševljeno brali grožđe od čega bi se poslije pravilo posebno vino. Nažalost, do danas službenog očitovanja predsjednice nismo zaprimili", kaže Novosel.

Iz Ureda predsjednice pak kažu da su Novosela kontaktirali, ali ne preciziraju kada.

Berba grožđa | Author: Marko Mrkonjić (PIXSELL) Marko Mrkonjić (PIXSELL)

"Štoviše, predložili smo termin. Na naš prijedlog termina je zahvalio i predložio da se odgodi za sljedeću godinu. Čak je rekao da, s obzirom na izbornu godinu, možda i ne bi bilo dobro naslikavati se te je i to naveo kao još jedan razlog da se ova godina preskoči, ali interes predsjednice postoji, zbog diplomatskog zbora također. To nije sporno", rekao je Luka Đurić, glasnogovornik Ureda. 

No vinari iz tog kraja jako su nezadovoljni oglušivanjem predsjednice na poziv da bude domaćica stranim diplomatima u berbi njihova grožđa.

I to ne samo oni bliski SDP-u nego i oni iz njezine bivše stranke, HDZ-a. Ovogodišnji vinar - domaćin Robert Braje kod kojeg se trebala održati berba posebno je žalostan.

On je već u lipnju krenuo s pripremama, a za tu je prigodu zasadio i više grožđa.

"To je trebala biti velika čast meni, da na mom gospodarstvu grožđe beru veleposlanici i predsjednica države. Bila bi to velika promocija za mene, moje izletište, vino... Znate, velika je to čast kad vam predsjednik dođe kod vas. Stoga se nadam da će se iduće godine manifestacija ipak održati", rekao je Braje.

Iako to vinar neće reći javno, njegovo je vinotočje pretrpjelo moralne i financijske gubitke. Baš kao i grad Jastrebarsko, koji jedini u ovu manifestaciju, zajedno s vinarima, ulaže novac. 

Stoga i ne čudi ogorčenost mještana koji kažu da Kolindu ne mogu opravdati zbog državničkih obveza. Baš zbog toga jer je predsjednica svoj poznati road show, u kojem je odlučila voziti kombajn i brod, lijepiti pločice i loviti ribu, pokrenula samo mjesec dana nakon što je dobila prvi poziv - kaže nam mještanin Jaske.

S druge strane, i iz diplomatskih se redova čuje glas nezadovoljnih, koji smatraju da je ignoriranje berbe loša poruka: - Nije riječ samo o rekreaciji nego i neformalnom skupu koji ima i svoju političku težinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.