Top News
52688 prikaza

Dodiku blokirana imovina: Vile, stanovi, autocesta do kuće...

Milorad Dodik
Dejan Moconja/PIXSELL
Američke vlasti odrezale su sankcije predsjedniku Republike Srpske zbog prijetnji Daytonskom sporazumu

Vlada Sjedinjenih Država nametnula je sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku jer je procijenila da je on prijetnja Daytonskom sporazumu čije odredbe opetovano krši, potvrdilo je u utorak navečer američko veleposlanstvo u Sarajevu.

"Milorad Dodik usprotivio se Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu europsku integraciju zemlje", stoji u izjavi dostavljenoj medijima.

Kaznene mjere nametnute Dodiku znače da će svaka njegova imovina, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD biti blokirana. Državljanima SAD-a također su zabranjene sve transakcije koje uključuju Dodika. 

Takvu odluku nametnuo je Ured za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva financija uz konzultacije sa State Departmentom.

Vlasnik pola Laktaša

Odluka je donosena sukladno Izvršnoj uredbi 13304 koju je 28. svibnja 2003. potpisao tadašnji američki predsjednik George W. Bush. Tom se uredbom odobravaju sankcije protiv osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju znatnu opasnost u  vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma.

Kako pišu bosanski mediji, Dodik posjeduje ogromno imanje u Bakincima, selu kraj Laktaša. Tamo ima čak tri vile a najmanja ima oko 700 kvadrata, posjeduje i bazen kojeg je renovirao prije nekoliko godina za oko 250.000 maraka.

Što se tiče obiteljske imovine, njegov brat Goran Dodik navodno je vlasnik ogromnog imanja u Potkozarju, a u Aleksandrovcu se smjestila i njegova vila. Sumnja se i da je nekoliko puteva izgrađeno specifično zbog potreba Dodika i njegove obitelji. Zbog njegove želje da ima direktno spajanje na autocestu Banjaluka-Gradiška, mijenjan je i čitav projekt autoceste uz procijenjeni trošak od oko deset milijuna konvertibilnih maraka. Navodno je čak i do očeve kuće izgrađena posebna cesta uz naredbu ili blagoslov s vrha Republike Srpske.

Sumnja se da je i vlasnik vile u mondenom talijanskom ljetovalištu na obalama jezera Como, ali i da posjeduje ogromnu imovinu u Srbiji. Bosanski mediji prenose da je Dodik vlasnik velebnog imanja na Fruškoj gori, nekoliko stanova i drugih nekretnina u Novom Sadu te vilu i nekoliko stanova u Beogradu. Budući da nije poznato koliko i kakve imovine posjeduje Dodik u SAD-u, ostaje tek za vidjeti koliko će biti učinkovite najavljene sankcije.

Odbijena viza za Ameriku

Mediji u BiH u utorak su nagađali da je Dodiku uvedena i zabrana putovanja u SAD no u objašnjenju američkog veleposlanstva to nije spomenuto. Američko veleposlanstvo u Sarajevu u prosincu je odbilo Dodiku vizu za put u Washington, navodno u povodu inauguracije Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika.

Kaznene mjere protiv Dodika koje je uvela vlada SAD izravno su povezane s opstrukcijom presude Ustavnog suda BiH kojom je ukinut 9. siječnja kao praznik RS.

Dodik je svojim političkim autoritetom u RS-u potaknuo opstruiranje provedbe sudskog pravorijeka i umjesto toga organizirao je protuzakoniti referendum o 9. siječnju  u rujnu 2016. Ove godine je 9. siječnja u Banjoj Luci pod Dodikovim pokroviteljstvom upriličena pompozna proslava protuustavnog praznika što je Dodik iskoristio kako bi još jednom doveo u pitanje opstanak BiH i zagovarao ujedinjenje RS-a sa Srbijom. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.