Top News
586 prikaza

Doktor za iseljenike petlja se u kontracepciju i pobačaj manipulacijama

Vice Batarelo
Boris Ščitar/ PIXSELL
Batarela je naljutila odluka ministra Nakića da žene više ne moraju ispunjavati sramotne upitnike kako bi dobile pilulu za dan poslije, pa je na svojoj stranici iznio niz neistina o povezanosti pobačaja i suicida

Osjećate li se bespomoćno, unatoč demokratskim slobodama? Koliko ste puta bili ljuti, potišteni, zaprepašteni ili ožalošćeni postupcima, riječima i djelima nekih javnih medija ili javnih osoba i njihovim diskriminirajućim i/ili pogrdnim stavom prema vrijednostima ili uvjerenjima koja su vam važna? Koliko ste se puta osjećali potpuno bespomoćnima suočeni s navalom nepristojnoga ponašanja. Koliko ste puta pomislili: ‘Zašto nitko ne reagira? Zar nitko ne smatra da je ovo važno?’. Smeta li vam onaj tipični hrvatski uzdah: ‘Ah, ništa se tu ne može?’

Doktorirao na temi tipova dijaspore

Vi možete nešto promijeniti, vi ste građani - stoji na službenoj stranici udruge Vigilare čiji je osnivač i predsjednik doktor Vice Batarelo prošloga tjedna uputio priopćenje ministru zdravlja Dariju Nakiću zbog povlačenja upitnika korisnicama tableta EllaOne i Escapelle, poznatiam pod nazivom pilula za dan poslij,e koje zbog utjecaja na razinu hormona odgađaju ovulaciju. U vapaju naslovljenom “Ministre, kad počinje ljudski život” doktor Batarelo (koji je doktorirao na temu Tipovi dijaspore - poslijeratno hrvatsko iseljeništvo i njihovi potomci u Sydneyu) poučava liječnika o mehanizmu djelovanja navedenih tableta na endometrij i izvršavanju abortusa kemijskim putem te zakucava argumentom o Nakićevu lažnom demokršćanstvu i nepostojećem konzervatizmu.

Manipulacija istinom kako bi obranio svoj stav

Potpuno miješajući razine argumentacije iznosi lažne navode da dostupnost tih tableta kod adolescentica rezultira porastom abortusa, kao i da tablete pridonose povećanju spolnih bolesti i promiskuitetnom ponašanju. Bez ijednog relevantnog istraživanja kojim bi potkrijepio svoje priopćenje, na samom kraju u ime nerođenih života poziva Nakića da odstupi zbog rizičnosti tablete i pogubnog učinka na život ljudskoga zametka. P. S. Ne zaboravite, i Vi ste bili zametak, piše Batarelo. Odlučila sam se odazvati na poziv koji stoji na stranici Vigilare i obratiti mu se u ime građana da prestane s lažima, nepristojnim ponašanjem i diskriminacijom istinitih podataka nauštrb manipulacije ljudskim tragedijama, koje u svojim rubrikama širi upravo njegov medij. Ako malo pomnije pročitate sadržaj stranice visoko moralnih branitelja zametaka, organizatora referenduma “U ime obitelji” i takozvanog “Hoda za život”, naići ćete na nevjerojatnu količinu lažnih i izmišljenih tekstova, potencijalno vrlo opasnih. Jedan od takvih, u rubrici Kultura života, nosi naslov “Indijska TV zvijezda počinila samoubojstvo, pa abortus”. Nakon nedvosmislenog i bombastičnog naslova saznajemo da policija ipak istražuje je li abortus bio presudni čimbenik u samoubojstvu. Nekoliko redaka niže ide scenoslijed tragedije u kojem saznajemo da je “24-godišnja glumica Pratyusha Banerjee 2. travnja navodno počinila samoubojstvo vješanjem u svojem domu u Bombayu. Umetnuta riječ u izjavi koja privlači pažnju je navodno, e sad, samoubojstvo ili je ili nije, pa se postavlja pitanje kako može biti navodno.

Seciranje vijesti o samoubojstvu glumice

Novi obrat na razini istinitosti tvrdnje i provjerenosti podataka vreba u službenom izvješću koje se citira: “Istraga je pokazala da je začela nekoliko dana ili mjeseci prije smrti te da se radilo o preranoj smrti ploda”. Ovo je još malo veći izazov od prethodnog navodnog samoubojstva. Raščlanimo ga. Ako je začela nekoliko dana prije smrti, kako je mogla abortirati, jer se (to bi doktor za iseljenike u Sydneyu morao znati) teško i na štapić možete popiškiti i saznati za trudnoću jer vam se tek u krvi pokažu slabi indikatori je li bilo začeća ili nije. Ako je pak začela nekoliko mjeseci prije navodnog samoubojstva, treba li dalje objašnjavati? Kako bi se izvukli iz ove logičke zavrzlame, izvori bliski istrazi dodaju: “Plod, posteljično ili fetalno tkivo u maternici koji su pronađeni i upućuju na prekid života ili spontani pobačaj, bili su zaraženi i degenerirani. To obično upućuje na sekundarnu infekciju do koje je došlo vjerojatno zbog pokušaja abortiranja”. Skocentrirajmo se malo. Ako nešto obično upućuje na sekundarnu infekciju, to ne znači da je tako i bilo, a pogotovo ako su istraživači prisiljeni ubaciti pridjev vjerojatno, onda se nalazimo u sferi vjerojatnosti ili još bolje vjere u nedokazive motive navodnog samoubojstva. U napetom trileru istrage saznajemo i poneki sočan detalj o glumičinu životu, kao npr.: “Istraga o Pratyushinoj smrti pokazuje da je bila u problematičnoj vezi sa svojim zarulčnikom (ovaj tipfeler je Batarelov, vjerojatno napravljen u žaru proživljavanja tragedije zaručnika), glumcem i producentom Rahulom Rajom Singhom. No izvješća nisu mogla potvrditi točno gestacijsko razdoblje njezine trudnoće”.

Novi dokazi, nove teze, nove ideje o tragediji

U svakom slučaju, s nasilnim zaručnikom imala je velike šanse – izvor blizak istrazi to nije komentirao. Nadalje, novi šok. Pojavljuju se tzv. druge vijesti, citiram: “Druge vijesti potvrđuju da je Banerjee uistinu počinila abortus koristeći opasno abortusno sredstvo: u šokantnom otkriću liječnici bolnice JJ u Bombayu navodno su rekli da je Banerjee bila trudna i počinila abortus nekoliko dana prije nego što se navodno objesila 1. travnja”. Evo ih opet, liječnici bolnice (to su valjda sad neki drugi) navodno su rekli da je bila trudna i počinila abortus nekoliko dana prije nego što se navodno objesila. U tekstu o glumici koji nije duži od jedne kartice na početku ne znamo jesu li u pitanju bili dani ili mjeseci, a sad ispada je abortirala nekoliko dana prije navodnog samoubojstva.

Prestanite lažima obmanjivati javnost

Potpuno zgužvanog mozga, Batarelo i Vigilare, koji bdije, uništit će vas svojom logikom do kraja: “Prema izvješćima, Pratyusha je začela u siječnju i podvrgla se abortusu u prvom tjednu ožujka nakon konzultacija s liječnikom. Život djeteta prekinut je oralnom tabletom. To je otkriveno na temelju histopatološkoga nalaza tkiva ploda u njezinoj maternici”. To je podla i sumanuta manipulacija. Također, plod koji je na početku članka star nekoliko dana, sad se pojavljuje na analizi. A onda kreće didaktički preodgoj svake moguće žene koja se nalazi u problemu: “Samoubojstva i abortusi često su povezani. U posljednjih nekoliko mjeseci LifeNews je izvještavao o nekoliko slučajeva žena koje su navodno počinile samoubojstvo ubrzo nakon što su abortirale svoju nerođenu djecu”. Nešto što se zove LifeNews svoje postojanje duguje objavljivanju ljudskih tragedija, kao i pronalasku potencijalnih žena koje su počinile samoubojstvo, a nekad su imale abortus. Vijest koju su objavili s orgazmičkim veseljem glasi: ”U travnju je LifeNews izvijestio o još jednom slučaju samoubojstva povezanog s abortusom 21-godišnjakinje koja se objesila nakon slušanja pjesme ‘Little Bump’ i počinjenog abortusa”. S obzirom na sve navedeno, u ime rođenih građana, osjećajući se bespomoćnom unatoč demokratskim slobodama, pozivam Vas da se ispričate zbog iznesenih laži te prestanete objavljivati izmišljotine zbog rizičnosti i pogubnog učinka na živote građana. I u ime svih građanki, dajem Vam potpunu slobodu da ne koristite pilule za dan poslije.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.