Top News
843 prikaza

Donald Trump je subjekt istrage, evo što to znači

Donald Trump
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Koja je razlika između "subjekta" i "predmeta" istrage, te čeka li Trumpa optužnica ili opoziv

Američki predsjednik Donald Trump poveselio se, piše The Washington Post, kada je preko svojih odvjetnika saznao da posebni tužitelj Robert Mueller njega smatra "subjektom" u istrazi, a ne "predmetom" istrage.

U tim je riječima sakriven i Trumpov status unutar istrage jesu li Rusi utjecali na američke izbore 2016. godine te je li Bijela kuća aktivno radila na tome da se sakriju dokazi o tome.

Njegovi pak odvjetnici tvrde kako je puno prerano za veselje.

SUBJEKT VS. PREDMET ISTRAGE

Subjekt u istrazi je čovjek čiji postupci (pa onda i svjedočenje) spadaju u zonu interesa istražitelja i istrage, dok je predmet istrage osoba koja je krajnji cilj istrage, ili osoba za koju postoje direktni dokazi da je počinila neki zločin.

Međutim riječ je o vrlo finim nijansama i nije se jednom dogodilo, upozorili su Trumpa odvjetnici, da je jedan detalj ili jedno svjedočenje "okrenulo" istragu i subjekt pretvorilo u predmet istrage.

Donald Trump Istraga Top News Trump se predao: Pričat će o suradnji s Rusima

SVJEDOČITI - DA ILI NE

Sukladno tome, Trumpovi su savjetnici podijeljeni oko toga - jedni kažu da je svjedočenje i pristajanje na intervju s Muellerom jedini način da, nakon što mjesecima ponavlja da nije bilo koluzije s Rusima, to zaista i potvrdi svojim postupcima, a ne da se povuče.

"Treba znati da je svaka rečenica koja izađe iz njegovih ustiju pravno važna i secirati će se. Posebni istražitelj će u svakom slučaju sa tog sastanka izaći s određenim formiranim mišljenjem - kaže Keith Whittington, profesor politologije sa Princetona.

Njegov sada već bivši odvjetnik John Dowd dao je ostavku jer jer Trump nije htio slušati njegove savjete da nikada, nipošto, ne pristane na intervju.

Mnogi su se, kaže Whittington, inkriminirali jednom rečenicom i izašli sa intervjua samo kako bi saznali da "više nisu subjekt, nego predmet istrage".

OPOZIV ILI OPTUŽNICA

Predsjednik je manje u opasnosti od kaznenog progona i dizanja optužnice, a više od toga da se, ukoliko mu se radi svjedočenja ili nećeg trećeg promijeni status, dovede do opoziva s funkcije - kaže Whittington za Washington Post.

Mueller će možda, slažu se mnogi stručnjaci, zaključiti kako nema autoritet da aktualnog predsjednika optuži za zločin i podigne optužnicu. No može napisati detaljni izvještaj prema kojem će Kongres odlučiti hoće li na temelju toga pokrenuti opoziv.

I u slučaju pokretanja opoziva odluku mora potvrditi i američki Senat kako bi se predsjednika uklonilo s funkcije - što se do sada još niie desilo.

Pokrenut je opoziv Andrewa Johnsona (koji je naslijedio Abrahama Lincolna), radi tretmana veterana, i desetog predsjednika Johna Tylera - no oslobođeni su optužbi u Senatu.

Donald Trump PRESEDAN Top News FBI se javno buni protiv predsjednika SAD-a

ZAŠTO JE TRUMP UGROŽEN?

Njegovi se suradnici ruše kao kula od karata. 

Savjetnici Michael Flynn, George Papadopoulos i nekadašnji šef kampanje Rick Gates priznali su da su Muelleru dali lažne iskaze.  Trump se pobrinuo da "odleti" i nekadašnji čelni čovjek FBI-ja James B. Comey nakon što je Comey rekao Kongresu da biro istražuje koordinaciju između Bijele kuće i Rusa, a Trump je poludio jer nije izrijekom rečeno kako on nije predmet istrage.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.