Top News
86 prikaza

"Donald Trump zvuči kao da je neki komunistički lider"

Karnevalska povorka
DPA/PIXSELL
Trump se u jednom govoru osvrnuo na prosvjede na Trgu Tiananmen i podržao rješavanje prosvjeda upotrebom vojne sile

Vođa kineskog demokratskog pokreta Wang Dan javno je optužio republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da koristi isti jezik kao i Komunistička Partija Kine. 

Dan se jako uzrujao nakon što je Trump u kampanji izrekao nekoliko rečenica koje se ne mogu shvatiti drugačije nego kao odobravanje pokolja vojske nad demokratskim prosvjednicima na Trgu Tiananmen iz 1989. kada je pobijeno možda i 3000 ljudi.

"Kad su studenti nahrupili na Trg Tienanmen, kineska vlada umalo da ga nije digla u zrak. Ispali su opaki, ispali su strašni, ali ipak ugušili su pobunu silom. To vam pokazuje moć sile", izjavio je Trump.

Dana je posebno zasmetalo to što je Trump za prosvjede upotrijebio izraz "neredi", isti izraz koji su kineske državne vlasti pod Dengom Xiaopingom koristile kao opravdanje za to da na studente pošalju vojsku s tenkovima i teškim mitraljezima. 

Nevjerojatno je da je 47-godišnji Dan danas uopće živ zato što je bio vođa tog prosvjeda. Zbog toga su ga 1991. osudili na četiri godine zatvora, ali i pustili prije vremena na uvjetnu slobodu 1993. 1996. opet je završio u zatvoru, ovaj put bio je osuđen na 11 godina, ali su ga pustili već 1998. kada je pobjegao u SAD.

Nije mogao ni sanjati da će 18 godina poslije doživjeti da mogući budući predsjednik SAD-a bude takvog kalibra da se divi žestini i snazi kojom je režim uništio prosvjede. Svijet se danas praktično jednoglasno slaže oko toga kakve je prirode bilo razbijanje tih prosvjeda iz 1989. 

Čak i kineske državne vlasti već duži niz godina čine sve što je u njihovoj moći kako bi zakopali uspomenu na tih nekoliko dana kojih su se doslovno potoci krvi slijevali središnjim pekinškim trgom.

Prosvjede iz 1989. ne smije se spominjati u nijednom mediju. O njima nema nikakvih tragova u iole popularnoj literaturi. Čak ni stanovnici Pekinga ne usuđuju se spominjati taj događaj izvan zidova svog stana. Danas zato generacije koje su stasale nakon 1989. ne znaju ništa ili skoro ništa o tome. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.