Top News
1201 prikaza

Drugi najveći izvoznik oružja u svijetu prodaje ga diktatorima

Napad ratnih aviona S. Arabije na glavni grad Jemena Saanu
Ibrahem Qasim, CC BY-SA 4.0
Britanskim bombama Saudijci ubijaju civila po Jemenu, diktatori građane u Bahreinu, Turkmenistanu, Maledivima...

Najnoviji izvještaj britanske vlade o izvozu oružja proizvedenog u toj zemlji pokazuje da je Velika Britanija postala ove godine drugi najveći izvoznik oružja u svijetu. Od 2010. do danas ta je zemlja prodavala i još prodaje oružje u čak 39 od 51 države svijeta koje organizacije za ljudska prava ocjenjuju kao neslobodne. Posebnu težinu takvim ocjenama daje to što je među tim orgnizacijama i američki Freedom house. Zvuči nevjerojatno, ali od 30 zemalja koje zbog kršenja ljudskih prava na svojoj listi drži sama vlada Velike Britanije, ta ista vlada oružje prodaje u 22 od tih zemalja. Independent stoga ocjenjuje da dvije trećine oružja koje Velika Britanija prodaje u inozemstvo, naposljetku, direktno ili indirektno, završi na Bliskom istoku gdje se koristi u tamošnjoj eksploziji ratova.

Da bi se samoj Velikoj Britaniji to poput bumeranga vraćalo u obliku prijetnje terorističkim napadima. Prema izvještaju, Velika Britanija danas prodaje više oružja nego Rusija, Kina ili Francuska prosječno tijekom proteklih 10 godina. I dok se vlada u Londonu brani da je zaustavila prodaju oružja Ukrajini i Rusiji, ta ista vlada ignorira upozorenja iz UN-a, vlastitog parlamenta, Europarlamenta i s raznih drugih strana, da se britansko oružje prodano Saudijskoj Arabiji koristi u počinjenju ratnih zločina u Jemenu, na područjima pod vlašću pobunjenika Hutija. Vlada tvrdi da nema dokaze o tim ratnim zločinima, unatoč tome što su Liječnici bez granica dokumentirali da učestala bombardiranja bolnica, škola, vjenčanja, tvornica hrane, a organizacije za ljudska prava tvrde i to da vojska Saudijske Arabije, u svom intervencionističkom upadu u građanski rat u Jemenu, namjerno cilja civilne mete.

Organizacija "Campaign Against the Arms Trade" (CAAT) i Independent utvrdili su i to da je od 2010. do 2015. Velika Britanija zaradila 10 milijardi funti na oružju prodanom neslobodnim državama po ocjeni Freedom Housea, među kojima su i Kina, Oman, Turkmenistan i Ujedinjeni Arapski Emirati. Još 7,9 milijardi funti Velika Britanija je zaradila na prodaji oružja državama koje, prema ocjeni britanskog vladinog Ureda za vanjske i Commonwealthove poslove, počinjanju neka od najozbiljnijih kršenja ljudskih prava; bombe, projektili i lovački avioni za Saudijsku Arabiju, bespilotne letjelice i opremu za njih Izraelu, strojnice za Bahrein, puške i pištolji za Maledive, puške i municija za Turkmenistan. Andrew Smith iz CAAT-a upozorava za Independent za ovisnost britanskih izvoznika o takvim režimima može utjecati na spremnost Velike Britanije da intervenira protiv kršenja ljudskih prava u tim zemljama.

"Vlada nam stalno govori da promiče ljudska prava i demokraciju. Učinak Britanske trgovine oružjem jasan je u Jemenu, gdje britanski vojni avioni i bombe čine okosnicu razaranja koje provodi Saudijska Arabija... Ti režimi ne kupuju samo oružje. Oni ovime kupuju političku podršku i legitimitet. Koliko je vjerojatno da će Velika Britanija ustati protiv kršenja ljudskih prava u tim zemljama ako zarađuje od njih", kazao je Smith. "Ne postoji stvar poput kontrole oružja u ratnim zonama i nema nikakve šanse da se zna kako će se to oružje koristiti. Slučaj s prodajom oružja Rusiji i Libiji podsjetnik je na to da je trajanje prodanog oružja često duže od režima i situacija u kojima je ono prodano", kazao je Smith.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.