Top News
4036 prikaza

Drugo ubojstvo socijalnog radnika u Hrvatskoj

Ubojstvo socijalne radnice u Đakovu
Davor Javorovic (PIXSELL)
Prvi put se tragedija poput one u Đakovu u utorak dogodila prije 19 godina u Splitu

Tog kasnojesenskog četvrtka, 15. prosinca 2000. godine, socijalni radnik Jakov Kudrić (57), otac dvoje djece, sjedio je u svom uredu na drugom katu splitskog Centra za socijalnu skrb, koji je dijelio s kolegicom Biserkom Tripalo. Oko 9.50 u sobu je ušao korisnik socijalne pomoći Vlado Vilušić iz Tuzle (38) i izvadio kuhinjski nož veličine petnaest centimetara. Koji trenutak potom iz sobe se prolomio krik Biserke Tripalo: "Ubiše Jašu!"

Nekadašnji ragbijaš, Jakov Kudrić bio je čovjek snažne fizičke konstitucije, ali ozljeda je bila preteška: preminuo je na putu do bolnice, objavila je Slobodna Dalmacija na 15. godišnjicu ove tragedije. 

Obiteljsko nasilje Ispovijest Life "Muž mi je pred djecom govorio 'pušit ćeš mi ga za sendvič'"

Zbog tog ubojstva prekinuta je sjednica Vlade, tadašnji predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan odmah su Kudrićevoj obitelji uputili brzojave sućuti, a u Split su hitno upućeni visoki državni dužnosnici kako bi ovdašnjim socijalnim radnicima zajamčili sigurnost na poslu.

Kasnije se doznalo da je ubojica, nezaposleni soboslikar koji je zbog posljedica prometne nesreće bio trajno nesposoban za rad, mjesecima i godinama prijetio djelatnicima Centra, i usmeno i pismeno, nezadovoljan iznosom novca koji je dobivao na ime socijalne pomoći. 

Centar mu je participirao u plaćanju podstanarstva, ali je Vilušić smatrao da zavređuje više, tražeći da mu se dodijeli stan ili garsonijera: odbijao je prehranu u Pučkoj kuhinji i smještaj u Željezničkom prenoćištu na Brdima. Zbog tih opetovanih prijetnji policija ga je više puta privodila te je nekoliko puta bio i na Odjelu za psihijatriju KBC-a Split. Na kraju je ostvario prijetnje.

Nada Murganić | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)
Od te je tragedije prošlo 19 godina, a socijalni radnici su u međuvremenu često upozoravali da su meta verbalnog nasilja i prijetnji od strane korisnika. Nijedan ministar socijale do danas nije napravio ništa kako bi djelatnici bili zaštićeniji na svojim radnim mjestima, iako rade s ugroženim skupinama, među kojima su brojni oni koji svoj bijes radi situacije u kojoj se nalaze nerijetko iskaljuju upravo na socijalnim radnicima.

19 godina kasnije ubijena je socijalna radnica u Đakovu. U utorak u Centru za socijalnu skrb u Đakovu oko 12.10 sati ubijena je jedna žena i teško ranjen jedan muškarac. Ubijena je djelatnica centra, a ranjeni muškarac je njezin kolega. Prema neslužbenim informacijama, počinitelj je korisnik Centra za socijalnu skrb, koji se navodno liječio na psihijatriji, a kojem je oduzeta poslovna sposobnost te mu je ubijena socijalna radnica bila skrbnica.

Obiteljsko nasilje Obiteljsko nasilje Life "Mene i djecu bi poredao i tjerao da vičemo Gospodaru!"

U utorak počinitelj je došao u Centar te se prvo sastao s pravnikom. Njega je prvog upucao, nakon čega je otišao kod svoje skrbnice, socijalne radnice, te upucao i nju. Nakon toga je pobjegao na biciklu.

"Samo smo čuli kako netko viče da je zašao iza kioska Tiska i uletio u Strossmayerov park. Nije puno prošlo, a pred Dom Zdravlja te CSS je stigla Hitna pomoć i policija. Potom su ljudi iz zgrade izlazili van blijedi kao snijeg i u totalnom šoku. Neki su plakali. Prvo smo mislili da su ranjeni oni, ali oni su plakali od viđenih prizora. Izgubiti kolegicu i zamalo kolegu...", ispričao je za Jutarnji list jedan mještanin.

Kako neslužbeno doznaje Glas Slavonije, počinitelj je prije zločina navodno i prije prijetio djelatnicima, a te su prijetnje prijavljene policiji. Također, navodno je neposredno prije ubojstva prijetio i djelatnicima gradske uprave.

"Stalno je govorila da će se nešto dogoditi, ukazivala je na probleme, ali nije se reagiralo", rekla je osoba bliska socijalnoj radnici koja je stradala u tragičnom događaju, a njenu izjavu prenio Jutarnji list.

"Ovo je rezultat dugogodišnje nebrige sustava i izloženosti socijalnih radnika. Više od 17 godina tražimo da socijalni radnici imaju status službene osobe i da im se osigura fizička zaštita. Prema našem istraživanju 78 posto zaposlenih bilo je izvrgnuto agresiji, odnosno fizičkom nasilju ili ozbiljnim prijetnjama", rekla je vidno potresena Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Nikko 15:27 09.Srpanj 2019.

    Socijalni radnici su ionako izloženi da bi bili brana za sve loše u društvu. Kako reče nedavno ministrica: "Nisu u ijek krivi socijalni radnici". Ta rečenica je ključna. Jadna je država u kojoj su socijalni radnici najizloženiji i od kojih ... prikaži još! se očekuje spas društva.