Top News
271 prikaza

Erdoganovci odrubili glavu vojniku koji se predao na Bosporu

Recep Tayyip Erdogan
Uli Deck/DPA/PIXSELL
Sljedbenici turskog predsjednika okupljaju se u skupine koje traže i "otkrivaju" simpatizere pučista

Opozicijske stranke u Turskoj, u prvom redu umjereno lijevi CHP, prokurdski HDP i nacionalistički MHP, užasnute su atmosferom linča koja je zavladala turskim gradovima nakon neuspješnog puča. Spiegel Online navodi da su Erdoganovi pristaše sve agresivniji, čemu jako pridonosi i ponašanje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Izvještaji podsjećaju da su pučisti, koje je opozicija jednoglasno osudila, pucali i na civile. No, prema izvještajima lokalnih turskih medija, Erdoganovi pristaše organizirali su se u prave jurišne odrede koji traže i "kažnjavaju" sve one za koje smatraju da su pristalice neuspjelog vojnog udara. Društvenim mrežama i internetskim portalima proširila se i snimka vojnika kojem jen avodno gomila odrubila glavu.

Kako se navodi, riječ je bila o skupini vojnika koji su se rano ujutro nakon neuspjelog puča predali prosvjednicima na mostu preko Bospora. Agencijske fotografije prikazivale su premlaćivanje u pravilu golobradih vojnika, za koje se ispostavilo da mnogi nisu imali pojma u čemu sudjeluju, kao i situacije u kojima su policajci morali spašavati vojnike nakon što su se predali.

Sudeći prema snimci i objavama povodom nje, jedan od vojnika koje je gomila zatukla, ubijen je odrubljivanjem glave. (Upozorenje, snimka sadržava uznemirujući sadržaj.)

SPON navodi da su erdoganovci napali i jednu skupinu stranaca, da se molitve za pobijene u puču pretvaraju u okupljanja na kojima se raspiruju pozivi na osvetu, a broj uhićenih prema nekim se izvještajima popeo na 8000. Erdogan je puč prozvao "Božjim darom" za pročišćavanje vojnih redova. No, preko noći, već u nedjelju, smijenio je petinu svih sudaca u zemlji.

SAD je optužio za to da štite disidentskog klerika Fetullaha Gülena kojega je pak optužio da je organizirao puč, mada nije podastro nijedan dokaz za to. Da bi naposljetku doveo u pitanje čak i prijateljske odnose između SAD-a i Turske, a jedan njegov ministar SAD je direktno i javno optužio da je ta zemlja sudjelovala u puču.

Ovakvo ponašanje turskog predsjednika EU sve više šokira, a zapadni mediji poput Guardiana sve češće Erdoganovo ime u komentarima spominju u kontekstu diktature.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.