Top News
248 prikaza

EU ne zanimaju problemi građana koji nemaju što jesti

Demonstracije građana protiv referenduma
DPA/PIXSELL
U novom broju tjednika Express Edo Popović analizira ulogu birokrata u bankrotu Grčke, kakav plan EU uopće ima, te je li cilj micanje Syrize iz politike

Ima onaj plakat iz španjolskoga građanskog rata naslovljen “El Generalisimo”, koji prikazuje kostur u vojnoj odori sa svastikom na prsima, koji nedvosmisleno simbolizira generala Francisca Franca.

Njegov plašt pridržava trojka, tri debeljuškasta čovjeka, od kojih je jedan stilizirani predstavnik vojne sile, drugi kapitala, a treći klera. Na tom trojstvu doista je počivala Francova diktatura, ali i drugi europski fašizmi - onaj Hitlerov, kao i Mussolinijev i Salazarov. 

Danas bi stanoviti Pedrero, autor plakata, o kojem se zna samo toliko da je bio član umjetničke sekcije Unión General de Trabajadores, najvećeg španjolskog radničkog sindikata, sasvim sigurno preinačio svoj plakat.

Njegov plašt bi danas pridržavala također trojka, tri institucije poznate kao Trojka - Europska komisija, Europska središnja banka i MMF. A umjesto svastike na prsima bi mogao stajati simbol eura.

Da ljudska prava i demokracija u EU imaju odlučujuću težinu, onda se nijedna zemlja članica ne bi našla u situaciji u kojoj se danas nalazi Grčka, da spomenem samo zemlju čije su građane u siromaštvo gurnuli pogrešni ekonomski paketi koji su im za izlazak iz krize uvaljivali Trojka i najmoćnije članice poput Njemačke, a koji nisu pomogli. 

Štoviše, u proteklih pet godina rigidne štednje grčki BDP pao je za 25 posto, a nezaposlenost mladih premašila je 60 posto.

U novom broju tjednika Express Edo Popović analizira ulogu birokrata u bankrotu Grčke, kakav plan EU uopće ima, te je li cilj micanje Syrize iz politike.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.