Top News
893 prikaza

Evo što je sve Dalić preživjela u jednoj godini

Martina Dalić
Patrik Macek/ PIXSELL
Političkim mrtvacem proglašavali su je toliko puta da se i ne pamti, no hoće li i ovaj put ostati na nogama?

Ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je uoči do sada najvrućeg sastanka s koalicijskim partnerima oko Agrokora da ona neće dati ostavku. Daleko od toga da je ovaj napad na nju i traženje da ode nakon curenja njenih e-mailova u medije (Index.hr) prvi, ali je u njenoj dosadašnjoj političkoj karijeri ona uvijek uspijevala biti ta koja je odlučivala o samoj sebi. 2014. godine, primjerice, istupila je iz stranke zato što se "HDZ ne sprema dovoljno ozbiljno za reforme".

Bilo je to u doba Tomislava Karamarka. Ostala je u Saboru kao zastupnica do srpnja 2015., da bi tada otišla i iz Sabora. U HDZ se vratila nakon akcije spašavanja te stranke i s novim vodstvom, a Andrej Plenković je za sada čvrsto brani i kao premijer i kao predsjednik HDZ-a. "Jesu li vam koalicijski partneri rekli da će tražiti ostavku Martine Dalić", pitali su ga novinari danas (u petak). "Nisu. Rekli su vama da vi kažete meni", odgovorio je. O podršci Plenkovića Goranko Fižulić smatra da to nije održivo.

Andrej Plenković Simultanka Top News 'Nevladin sektor ruši vlast, Živi zid slijeva, Markić zdesna'

Da bi, čak i kad bi uspio spasiti je, ona ostala politički preslaba da bi se dalje nametnula kao snažna ministrica, a ekipa koja je s njom radila da je "postala toksična". Riječ je o sukobu oko Agrokora, na nju se juriša s teškim optužbama da je pogodovala povjerljivim informacijama i utjecajem da određeni ljudi pokupe stotine milijuna kuna.

S druge strane na nju očito juriša i sam Ivica Todorić, čovjek za kojega je Branimir Bunjac iz Živog zida baš prije nekoliko dana za Express rekao da se taj još nije predao, da će nastaviti napadati, da je riječ o "opasnom čovjeku" i da "ne bi bio u koži onome na koga se Todorić namjeri". A što je sve do sada Martina Dalić preživjela? Slijedi popis nekić od najžešćih trenutaka u kojima je opstala samo tijekom posljednjih godinu dana:

Napad dug godinu dana

Krajem travnja 2017. predsjednik Davor Bernardić objavio je da SDP pokreće postupak glasanja o opozivu ministrice Dalić zbog toga što je, kako je rekao, "odvjetnička društva povezana s bankom koja je glavni kreditor Agrokora, pišu lex Agrokor". Sabor je o tome glasao tek cijelu jednu godinu poslije i ministrici je izglasao povjerenje.

Suprugov bonus

Početkom rujna 2017. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa počelo se baviti time što ministrica u svojoj imovinskoj kartici, govoreći o prihodima svog supruga, nije navela njegov bonus od 168.000 kuna. Tvrdila je da je to poslovna tajna. No, povjerenstvo nije tako mislilo, u siječnju 2018. je presudilo da to jest trebala napraviti, a ministrica je i to preživjela, onako usput.

A Ramljak? Što s njim?

Samo dva dana poslije Nikola Grmoja ju je optužio da ne rješava sukob interesa Ante Ramljaka koji je odobrio savjetnike iz tvrtke za koju je radio. Mjesec dana poslije Ramljak je morao odstupiti, no Martina Dalić je i to preživjela kao ministrica.

Vikanje na Bulja zbog Perućkog jezera

U rujnu 2017. tijekom jedne saborske sjednice Miro Bulj je usporedio projekt izgradnje termoelektrane na Perućkom jezeru s okupacijom tog jezera trupa Ratka Mladića u Domovinskom ratu i sa iseljavanjem nekoliko sela u doba SFR Jugoslavije koja su bila na tom mjestu kako bi se stvorila akumulacija. Ministrica je tada na njega stala vikati da neka njoj ne govori u tim kategorijama, da joj ne prodaje propagandu, jer upravo njena je djedovina tada na tom mjestu bila potopljena.

Polaganje računa na Ustavnom sudu

Prije samo nekoliko dana, 8. svibnja 2018., Ustavni sud je okončao čak 12 tužbi protiv "lex Agrokora". Taj zakon propisuje da je sistemski važna tvrtka, koju valja spašavati kako ne bi uzdrmala nacionalnu ekonomiju, ona koja ima više od 5000 radnika i više od 7,5 milijardi kuna obaveza, ono što SAD poznaje kao "too big to fail". Tužba je tvrdila da se time u neravnopravan položaj stavljaju druge tvrtke. No, Ustavni sud je odlučio da je to u skladu s Ustavom. Samo dan, dva poslije u javnosti su se pojavili e-mailovi Martine Dalić i najnoviji zahtjevi za njenom smjenom.s

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.