Top News
11727 prikaza

Evo što povjesničari misle o Kolindinoj ideji za Jasenovac

Kolinda Grabar Kitarović
Ured Predsjednice
Na izjavu predsjednice RH da o Jasenovcu treba oformiti međunarodnu komisiju, reagirali su povjesničari Tvrtko Jakovina i Zlatko Hasanbegović

Gostujući na Hrvatskom radiju u emisiji "S predsjednicom izvan protokola”, Kolinda Grabar Kitarović svojom je izjavom o Jasenovcu uključila alarm. Na pitanje Predsjednica Republike Hrvatske je izjavila:

U 21. stoljeću modernom se forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, što je nažalost uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije”, rekla je predsjednica, te dodala:

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović Analitičari tvrde Top News "Hrvatska je primjer divljanja desnice"

“Pitanje Jasenovca i žrtava ne smije biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga tko želi promicati bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske. Iznimno dobrim u tom smislu smatram prijedlog čelnika HHO-a Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodnoga povjerenstva, s članovima iz Srbije, Hrvatske te međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdilo istinu o Jasenovcu”.

Povjesničar Tvrtko Jakovina na to je odgovorio:
"Nažalost mi jako dobro znamo što je bio Jasenovac i što se tamo događalo. Ono oko čega su se različiti povjesničari sporili jest samo broj žrtava. Trenutačno se operira s brojem od 83. 857 žrtava, dakle govorimo oko 85.000 ljudi koji su nepobitno utvrđeni i mi imamo više desetljeća instituciju koja se bavi upravo utvrđivanjem broja žrtava, a zove se Javna ustanova Jasenovac. 

Komemoracija u Jasenovcu Veleposlanici Top News Jasna poruka diplomata odlaskom u Jasenovac

S druge strane, dok je predsjednica bila ministrica i članica Vlade HDZ-a, osnovano je uz 2 postojeća i 8 novih studija povijesti. To što ona sad predlaže može značiti sljedeće:Prvo - da smatra da su tvrdnje godpodina Igora Vukića o tri logora Jasenovac jednako validne kao sva istraživanja znanstvenika koji su se bavili ovom problematikom. Drugo -  njezin prijedlog potpuno korespondira sa prijedlozima srpskih političara s konca 80-ih godina u koji su govorili o više od milijun žrtava u Jasenovcu, koji su to isto predlagali u vrijeme Miloševića.

Mi imamo 10 studija povijesti, mi imamo formiranih nekoliko instituta i smatram da hrvatskoj slabašnoj humanistici nitko već odavno nije dao ovakvu pljusku.  I četvrto - ona je doktorandica na studiju politologije, pa vjerojatno zna da se znanost ne rješava komisijama. Ne možemo osnovati komisiju da bi pronašli lijek za rak. Ne možemo formirati komisiju da bi došli do znanstvenog pravorijeka. Kad bi se to tako radilo onda ne bi bili potrebni ni studije ni Javna ustanova Jasenovac."

Jasenovac Prije 73 god Life Njih 600 bježalo je iz Jasenovca od fra Sotone

Za mišljenje smo pitali i povjesničara Zlatka Hasanbegovića, koji se pak slaže s hrvatskom predsjednicom, te je napisao:

"Njezina izjava podudarna je s mojim pogledima. Sva kontroverzna pitanja treba prepustiti povjesničarima i kompetentnim istraživačima i jasenovačku problematiku, kao i sva ostala pitanja iz rata i poraća izmijestiti iz dnevno-političkog i stranačkog diskursa. Moderna hrvatska država nastala isključivo na nacionalnoj volji našega naraštaja, demokratskim vrijednostima i pobjedi u Domovinskom ratu treba se s poštovanjem odnositi prema svi žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća bez obzira na ideološku, vjersku i političko-nacionalnu pozadinu njihova stradanja." 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omer 17:59 26.Travanj 2018.

    I sad bi ustaše zataškali žrtve u Jasenovcu, Jugoslavija je tvrdila da je bilo 700.000 žrtava, a Hrvatski otac domovine dr. vranju tuđman - krivousti je tvrdio da je bilo 90.000 . žrtava i lako je onda ustvrdti točan broj, ... prikaži još!, znaći sredina od toga je istina dakle 400.000 žrtava najmanje je bilo.

  • Leo 17:02 26.Travanj 2018.

    Zna li predsjednica, da bi glavnu riječ u komisiji imali Srbi i Židovi ili ona misli da bi Hrvati imali glavnu riječ.

  • Perun 15:01 26.Travanj 2018.

    Ne mogu se znanstvena pitanja rješavati komisijama. Bravo Tvrtko. Samo da to jo kokoš shvati a onda i crkveni klerofašisti i biti ćemo na konju. haSSana u Tursku pa neka tamo pjeva islamoustaške svome erdoganu.