Top News
1497 prikaza

Facebook u problemima: Ne mogu kontrolirati poplavu lažnih vijesti

Facebook
REUTERS
I sami zaposlenici Facebooka priznali su da problem 'lažnjaka' stalno raste

Mark Zuckerberg zadnjih se dana jako trudi kako bi negirao utjecaj lažnih vijesti koji se poput kuge šire po Facebooku na rezultate izbora u Americi. Naime, brojne analize pokazale su neviđenu poplavu dezinformacija i lažnih vijesti koji se sheraju i klikaju do besvijesti među kojima su za vrijeme izborne kampanje u Americi, ali i općenito od početka godine prednjačile lažne vijesti koje su plasirali mediji naklonjeni desnici, piše The Verge.

Da problem s lažnim vijestima ne samo da postoji već postaje sve veći dokazuje i tekst s Buzzfeeda u kojem njihov novinar otkriva da je nekoliko desetaka zaposlenika osnovalo neslužbenu grupu koja je ovaj rastući problem trebala predstaviti Zuckerbergu.

Facebook | Author: REUTERS REUTERS
"To nije nikakva luda ideja. Zuckerberg i mi koji smo osnovali grupu jako dobro znamo već neko vrijeme da lažne vijesti doslovno luduju po našoj platformi što se posebno vidjelo za vrijeme izbora", rekao je jedan od inicijatora grupe za Buzzfeed.

Facebook nije odgovorio na upite Buzzfeeda o ovoj temi, a u međuvremenu se Verge pozabavio novim detaljima priče prema kojima je u kompaniji još ranije postojala inicijativa da se počnu identificirati lažne i prave vijesti, no od toga se odustalo.

"Visokorangirani zaposlenici Facebooka bili su spremni na lansiranje alata koji će eliminirati lažne vijesti, ali od alata se odustalo jer je postojala bojazan da će time uzrujati konzervativce", piše Verge.

Način na koji se zaposlenici i urednici na Facebooku odnose prema medijskom sadržaju već je dulje vrijeme predmet oštrih rasprava, obzirom da je Facebook treći najposjećeniji sajt na svijetu nakon Googlea i Youtubea, te je time vrlo utjecajan i sigurno kreira javno mijenje i oblikuje stavove svojih korisnika, piše Guardian.

Teorije zavjera, potpuno pogrešne informacije poput izmišljenog sajta Denver Guardian koji je za vrijeme predizborne kampanje u SAD-u objavio vijest da je Hillary Clinton optužena ubojstvo, potom lažna vijest koju je napisao besposleni bankara s Floride da je "Hillary fanove Bernieja Sanderska nazvala luzerima", pa do tinejdžera iz Velesa u Makedoniji koji su osnovali nekoliko desetaka lažnih protrumpovih portala motivirane su samo jednom stvari – dolarima koji dolaze od oglašavanja ako uspiju dobiti određeni broj klikova na pojedine linkove.

Mark Zuckerberg | Author: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Istraživački tim Buzzfeeda došao je do podataka da za dovoljan broj klikova lažni portali dnevno mogu zaraditi i do 3.000 dolara, a naslovi poput "Senzacioalno! Pronađeni dokazi da je Obama rođen u Keniji!" tim portalima mjesečno mogu donijeti i do milijun page viewa.

Da stvar bude gora, vijest da je Hillary za Sandersove glasače rekla da su luzeri završila je i na Fox Newsu.

Facebook je u jednom trenutku imao tim od nekih 18 ljudi koji su provjeravali vijesti i naslove, ali ih je Zuckerberg preko noći u kolovozu otpustio, a umjesto njih je instaliran algoritam koji bi trebao detektirati lažan sadržaj. To je bio trenutak, piše Guardian, kada je Facebook izgubio bitku s lažnim vijestima. Naime, samo dan nakon što je ekipa dobila otkaz, Facebook je objavio priču da su napad na Ameriku 11. rujna izveli Amerikanci, a ne Al Kaida.

Ovo nije problem samo Facebooka, pa je tako i Google u ponedjeljak objavio da će pojačati filtere za lažne vijesti, obzirom da se na Googleu, kada se ukuca termin 'konačni rezultati izbora u Americi' pojavljuju lažni sajtovi koji izvještavaju da je Trump dobio ne samo veći broj elektorskih glasova, već i veći broj glasova birača, što nije točno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.