Top News
4070 prikaza

"Zle kuje": Zašto muškarci vrijeđaju moćne žene

Hillary Clinton
DPA/PIXSELL
Vrijeđanje žena nije endemski sindrom niti u današnje vrijeme niti su samo muškarci ti koji ih vrijeđaju

Treća predsjednička debata, Donald Trump nema riječ, ali svejedno prekida svoju protivnicu. "Stvarno ogavna žena", rekao je Trump o svojoj protivnici Hillary Clinton.

Trumpove izjave, ili bolje rečeno Trumpovo vrijeđanje, nisu rijetkost, ali u srijedu navečer izjave su ipak izmakle kontroli. Impulzivno i djetinjasto, s natruhama seksizma, ipak nisu dorasle uvredama nekih prethodnika. "Ima usne Marylin Monroe, ima oči Caligule", opisao je bivši francuski predsjednik Francois Mitterand bivšu britansku premijerku Margaret Thatcher.

Uvrede su sastavni dio politike i nisu samo muškarci ti koji vrijeđaju žene. Književnica Dorothy Parker, kada je čula da je umro bivši predsjednik Calvin Coolidge, pitala se kako liječnici mogu biti sigurni, piše New York Times.

Umanjivanje važnosti žene

Trump podjednako vrijeđa protivnike i potencijalne glasače svih spolova i boje kože. Ali stručnjaci kažu da vrijeđanje snažnih žena, pogotovu ako uvrede dolaze od muškaraca, imaju posebnu ulogu i to umanjivanja njihove važnosti.

Međutim, čak i ovdje Trump ruši sva pravila ponašanja. Kroz povijest su političari izbjegavali direktno vrijeđanje žena zbog velikih društvenih kazni, priča Kathleen Hall Jamieson, profesorica komunikologije na sveučilištu Pennsylvania. Zbog toga su bile rijetke izjave poput onih Trumpovih o republikanskoj političarki Carly Fiorini: "Samo pogledajte to lice! Zar bi itko glasao za to lice? Možete li zamisliti, lice našeg idućeg predsjednika?".

Uvrede upućene ženama bile su znatno suptilnije, a možda i dosta zločestije, zato što su aludilrale na stereotipe koji prate žene. Trump je u nekoliko navrata rekao da je Hillary "ljutita", a John McCain je jednom prilikom rekao da je ona "emotivna". Takve izjave zazivaju negativne spolne stereotipe koji opisuju žene kao histerične ili iracionalne.

"Smiri se, draga"

Riječi kojima se netko inače obraća bliskim osobama imaju sličan učinak. "Smiri se, draga", rekao je jednom prilikom premijer David Cameron britanskoj političarki Angeli Eagle.

Napadi i uvrede ženinog izgleda služe dvostruku ulogu. "Michelle Obama, njezin projekt je borba protiv pretilosti. A pogledaj joj samo veliku guzicu", rekao je američki parlamentarac Jim Sensenbrenner.

Vrijeđanje žena nije isključivo američki sindrom. I u Hrvatskom saboru zastupnici su častili svoje protivnice raznim uvredama. "Dragi Bog je stvorio za madraca, a ne za mudraca", rekao je svojevremeno predsjednik HKDU-a Ante Kovačević kolegici Vesni Pusić u Saboru što je izazvali pravi šok među kolegama.

Uvrede također nisu moderna pojava. Francuski veleposlanik u Engleskoj opisao je Anne Boleyn, englesku kraljicu u 16. stoljeću riječima: "Konkubina, vražica, kurva".

Vrijeđanje žena ipak ponekad može izazvati i neplanirane posljedice, kao što je bio slučaj s Patty Murray. Njoj je svojevremeno jedan zastupnik u državnom parlamentu rekao da ona ne može postići ništa zato što je "mama u tenisicama". Ona je to prihvatila kao slogan svoje kampanje i uspješno se izborila za mjesto u američkom Senatu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.