Top News
3317 prikaza

Fijasko: Ovako je Hrvatska izgubila važnu agenciju

Zdravko Mamić i Milan Bandić
1/2
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Nakon traljavo pripremljene prijave za natječaj, Hrvatska na dan glasanja odustala od kandidature

Baš danas, kad države članice EU biraju novi grad domaćin Europskoj agenciji za lijekove, Vlada RH je obznanila da odustaje od kandidature Zagreba, iako se već od kraja rujna znalo da su najizgledniji domaćini Milano ili Bratislava.

- Radi se o sramotnom završetku iznimno loše odrađenog posla. Službeno objašnjenje iz Vlade dade se sažeti u to da druge države članice nisu prepoznale svu veličanstvenost naše kandidature, komentirala je predstavnica Europskog parlamenta za odnose s agencijom, Biljana Borzan.

Biljana Borzan | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

- Mi smo se morali uključiti u ovu utrku jer smo jedna od nekoliko država članica koje nemaju niti jedno tijelo EU-a. Čak i da nismo dobili Agenciju za lijekove, dobra kandidatura poslužila bi nam kao zalog za ubuduće, za neke buduće agencije i povlastice. Najgora je posljedica ovog raspleta događanja činjenica da smo se pokazali neozbiljni i nesposobni odraditi iole zahtjevan posao. Ja na to upozoravam praktički od dana britanskog referenduma", kazala je hrvatska europarlamentarka za dnevnik.hr.

Europski ministri danas će tajno glasovati o novom sjedištu, na koje bi EMA trebala preseliti do ožujka iduće godine. Zbog Brexita EMA-ino sjedište više ne može biti u Londonu. Kako je prije desetak dana izvijestio Financial Times, svojim ponudama izdvojile su se Slovačka i Italija, a u uskom krugu su još i Kopenhagen i Amsterdam

 

Milan Kujundžić | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)
Grad Zagreb i Hrvatska i ovaj put su se, kao i obično, prilično traljavo pripremili za tako ozbiljnu kandidaturu. Vlada RH osnovala je radnu skupinu za izradu kandidature u lipnju, a rok za prijave bio je u srpnju. Prije dva mjeseca u Bruxellesu su našu prijavu prezentirala dva Milana - Kujundžić i Bandić, prvi kao ministar zdravstva, a drugi kao gradonačelnik Zagreba. Nisu se previše proslavili.

Kujundžić je prezentirao na hrvatskom jeziku, pod izgovorom da je hrvatski ministar, a o Bandićevom znanju engleskog već dovoljno znamo s youtubea. 

Uglavnom, glavni grad Hrvatske je tako propustio udomiti agenciju koja bi bila iznimno važan motor razvoja glavnog grada. Prema službenim podacima, ovu agenciju godišnje posjećuje oko 35 tisuća državnih regulatora i znanstvenika zbog nezaobilazne uloge EMA-e u odobravanju novih lijekova za prodaju na području EU. 

Osim toga, EMA zapošljava 900 ljudi, za koje je potreban odgovarajući smještaj, a tu je i oko 600 djece kojoj je potrebna edukacija u multijezičnim školama. Također, tražit će se kvalitetne nekretnine, kao i odlična infrastrukturna povezanost s ostatkom EU, kao i izravne zrakoplovne linije prema većini glavnih središta EU-a. 

Hrvatska je izbačena iz ozbiljnijeg razmatranja u ranoj fazi natječaja jer u prijavi nisu navedene ni osnovne informacije poput trajanja leta do primjerice većih europskih središta, kao ni hoće li Grad Zagreb biti u stanju organizirati i opremiti buduće sjedište EMA u roku tri mjeseca, odnosno od dana proglašenja novog sjedišta, do ožujka iduće godine, kad bi djelatnici trebali useliti u zgradu novog sjedišta. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.