Top News
360 prikaza

"Glavašević koristi ime svog mrtvog oca za jeftine političke bodove"

Ivan Penava
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Vukovarski gradonačelnik obrušio se na medije zbog napisa o izostanku odavanja počasti Siniši Glavaševiću u službenom programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u utorak je odbacio optužbe za izostanak odavanja počasti Siniši Glavaševiću u službenom programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, istaknuvši da se organizatori manifestacije posvećene Glavaševiću "Grad-to ste vi" nisu javili na javni poziv za uvrštavanjem u program.

Na konferenciji za novinare osudio je "neargumentirane i zlonamjerne" natpise u pojedinim hrvatskim medijima koji su s negodovanjem izvijestili da ove godine nema Novinarsko-književnog susreta "Grad-to ste vi", posvećenom na Ovčari 1991. godine ubijenom novinaru i uredniku Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću.

Osim na medije i novinare, među kojima je posebice istaknuo Večernji listi i HRT,  Penava se obrušio se i na Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Društvo hrvatskih književnika (DHK) koji su pored Hrvatskog radija Vukovar i Gradske knjižnice Vukovar, koja je i nositelj programa, organizatori susreta posvećnih Siniši Glavaševiću, zapitavši se tko to vodi hrvatsko novinarstvo.

Bojan Glavašević | Author: Grgur Zucko (PIXSELL) Grgur Zucko (PIXSELL)

"Hrvatsko novinarsko društvo i Društvo hrvatskih književnika, sram vas bilo. To vam ja kao gradonačelnik želim poručiti", kazao je Penava ponovivši kako Novinarsko-književnog susreta "Grad-to ste vi" u programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nema jer organizator nije dostavio prijedlog za uvrštenje te manifestacije u program obilježavanja. Novinarima je podijeljen i dopis iz vukovarske gradske uprave od 23. listopada upućen na ravnateljicu Gradske knjižnice u Vukovaru Vlatku Surma-Szabo, a u kojem se skreće pozornost kako se knjižnica nije javila na poziv za dostavu prijedloga programa Dana sjećanja, koji je Grad Vukovar raspisao 4. rujna, a trajao je do 7. listopada.

Među materijalima koju su podijeljeni novinarima na konferenciji za novinare nalazi se i nedatirano zajedničko priopćenje Hrvatskog radija Vukovar i Gradske knjižnice Vukovar u kojem se navodi kako su te dvije ustanove u "šoku i nevjerici čitajući senzacionalističke i neargumentirane natpise u medijima o manifestaciji "Grad-to ste vi". Navodi se kako nije istina da se manifesatcija ove godine neće održati i da je "izbačena" iz programa obilježavanja Dana sjećanja.

Pojašnjava se kako manifestacije nema u programu jer je ove godine, nakon deset godina održavanja, učinjen "zaokret" u organizaciji na način da više nema "ustaljenih obrazaca obilježavanja", a mjesto događanja neće više biti gradska knjižnica nego radijski eter Hrvatskog radija Vukovar. "Od 0 do 24 sata na dostojanstven i primjeren način prisjetit ćemo se našeg sugrađanina i kolege Siniše Glavaševića", navodi se u priopćenju Hrvatskog radija Vukovar i Gradske knjižnice Vukovar.

Novinarima je na samom početku konferencije za novinare podijeljena pisana izjava gradonačelnika Penave u kojoj se pojedinim medijima zamjera što su u svojim izvješćima izostavili izjave organizatora manifestacije "Grad-to ste vi", a istaknuli izjave ministra branitelja Predraga Matića.

"Navodi se i izjava Bojana Glavaševića koji se kao sin ubijenog našao povrijeđen postupcima Grada Vukovara te se nada 'da će se Grad Vukovar predomisliti'". Prvenstveno se Grad Vukovar nema oko čega predomisliti jer nije ni zaprimio prijedlog, a sam je organizator središnje manifestacije 18. studenoga, no manifestaciju "Grad-to ste vi" ne organizira. Smatramo kako je krajnje neprilično da sin iskorištava ime svoga ubijenog oca heroja Domovinskog rata, za jeftine političke bodove koje na krajnje neprimjeran način prikuplja za svoga poslodavca", navodi se u izjavi Ivana Penave.

Na činjenicu da novinarsko-književnih susreta "Grad-to ste vi" nema u ovogodišnjem programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991, reagirali su proteklih dana brojni mediji te HND koji je u priopćenju, koje je potpisao predsjednik te novinarske strukovne organizacije Saša Leković, zatražilo da se manifestacija vrati u službeni program. 

Vukovarske gradske vlasti posebice je zasmetao članak dopisnika Večernjeg lista iz Vukovara Branimira Bradarića povodom kojega su gradske vlasti uputile i dopis tome listu koji je također podijeljen novinarima, a u kojem Branimiru Bradariću spočitavaju neprofesionalizam, a samom listu izostanak uredničke (ne)intrevencije u tekst.

Nizom komemorativnih događanja u Vukovaru će se od 13. do 28. studenoga obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. koji je ustanovio Hrvatski sabor u spomen na herojsku obranu Vukovara i žrtvu toga grada u Domovnskom ratu. Program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja usvojen je 15. listopada, a novinarima predstavljen na konferenciji za medije 22. listopada.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.