Top News
566 prikaza

Googleu kazna od 5 milijardi dolara zbog Androida

Google
1/2
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
Margrethe Vestager, šefica za borbu protiv nepoštenog tržišnog natjecanja, danas će zagrabiti u kasu moćnog informatičkog diva

Povjerljivi izvori iz Europske komisije, javljaju da je ova institucija kaznila u srijedu, 18. srpnja, Google s iznosom od 5 milijardi dolara (oko 30 milijardi kuna), zbog nepoštenog tržišnog natjecanja, vezanog uz njihov popularni mobilni operativni sustav Android.

Financijska kazna predstavlja najveću kaznu za antitrust koju su Europska tijela za zaštitu tržišnog natjecanja ikada naplatila nekoj tvrtki i značajan su korak naprijed, smatra Margrethe Vestager, šefica antitrusta za Europsku uniju, koju zovu i tehnofobom. Poznato je već da je Vestager vodila bitke protiv Amazona, Gazproma i drugih velikih korporacija i stala u zaštitu malih potrošača. 

Google Težak slučaj Tehno Google gubi milijarde zbog kršenja autorskih prava

Kao dio odluke donesene u srijedu, očekuje se da će Komisija osuditi Google koji je Android sustave ugrađovao u 3/4 svih pametnih telefona koji se prodaju na teritoriju EU, te tako ojačao svoju dominaciju u on-line pretraživanju u odnosu na konkurenciju.

"Poslovni odnos Googlea s nekim od najvećih svjetskih proizvođača telefona uključivao je ugovore kojima su od njih zahtijevali da unaprijed instaliraju Google pretraživač u web preglednik, ukoliko žele pristup popularnim digitalnim uslugama tvrtke Tech. Time su ometali pravo potrošača na izbor i podcijenili konkurenciju", tvrdi Vestager.

Margrethe Vestager, šefica Europske komisije za tržišno natjecanje | Author: Riccardo Giordano/IPA/PIXSELL Riccardo Giordano/IPA/PIXSELL
Google je u više navrata poricao da Android svoje suparnike omalovažava, rekavši da svaka tvrtka ima mogućnost upotrebe softvera kojeg sami odaberu.

Tvrtka je dodala kako je njihova sposobnost pružanja mobilnog operacijskog sustava koji je dostupan proizvođačima telefona i programerima aplikacija, potaknuo globalno digitalno gospodarstvo i smanjio troškove pametnih telefona u posljednjem desetljeću.

Mediji Izgubljena bitka Tehno Google će morati ukloniti inkriminirajuće podatke

"Današnje tržište mobilnih uređaja pokazuje da je konkurencija žestoka. Brza inovacija, veliki izbor i pad cijena pametnih telefona to dokazuju", napisao je Kent Walker, generalni savjetnik tvrtke Google, na blogu u obranu Androida.

Predstavnik Googlea nije se još oglasio o drakonskoj kazni koju će morati platiti, piše politico.com. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.