Tehno
1707 prikaza

Zabranjena Googleova pitanja na razgovorima za posao

Google
REUTERS
Zanimljiva i pomalo bizarna pitanja mogla su se čuti na razgovorima za posao u Googleu. Pogledajte koja

Razgovori za posao većinom jako stresni trenuci za one koji posao traže. Osim samog stresa zbog nove situacije prisutan je i strah od pitanja koja bi budući poslodavac mogao postaviti. A pitanja često znaju biti, zanimljiva, teška i pomalo zbunjujuća. Upravo takva, zbunjujuća pitanja, bila su odlika i razgovora za posao u Googleu.

Neka su bila toliko bizarna pa su nakraju i zabranjena. 2009. godine Lewis Lin, stručnjak za intervjue za posao, sastavio je listu od 140 pitanja koje je Google postavljao njegovim klijentima tijekom razgovora za posao. Vjerujemo kako su budući zaposlenici Googlea sretni kada znaju da im se ovakva pitanja više neće postavljati.

Neka od pitanja pogledajte u nastavku...

1. Koliko bi naplatili pranje svih prozora u Seattleu?

2. Zašto su poklopci šahtova okrugli?

Poklopac šahta | Author: Angelika Warmuth/DPA/PIXSELL Angelika Warmuth/DPA/PIXSELL

3. Trebali bi provjeriti da li vaš prijatelj Bob ima vaš točan broj mobitela, ali ne smijete ga pitati direktno....

Trebate pitanje zapisati na papirić i dati ga Evi, koja će karticu odnijeti Bobu i njegov odgovor vratiti vama. Što bi trebali napisati na karticu, osim pitanja, kako bi osigurali da će Bob napisati svoj broj na način da Eva ne može pročitati vaš broj?

4. Koliko ima ugađivača glasovira na svijetu?

5. Svaki muškarac u selu od 100 parova u braku je prevario svoju suprugu...

Svaka žena u selu zna kada je neki drugi muškarac prevario svoju suprugu, no ne zna je li to učinio i njezin. U selu je preljub zabranjen, pa tako svaka supruga koja može dokazati da joj je muškarac nevjeran, moći će ga i ubiti. Tog istog dana. Žene u selu strogo se moraju pridržavati ovog zakona. Jednog dana, selo posjeti njegova kraljica i svečano objavi kako je najmanje jedan muž bio nevjeran. Što će se dogoditi?

Damian Huba Digital Takeover Tehno Stručnjak Googlea otkriva kako prenijeti poruku - pravoj osobi

6. Čovjek je svojim automobilom ušao u hotel i izgubio svoje bogatstvo. Što se dogodilo?

7. Koliko puta tijekom dana se kazaljke sata preklope?

8. Koliko se tijekom godine u SAD-u proizvede usisavača?

9. Kreirajte plan evakuacije za San Francisco.

10. Objasnite važnost 'dead beef'.

11. Koje se riječi mogu formirati od niza brojeva koje neka osoba na telefonu odabere prilikom poziva?

12. Smanjeni ste na veličinu novčića, a proporcionalno smanjenju smanjila se i vaša masa. Nakon toga bacili su vas u blender koji će se pokrenuti za 60 sekundi. Što ćete napraviti?

13. Koliko loptica za golf se može staviti u jedan školski autobus?

Školski autobus | Author: Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL

14. Imate dva jaja i pristup neboderu od 100 katova...

Jaja su jako osjetljiva i krhka, i mogu se razbiti ako padnu sa prvog ili 100 kata. Oba jaja su identična. Trebate procijeniti koji je najveći kat te zgrade s kojeg se jaje može baciti a da se ne razbije. Pitanje je koliko ćete ih puta morati baciti. Dozvoljeno vam je da razbijete dva jaja tijekom procesa. 

15. Trebate s točke A doći do točke B. Ne znate možete li tamo doći. Što ćete napraviti?

16. Objasnite bazu podataka u tri rečenice vašem osmogodišnjem nećaku.

17. Imate osam lopti iste veličine, od koji su sedam iste težine, dok je jedna malo teža. Kako možete pronaći loptu koja je teža upotrebljavajući balans i samo dva vaganja?

Sad provjerite odgovore na neka od pitanja....

1. Ovo je jedno od onih trik pitanja na koji bi zapravo trebalo dati najjednostavniji odgovor  - 10 dolara po prozoru.

3. Pitanje postavljeno na razgovoru za posao softver inženjera, a najlakši odgovor bi trebao biti da ga zamolite da vas u jednom trenutku nazove. Ako to ne učini zapravo nema vaš točan broj.

4. Ovo je pitanje namijenjeno kandidatima za mjesto product managera, a točan je odgovor - koliko god tržište traži. Ako je glasovirima potrebno ugađivanje jednom tjedno, i otprilike je riječ o sat vremena posla, a osoba koja to radi, radi osam sati dnevno, pet dana u tjednu, dok 40 glasovira tjedno treba ugoditi. Odgovor bi trebao biti jedan na svakih 40 glasovira.

Ovo je klasični primjer Fermi problema, nazvanog po fizičaru Enrico Fermiju koji je bio poznat po svojim dobrim procjenama sa malo podataka. Odgovor na ovakva pitanje uključuje niz procjena i kalkulacija, koje bi vas trebali dovesti do točnog odgovora. Naravno ako je procjena točna, piše Busness Insider. 

Safiya Umoja Noble Google Algoritmi Tehno Ona je raskrinkala Googleove predrasude

Poznati primjer ovakvog problema, tj. njegovog rješenja, je Drakeova jednadžba koja daje procjenu broja civilizacija u našoj galaksiji koje su sposobne i voljne komunicirati sa Zemljanima. Osmislio ju je američki astronom Frank Drake sa Sveučilišta Cornell.

Množeći sve brojeve, dobila se različita procjena broja civilizacija u galaksiji: prema pesimistima, mi smo sami u galaksiji. Prema optimistima, oko 1 od 2000 zvijezda ima komunikativnu civilizaciju, što znači da možemo očekivati susjede na oko 100 svjetlosnih godina. Koristeći dosad stečeno znanje, nemoguće je procijeniti koji je zapravo točan odgovor. 

7. Odgovor je 22 puta.

9. Posao - product manager

Odgovor na ovo pitanje trebao bi pokazati na koji način će intervjuirani pristupiti problemu. Odgovor bi trebali započeti s pitanjem: Za kakvu katastrofu planiramo evakuaciju?

Google Moćna kompanija Ekonomix Basnoslovna zarada Googlea otkriva i neke trendove

10. Objasnite važnost 'dead beef'.

Pitanje koje se postavlja na razgovoru za posao softver inženjera. Iako bi na prvu pomislili kako je riječ o mrtvoj govedini, mesu, hrani ili sl. zapravo se ovaj pojam upotrebljava za heksadecimalnu vrijednost koja se koristila za uklanjanje pogrešaka u glavnim računalima/ montažnim danima, jer je bilo lako vidjeti prilikom obilježavanja i pronalaženja specifične memorije na stranicama heksadecima.

Većina matematičara na svojim studijima računalnih znanosti upoznati su s ovim pojmom, i zato očekuju da inženjeri softvera znaju odgovor na ovo pitanje. 

13. Smisao ovog pitanja je testirati kandidatovu mogućnost rješavanje problema. I odgovor ćete 'lako' dobiti ako upotrijebite niz matematičkih operacija, kao što je procjena dužine i širine školskog autobusa, pa iz toga i procjena njegove zapremnine. Jedan je kandidat izračunao kako je riječ od oko 500.000 loptica.

Ured Googlea NEVOLJE U RAJU Ekonomix "Radimo u Googleu, a ovo su stvari koje tamo mrzimo"

14. Odgovor na ovo pitanje je kako je riječ o maksimalnom broju bacanja od 14 puta. 

Umjesto da katove dijelite po deset, započnite na 14 katu, i krenite još 13 katova prema gore, nakon toga 12 katova, zatim 11, 10, devet i tako dalje sve dok ne dođete do 99 kata. Da se jaje razbije na 100 katu trebalo bi 12 bacanja (ili 11 ako pretpostavite da će se slomiti na 100 katu).

16. Odgovor na ovo pitanje trebao bi testirati mogućnost jednostavnog objašnjavanja kompleksnih pojmova. Odgovor bi mogao biti...baza podataka je uređaj koji pamti puno informacija o puno stvari. Ljudi ih koriste kako bi im pomogli da zapamte sve te informacije. I to je dovoljno, i sad je vrijeme za igru. 

17. Uzmite šest od osam lopti i stavite tri na svaku stranu vage. Ako nije u grupi od šest, možete znati da je jedna od preostale dvije i stavite ih na vagu kako bi otkrili o kojoj je riječ. Ako teža lopta nije među njih šest, suzili ste izbor na tri. Od te tri odaberite dvije i stavite ih na vagu. Ako teška lopta nije među njima, onda znate koja je. Ako su obje lopte iste veličine, onda je teža lopta ona koju ste ostavili po strani.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.