Top News
671 prikaza

Gori od Zagreba: U Sarajevu će parking plaćati od 0 do 24

Parking
Thinkstock
Šokirani vozači parking će plaćati čak i nedjeljom i praznicima

Lokalne vlasti u Sarajevu smislile su orginalni recept kako riješiti problem parkiranja vozila u gradu zagušenom lošim cestama i velikim prometom i to tako što će potpuno ukinuti besplatni parking.  

Prometne gužve Kvaliteta zraka Znanost Četiri velika grada zabranit će dizel do 2025.

Kako u četvrtak prenose lokani mediji, ovog tjedna počela je provedba odluke po kojoj se u sve tri parking zone na području grada uvodi naplata od 0 do 24 sata, uključujući tu dane vikenda i praznika.

Kao i u brojnim drugim europskim radovima parking se u Sarajevu do sada plaćao radnim danima u razdoblju od 7 do 20 sati, dok je parkiranje u noćnim satima te nedjeljom i praznicima bilo besplatno.

Šokirani vozači počeli su tražiti objašnjenje za uvođenje ovakvog "harača" kakvoga nema nigdje drugdje u glavnim gradovima država regije.

Iz Komunalnog poduzeća "Rad", koje upravlja javnim parkirnim površinama, stiglo je objašnjenje kako je zapravo riječ o uredbi vlade Sarajevske županije, za koju nitko nije znao niti čuo, a donosena je još 2016. godine.

Do sada se nije se primjenjivala jer je, kako tvrde iz "Rada",  kasnila nabavka i postavljanje parkirnog automata za plaćanje.

JESTE LI ZNALI Life Zidovi i ograde na autocesti - znate li čemu služe?

"Parking se od sada naplaćuje 24 sata prema članku 20. te uredbe", kazao je Mirza Ramić, glasnogovornik "Rada".

Parkiranje u Sarajevu je razmjerno skupa zabava jer u najužoj gradskoj zoni za to treba izdvojiti dvije konvertibilne marke odnosno jedan euro po satu.

Onima koji tu obvezu pokušaju izbjeći komunalni redari najprije ostave opomene, a nakon toga slijedi blokada kotača "lisicama", za čije uklanjanje valja platiti dodatnih 30 KM odnosno 15 eura.

Kako riješiti taj problem u noćnim satima, kada ne rade ni banke niti pošte na kojima bi valjalo platiti kaznu, u "Radu" se nisu mogli dosjetiti pa ću pribjegli kompromisnoj odluci: u noćim satima i vikendom onima koji ne plate ostavljat će opomene.

No za svaki slučaj i po danu i po noći ordinirat će pauk-služba, a ukoliko oni odnesu automobil za koji nije plaćen parking vlasnika će to stajati stotinjak eura.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.