Top News
197 prikaza

Domoljubna farsa: Od priča o moralnoj čistoći do ministra koji je bježao od policije

Mandatar Tihomir Orešković na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora
Goran Stanzl (PIXSELL)
Nakon svega što smo slušali o novoj Vladi, teško je ne zapitati se kako je u cijelu priču upao Mijo Crnoja

S jedne strane, imamo Most koji dijeli lekcije o moralnoj čistoći, nudi se kao korektiv ove Vlade i koji je neposredno nakon izbora poručio kako "oni koji nose loš teret neće moći sudjelovati u novoj Vladi".

Pa su pustili u Vladu Miju Crnoju. I ne samo njega.

S druge strane, imamo HDZ koji dijeli lekcije o domoljublju i nacionalnim interesima, koji proziva one koji mrze hrvatsku državu, one koji su upropastili Hrvatsku i koji prijeti izradom registra agresora i izdajica. 

Pa onda u Vladu postavi Miju Crnoju.

I s treće strane, imamo i premijera Tihomira Oreškovića koji uporno vođenje države poistovjećuje s vođenje privatne tvrtke, poručuje kako mu "ne bi firma uspjela da se stalno razgovara o ustašama i partizanima", hvali se da je ova Vlada "Timov tim".

Pa bi ga trebalo upitati: bi li on Miju Crnoju zaposlio u svojoj firmi?

Nema čega nema

Jer, teško je odrediti odakle se uopće može krenuti s pritom o Crnoji. Od prijavljivanja lažnog prebivališta radi utaje poreza, od brisanja podataka o adresi nakon što su novinari to otkrili, od nasilničke prošlosti, kriminalnog miljea, bježanja od policije, od staža na osiguranju mostarskog konzulata iz kojeg je ukradeno 300 putovnica...

Zar baš ništa od toga Božo Petrov nije mogao otkriti u procesu izbora ministara u proteklih mjesec dana?

Prema informacijama iz tjednika Nacional, podaci o nasilničkoj prošlosti Mije Crnoje dostavljeni su Mostu kao upozorenje o kakvom se čovjeku radi, ali su došli u ruke Tomislavu Paneniću, ministru gospodarstva koji i sam navodno ima putra na glavi. 

Odnosno, stiropora.

To je njegova odluka

A danas Božo Petrov za MediaServis izjavljuje kako bi napisi o nasilničkoj prošlosti trebali zabrinuti "prvenstveno samog ministra Crnoju", a na pitanje hoće li Most tražiti njegovu smjenu, Petrov kaže. "To je njegova odluka".

Mijo Crnoja | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Njegova odluka? A gdje je nestao veto? Onaj korektiv Mosta? Moralna čistoća? Podobnost? Zar Petrov želi sjediti u Vladi s onima koji imaju "loš teret"? Jer to, navodno, nije njegov teret?

Ako je u Vladu nakon tobože vrlo detaljnog i višeslojnog filtriranja ministarskih kandidata, uz višestruko pravo veta, u Vladu ušao Mijo Crnoja, kakvi su tek bili oni koji su otpali?

Ili je to od početka bila farsa?

Domoljubna farsa

Ista ona farsa kakva je i HDZ-ova priča o domoljublju i izdajnicima nacionalnih interesa, kao da utaja poreza ne spada među prve i najteže izdaje nacionalnih interesa.

Doduše, i Kolinda Grabar Kitarović nedavno se pohvalila da je novac od kampanje poklonila HDZ-u kako bi izbjegla plaćanje poreza na donaciju, pa onda ne treba čuditi što je u Karamarkovu vladu ušao čovjek koji je prebivalište prijavio u gradu s nula posto prireza, samo kako ne bi plaćao 18 posto prireza u gradu u kojem zapravo živi.

A bježanje od hrvatske policije HDZ je odavno proglasio herojstvom, a ne zločinom.

Je li onda imenovanje takvog čovjeka u Vladu obična glupost ili bahatost?

Jesu li u HDZ-u mislili da nitko neće otkriti lažno prebivalište Mije Crnoje, zajedno s poplavom njegovim nedjela ili su naprosto bili sigurni da mu to nitko neće nabiti na nos?

Jer, eto, Mijo Crnoja ispada pravi hadezeov barakaš. Jer živi u baraci.

I na koncu, ali možda najvažnije, ovaj slučaj s Mijom Crnojom bit će test za samog premijera Oreškovića.

Test za premijera

Ovo je njegov tim, barem on kaže da je njegov, on ga je odobrio, predstavio parlamentu i u potpunosti stao iza njega. U tom timu nalazi se i utajivač poreza, što je u zapadnim demokracijama iz koje Orešković dolazi teški grijeh i kazneno djelo podložno zatvorskoj kazni.

Međutim, ako se zna metoda kojom su ministri imenovani u Vladu, dakle Domoljubna koalicija i Most se natežu oko kandidata pa ih onda predlažu premijeru čija je navodno "zadnja", vrijedi se zapitati vrijedi li ista procedura i kod smjenjivanja.

Može li Tim Orešković maknuti Crnoju iz Vlade bez dozvole Tomislava Karamarka?

To je ključno pitanje na koje bismo trebali brzo dobiti odgovor. Slično kao i kod Zlatka Hasanbegovića, kojeg je Orešković jučer amnestirao tvrdnjom kako je on "ipak antifašist", premijer bi s morao očitovati oko Crnoje.

Ako stane iza njega, preuzima na sebe i svoju Vladu teški teret. Ako ga poželi smijeniti, vidjet će se treba li mu za to dozvola Prvog potpredsjednika Karamarka. 

Božo Petrov je već javno priznao da on s tim ne želi imati veze, neka to ide na dušu samom Crnoji i HDZ-u, a sada se čeka očitovanje samog premijera koji je za svoje ministre dobio povjerenje Sabora.

Povjerenje za stručnu, reformsku, poštenu i domoljubnu Vladu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.