Top News
478 prikaza

HDZ i Most ostavili masne povlastice zastupnicima

Andrej Plenković
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Sugovornik upućen u prijedloge zakona iz jamstava koji bi trebali biti usvojeni u petak, otkriva da će se spriječiti samo ekstremni slučajevi

Most je popustio i neće biti ništa od radikalnijih rezanja povlastica saborskih zastupnika. Pa čak niti onih koji su jasno navedeni u njihovim jamstvima.

“Zakonom će se ukinuti povlastica da zastupnici nakon isteka mandata još šest mjeseci primaju punu, a šest mjeseci pola plaće” stoji u sedam jamstva koji su bili uvjet za suradnju sa HDZ-om.

Sabor | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Sugovornik upućen u prijedloge zakona iz jamstava koji bi trebali biti usvojeni u petak, otkriva da će se spriječiti samo ekstremni slučajevi, poput SDP-ove zastupnice Biljane Gaće. Ona je ušla u Sabor na kratko, kao zamjena ministru, ali je još godinu dana primala novac, a apsurdnu praksu su otkrili upravo 24sata. Čelnik Mosta Božo Petrov jučer je to i potvrdio u razgovoru za N1. Predstavio je to kao uspjeh iako povlastica “6+6” neće biti ukinuta.

"Uspjeli smo da beneficiju 6 plus 6 ne koriste oni koji su ušli u Sabor na jedan dan", rekao je Petrov.

Tako će saborski zastupnik morati odsjediti godinu dana u Saboru da bi još godinu dana mogao primati plaću. Oni koji odrade između tri mjeseca i godinu dana, dobivat će plaću šest mjeseci nakon što odu. Povlastica se ukida samo za one koji provedu ispod tri mjeseca u Saboru.

Most je u jamstvima naveo i da će plaća zastupnika ovisti o redovnom dolasku u Sabor. Ona prosječno iznosi 15.000 kuna, ali će je i dalje primati ako se ne pojave u tjednu. Tek ako ne dođu na glasovanje u petak, dobit će kaznu od tek 500 kuna.

"Iako smo htjeli vezati plaću uz dolazak, rekli su nam da će najveća kazna za takve zastupnike biti da ih građani neće moći ponovno birati", pravdao je Petrov popuštanje u odnosu na jamstva.

Uz plaće, svi zastupnici dobivaju i 1500 kuna “zastupničkog paušala”, a to ostaje. Ostaje i naknada za odvojeni život od 1000 kuna, mogućnost plaćenog stana u Zagrebu, putni troškovi, dnevnice, putovanja.

Građani su ogorčeni

Jučer je u Saboru bio dan otvorenih vrata. Građani su se čudili i pred Reinerom pritali: Kako netko može dobivati plaću, a nema ga na poslu!?

“I ja bih tako bio zastupnik, plaća ide, a ti dođeš kada hoćeš”, David Gelić (34).

“Zastupnici bi trebali biti uzor mladima, a vidim bahatost i lijenost”, Mila Babić (70).

“Prevelike su im plaće s obzirom koliko rade dobio bih otkaz da ne dođem na posao”, Alen Milić (58).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.