Top News
3966 prikaza

Pupovac je ozbiljnija prijetnja HDZ-u od čitave oporbe

Milorad Pupovac, Andrej Plenković
Goran Stanzl/PIXSELL
Vođa manjinaca ne govori puno ni često, ali kad progovori svi ga slušaju

Mnogi se utrkuju tko će biti lideri oporbe, ali u Banskim dvorima posebno strepe od jedne osobe. Može Most sazivati sastanke na kojima se traži opoziv Martine Dalić. Može Živi zid u anketama svima tjerati strah u kosti. Može Davor Bernardić udarati Vladu i svejedno držati SDP u debelom minusu. I može Kolinda Grabar Kitarović ritualno granatirati Banske dvore kad si želi popraviti rejting. Ali kad Milorad Pupovac izađe sa svojim prijetnjama, svi u Vladi stanu mirno. Čak i kad se lider srpske manjine te neformalni vođa manjinskog kluba u Hrvatskom saboru izražava u šiframa, svi vjeruju da se njegovih riječi treba najviše plašiti. Jer, manjine su presudan faktor u preživljavanju Vlade.

Ovoga tjedna Pupovac je zaprijetio rušenjem Martine Dalić u Saboru. “Ono što je interes mojega kluba i mene kao predsjednika stranke je da se štetne posljedice krize Agrokora što moguće prije otklone i u kadrovskim i drugim aspektima”, izjavio je Pupovac. Na pitanje kako će glasati kad Dalić dođe na dnevni red, pitijski je odgovorio: “O tom potom”. Pupovac drži sudbinu HDZ-a na vlasti još od 2003. godine, kad je Ivo Sanader na pritisak Bruxellesa odbacio koaliciju s pravašima i priklonio se manjinama kroz slavno “Hristos se rodi”. Pupovac je čuvao HDZ sve do kraja, unatoč svim korupcijskim aferama.

Američki F16 Pola milijarde Top News Plenki prelomio: Kupit će izraelsko "staro željezo"?

Sad je stao uz Andreja Plenkovića, od kojeg je teškom mukom izborio micanje HOS-ove ploče iz Jasenovca. Za svoju odanost Pupovac je od HDZ-a dobio mnogo, u financijskoj pomoći i omekšavanju stava prema srpskoj manjini. HDZ je za suradnju sa Srbima dobio pohvale iz međunarodnih krugova. Simbioza se činila neraskidivom. Ali Pupovca vladajući HDZ danas uzima naročito ozbiljno. Ozbiljnije od svih oporbenjaka koji bruse mačeve za obračun s Martinom Dalić. Neki se pitaju zašto se Pupovac sad baš nameračio na Plenkovićevu potpredsjednicu, a time i na premijera. Odgovor dijelom stoji u nedavnu posjetu Aleksandra Vučića Zagrebu, kad je Plenković zauzeo mnogo oštriji stav od Kolinde Grabar Kitarović i dočekao predsjednika Srbije gotovo “na nož”.

Tom prilikom Pupovac je ponovno postavio zahtjev da Zajedničko vijeće općina mora dobiti status manjinskih samouprava, što je 2010. godine HDZ odobrio, a Vesna Pusić srušila u Saboru. Sad se čini da je Pupovac u Martini Dalić pronašao čip za nove pregovore o tom zahtjevu. Sudbina ministrice nalazi se u rukama osobe čiji su zastupnici prije deset dana srušili većinu kod glasanja o Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.

Pupovac ne govori puno i često se čini da ne kaže ništa, ali njegova šutnja i nedorečenost izazivaju u Banskim dvorima veću sablazan od sve one buke i dreke Mostovaca i SDP-ovaca. Nijedna oporba ne može toliko prestraviti premijera kao partner koji bi ga “suhim zlatom platio”.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kobac44 21:16 04.Ožujak 2018.

    Tako to ispadne kad se započeto ne dovrši.

  • danie 09:36 04.Ožujak 2018.

    sta su ovo srbi unajmili Merlina??

  • jluci82 00:05 04.Ožujak 2018.

    i mudriji od svih saborskih zastupnika zajedno