Top News
8418 prikaza

Plenki uspio: Napokon se riješio 'Crne Dalije'

Andrej Plenković
Patrik Macek/ PIXSELL
Oporba je neuspješno pokušavala sabotirati današnje glasanje o novoj šefici povjerenstva za sukob interesa

Hrvatski sabor danas je sa 78 glasova, kako neslužbeno doznaje 24sata, potvrdio Natašu Novaković za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Zastupnici su se izjašnjavali tajnim glasovanjem. Jedina preostala kandidatkinja za to mjesto bila je Nataša Novaković, kojoj je posljednji put do izbora nedostajao jedan glas. 

Njezina protukandidatkinja Dalija Orešković povukla je svoju kandidaturu nakon što je dobila povjerenje 46 zastupnika. Tri kluba zatražila su stanku prije glasovanja, a među ostalim na govorit će se i o izboru predsjednice povjerenstva. Nakon što je na Odboru za Ustav uz protivljenje oporbe odlučeno da će se provesti drugi krug glasovanja, SDP i Most najavili su kako u tome neće sudjelovati.

- Nakon što su vladajući šalabahterima pokušali napraviti odabir predsjednice povjerenstva,neka sada svoju sramotu izvedu do kraja. Mi u toj sramoti i apsurdnu nećemo sudjelovati - poručio je Božo Petrov (Most). 

Grbin: To je nakaradna procedura

Peđa Grbin (SDP) je upozorio da se ponovljenim glasovanjem želi disciplinirati vladajuća većina i najavio da SDP neće sudjelovati u "toj nakaradnoj proceduri".

Robert Podolnjak kazao je da je ponavljanje glasanja neprihvatljivo jer netko mora promijeniti stav koji je izrazio u prvom glasovanju. Ponovio da Most neće sudjelovati u tome te pozvao zastupnike vladajućih koji nisu dali povjerenje Nataši Novaković učine isto i ovoga puta.

Izvijestio je i kako će se oporba danas sastati kako bi se do kraja usuglasio tekst opoziva potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Potpisi za opoziv Dalić će se prikupljati u srijedu, kada bi inicijativa trebala biti puštena u saborsku proceduru. 

I zastupnici GLAS-a ponovili su da neće sudjelovati u glasovanju za predsjednicu povjerenstva za koju postoji tek jedna kandidatkinja. Želja joj je kaže da vladajući tajnim glasovanjem pokažu imaju li 78 ruku.

- Kad nešto radite preko koljena to dobro ne završi - poručila je Anka Mrak Taritaš.

Živi zid: Kao u totalitarnom sustavu

Branimira Bunjca (Živi zid) sve ovo podsjeća na totalitarne sustave. Ovakvim načinom glasovanja šalje se poruka građanima, koji posao žele raditi pošteno da će bez njega ostati, te da u državi trebamo poltrone i poslušnike. 

- Idite se sramotiti - poručio je Bunjac vladajućima, a kandidatkinju Novaković pozvao je da zbog dostojanstva povuče svoju kandidaturu.

- Mi se možemo zvati HDZ, Hrvatski demokratski zid, uzvratio je predsjedavajući Goran Jandroković nakon istupa zastupnika Bunjca

Željko Reiner (HDZ) istaknuo je kako vjeruje da će Sabor danas izglasati Novaković, a o broju glasova nije želio spekulirati.

Oporba spriječila glasovanje o izmjenama poslovnika

Oporba je odugovlačenjem rasprave kroz cijelu noć i jutro uspjela spriječiti glasovanje o izmjenama Poslovnika. Gordan Maras (SDP) poručio je vladajućima da se ne igraju s vatrom, jer Sabor nije njihov poligon gdje mogu raditi što hoće. Pozvao ih je i da se dogovore oko funkcioniranja Sabora. 

- Spremni smo ostati cijeli dan i sutra ako treba, ako se ne zaštite standardi te da se ne guši rasprava i forsira svoja volja. Kolege iz HDZ-a vidjeli ste da nećemo mirno gledati što radite, drago mi je da su to vidjeli i građani. Od sada igra u Saboru će se još jednom naglavačke okrenuti - poručio je Maras kolegama u Saboru te ih pozvao da prihvate amandmane SDP-a na poslovnik, koji kaže nisu zlonamjerni nego konstruktivni.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 02:48 03.Ožujak 2018.

    ljudi moji kako ne razumijete? državni službenici i namještenici se na svoja radna mjesta primaju na neodređeno vrijeme, a državni dužnosnici na svoja mjesta dolaze na određeno vrijeme, koje se poklapa s vremenom kada zemljom vlada stranka ili koalicija koja ... prikaži još! je tog čovjeka (ili daliju) instalirala na to mjesto. na županijskoj razini to izgleda ovako - novoizabrani župan određuje tko će biti novi pročelnika ureda državne uprave u županiji. župan i pročelnik, ali i dalija su državni dužnosnici.

  • goran222 15:55 02.Ožujak 2018.

    Plači voljena zemljo