Top News
4685 prikaza

Lagali su Krstičević, Tolušić, Marić, Dalić, Plenki...

Ministri Tomislav Tolušić, Damir Krstičević, Zdravko Marić
Marko Prpić/PIXSELL
Kome u Hrvatskoj treba "fake news" za uspon na vlast!? Kvalificiran je svatko tko laže, što lošije, to čak i bolje

Tomislav Tolušić je lagao da nije bio u Srbiji zadnjih deset godina. Damir Krstičević je lagao da MORH nije dobio upozorenja u vezi izraelskih zrakoplova. Zdravko Marić je lagao o sastancima s Ivicom Todorićem. Darko Horvat je lagao o ponudama za Uljanik. Martina Dalić je lagala o vezi s grupom Borg. Andrej Plenković je lagao o američkim dopisima u vezi kupnje F-16 Barak. I nikome ništa. Ni isprike ni ostavke. Kultura laganja, možda kao nikad do sada, pustila je korijenje u vladajućoj garnituri.

Zagreb: Borbeni zrakoplovi izraelske vojske F-16 Barak u bazi HRZ-a na Plesu Obraz od kevlara Top News Ministri lažu gore od đankija kad žica za još jednu dozu

Naravno, nije laganje nešto što nas iznenađuje ili šokira. Laganje se uzima kao dio obavezne opreme svakog političara. Što je viša funkcija, laganje je bezobzirnije. Ono što, međutim, ovu Vladu izdvaja iz prosjeka jesu dvije stvari: prvo, radi se o Vladi koja se želi boriti protiv lažnih vijesti ili "fake newsa", i drugo, radi se o Vladi koja je na vlast došla pod egidom "vjerodostojnosti". Tko im nakon svega može više vjerovati? Da stvar bude gora, te laži ministara, pa i premijera, vrlo se lako razotkriju.

Tolušića je otkrila fotografija s interneta koja pokazuje da je ipak bio u Srbiji u zadnjih desetak godina. Krstičevića su otkrili mailovi koje je primalo njegovo ministarstvo. Marića je demantirao Todorić, Dalićku e-mail prepiska, Horvata nizozemska kompanija, a Plenkovića je demantirao čak američki veleposlanik. Ne mogu biti uvjerljivi čak ni kad lažu. Istini za volju, ne moraju se previše ni truditi. Što je više laži, to su svojim biračima miliji i draži. I što je više laži, to je manje kritika.

Javnost naprosto otupi, postane imuna, prihvati laganje kao novu normalnost. U moru laži nemoguće je pronaći onu koja se ni po čemu ističe. Ako je laž postala norma, onda nema sankcija. Ako lažu svi, onda ne mogu snositi odgovornost samo neki. Ako laže premijer, zašto ne bi lagali njegovi ministri? Ovakav obrazac koji slijedi i predsjednica Republike preslikan je model vladavine Donalda Trumpa koji je u 700 dana na vlasti plasirao više od 7000 lažnih izjava i informacija.

Fotomontaža Damira Krstičevića i vepra MORH Top News Krstičević zataškao 'aferu veprovi' - što je sljedeće?

S druge strane, istinite informacije koje mu nanose veliku štetu naprosto proglašava "fake newsom". Na tom obrascu funkcionira hrvatska vlast. To je izvrnuta stvarnost gdje je laž nova istina, a istina je "lažna vijest". Pritom je premijer taj koji određuje što je istina, a što nije. Točnije, što se prihvaća kao istina, a što se odbacuje kao laž.

Navodne lažne fotomontaže Tolušića s kokainom i prostitutkom prihvaćaju se kao autentičan oblik podvale i "destabilizacije hrvatske države". Autentični mailovi koji kompromitiraju Krstičevića oko aviona odbacuju se kao neprovjereni i nepouzdani. Ministri nemaju odgovornosti prema javnosti, prema građanima i biračima, prema funkciji koju obavljaju, kao ni prema samima sebi. Ono što je oduvijek bilo loše, sad je postalo još gore.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 09:33 03.Veljača 2019.

    kakovu mi to imamo Vladu?.

  • duro 22:26 01.Veljača 2019.

    Već 4.godinu nudim nagradu od 200 kn( nemam više) onome tko pronađe jednog poštenog HDZ- ovca.

  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 19:19 01.Veljača 2019.

    Prošla baba s avionima.