Top News
154 prikaza

HDZ smislio i matematičku formulu za pobjedu

Tomislav Karamarko
HDZ-ov šef, Tomislav Karamarko, i glavni stranački organizator - Miljan Brkić navodno su smislili opaki plan s kojim svakako pobjeđuju

Iako se još ne zna točan datum izbora, sada je više nego jasno da će se oni održati najkasnije do 25. studenoga. HDZ-u bi, doznajemo iz vrha stranke, najviše odgovarao 8. studenoga, odnosno da izbori budu što prije. Jer, ističu, 210.000 njihovih članova spremno je već danas olovkom zaokružiti svoju stranku na izbornom listiću. Iako ova rečenica zvuči pomalo kao znanstvena fantastika, ona je zapravo realna.

Tomislavu Karamarku, kao HDZ-ovu šefu, može se štošta zamjeriti, ali da je stranku organizirao do perfekcije, to mu nitko ne može osporiti. U današnjem HDZ-u točno se zna tko je član i od kada, tko su simpatizeri stranke, koliko koji član može donijeti dodatnih glasova prijatelja, obitelji...Stranka je, dakle, ustrojena kao vojska, a članovi su poslušni vojnici koje ni snijeg, ni kiša, zapravo ama baš ništa ne može spriječiti da na dan izbora iziđu do 11 sati na svoje izborno mjesto glasovati. I to je ta snaga (bio HDZ nekome simpatičan ili ne) koju ta stranka ima i zbog čega velikim dijelom pobjeđuje na izborima. 

Stranka je ustrojena kao vojska, i to je ta snaga

Veliki test, a to će priznati i mnogi iz samog vrha stranke, bili su predsjednički izbori. Tijekom izbornog dana HDZ-ovi promatrači stalno su slali izvješća s terena i točno su znali tko na kojem biračkom mjestu nije izišao.

Tri puta se radio obračun gdje su HDZ-ovi članovi zakazali kako bi upravo ta biračka mjesta i članove stranke koji su tamo prijavljeni “stisnuli” pri izlasku u drugi krug izbora. Taktika je upalila, Kolinda Grabar Kitarović je pobijedila...

Milijan Brkić u HDZ-u | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL

Za provedbu organizacije stranke, što valjda već i ptice na grani znaju, zaslužan je glavni tajnik Milijan Brkić, kojega su zdravstvene tegobe na gotovo samom početku kampanje prisilno usporile. Ali, ako se može suditi prema riječima mnogih HDZ-ovaca, on je dobro, fizički još nije na poslu, ali sve dokumente koji se tiču kampanje on i dalje potpisuje. Uskoro bi se, kažu, mogao i pojaviti u središnjici, koju dobar dio članova i zove po njemu Vasiona.

- On upravlja izbornim stožerom, sve potpisuje i dalje, a velika potpora su mu Josipa Rimac i Tomislav Čuljak - rekao je izvor iz vrha stranke.

Provjerenom strategijom, uvjereni su u stranci, mogu vrlo lako doći do pobjede. Za Brkića je formula za uspjeh na izborima prilično jasna i jednostavna.

- Naime, HDZ ima oko 210.000 članova, a zajedno sa svojim koalicijskim partnerima (HSS, HSP-AS, HDS, BUZ, HRAST, HSLS i ZDS) više od 250.000. Na izborima možemo, a i moramo, pobijediti samo ako motiviramo naše članove i dobijemo njihove glasove u što većem postotnom iznosu (više od 80 posto izlaznost članstva), te da uz glasove naših članova na birališta dovedemo u prosjeku po još četiri glasača. Pojednostavljeno rečeno, ukupan broj članova HDZ-a pomnožen s pet. 

Tko nije glasao za Kolindu, neće ga biti na listama

Ovo je siguran recept za uspjeh, utemeljen na ukupnoj biračkoj populaciji na razini cijele Republike Hrvatske i pretpostavljenoj izlaznosti - procjena je Milijana Brkića za predsjedničke izbore, a nju će kopirati i za parlamentarne. Onim pak stranačkim organizacijama koje ne postignu dobar rezultat, ne piše se baš blistava budućnost.

Naime, Brkić je još u predsjedničkoj kampanji s govornice sa stranačke klauzure u Umagu grmio “neću dopustiti da itko od HDZ-ovaca dođe kukati i plakati da želi biti na listi za Sabor na parlamentarnim izborima jer će jedini kriterij biti rezultati na terenu”. Ovog puta, neće moći tako prijetiti jer će liste bit gotove, ali stranački ogranci koji ne budu imali dobar rezultat bit će sigurno raspušteni. 

Za parlamentarne izbore taktika za pobjedu je još razrađenija pa je uvedena i akcija “od vrata do vrata”, koja je detaljno i profesionalno odrađena tako da nema tog člana HDZ-a koji ne zna kako netko iz njegovog kvarta “diše”.

- A da bi se dobili ti podaci, trebalo je mnogo rada na terenu i, naravno, dobar ustroj- rekao je izvor iz vrha HDZ-a. Što se tiče samo kampanje, najveća oporbena stranka, u nju ulazi s dva programa - gospodarskim i izbornim programom. Izborni program je zapravo sažetak gospodarskog programa, ali pisan jasnim, plitkim rečenicama, bez stručnih izraza. Što se pak tiče gospodarskog programa on je, kako je za Express objasnio šef stranke Tomislav Karamarko, gotov već neko vrijeme, baš kao i prijevod na hrvatski jezik.

- Javnosti ćemo ga krenuti predstavljati čim budemo znali datum izbora - rekao je Karamarko u razgovoru za Express.

Što se tiče pak IFO instituta, oni će na svojim stranicama program objaviti do kraja godine kada i obično objavljuju sve što su tijekom godine napravili. No s izbornim programa ulaze u kampanju i on je rađen za svaku izbornu jedinicu posebno. Za neke će se tako u njemu naći gradnja obilaznica, drugi će dobiti autobusnu liniju, a treći brzu cestu... 

Obećavaju gradnju cesta te autobusne stanice

HDZ-ovci | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)

- Nisu ‘švicarci’ ono što najviše tišti naše građane, mnoge muči što u svom mjestu nemaju autobusnu liniju, odvoz smeća ili dijete nema sve programe u školi. Mi smo odradili težak posao, skenirali smo svaku izbornu jedinicu, razgovarali s ljudima na terenu i točno znamo gdje što do komunalija treba napraviti. Također, taj izborni program je u skladu s gospodarskim, odnosno ne možemo obećati graditi neku infrastrukturu ako ona nije kompatibilna s glavnim programom - rekao je izvor iz vrha stožera HDZ-a te naglasio kako su pokušali biti bliži terenu, a ne samo raditi program za Markov trg.

I parole, slogani kao i vizualni identitet kampanje je završen, samo i tu čekaju datum izbora da s time iziđu van. Gospodarski program koji HDZ-ovci kriju kao zmija noge, uskoro će, ako se može vjerovati vrhu HDZ-a, ugledati svjetlo dana. A upravo zbog njegove tajnovitosti neki su o njemu počeli pričati kao o čudovištu iz Loch Nessa - o kojem se pričaju priče, ali ga još nitko nikad nije vidio.

No Express je još prije nekoliko mjeseci prvi dobio segmente programa. Prvi je, svakako, porezna reforma, drugo je reforma obrazovnog sustava, treća je decentralizacija, četvrta je reforma državne uprave i peta je snažna potpora malom i srednjem poduzetništvu.

Pripremili su i katalog s pedesetak projekata

Tu je još i šesta stavka - katalog od pedesetak projekata koji bi se trebali financirati iz EU fondova. Gospodarstvo je, kako je više puta rekao Tomislav Karamarko, “opsesija njegove stranke”. S obzirom na to da su vrijeme, novac, trud i rad posvetili izradi gospodarskog programa, čini se da uistinu i jest.

No kako je i Kukuriku koalicija prije parlamentarnih izbora slavodobitno mahala “Planom 21”, ne treba se čuditi ako su građani nepovjerljivi. Ali sada, u izbornoj godini, više je nego jasno da sve stranke rade na nekom svom programu oporavka zemlje, jer je to ono što građane najviše zanima. Nikakve ideologije - nego otvaranje radnih mjesta. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 22:44 26.Rujan 2015.

    Bravo! na ruku vam ide i odluka ustavnog suda glede rušenja sdp-ovog zakona. Zato nam vratite Sanadera.:P