Top News
311 prikaza

Ivo Josipović želi biti novi šef Sabora!

Ivo Josipović i Tomislav Karamarko
Zoran Grizelj (PIXSEL)
Jadranka Kosor, popularna na centru, postala je meta Zokijeva očijukanja... Premijer je voli, ali Jadranka čini se, o ljevici uopće ne razmišlja

Nitko pouzdano ne može reći tko je i kada od dvojice muškaraca prvi izgovorio glasovitu rečenicu iz Casablance: “Bit će ovo početak jednog divnog prijateljstva”, ali nema nikakve sumnje da je ona u nekom trenutku izgovorena. 

No s obzirom na to da je jedan od njih okorjeli ljevičar, a drugi strastveni desničar, mnogima se to prijateljstvo činilo više nemogućim nego mogućim. 

Ivo Josipovć | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL

Ipak, bivši predsjednik Ivo Josipović i šef HDZ-a Tomislav Karamarko zatomili su u tom odnosu politička opredjeljenja, a vrlo je vjerojatno da će ih Josipović još više zatomiti nakon izbora, prilikom sastavljanja buduće hrvatske vlade. 

Kako doznaje Express, bivši predsjednik je više nego zainteresiran za postizbornu koaliciju s HDZ-om, a to je i više puta dao naslutiti, dakako, samo između redaka, u svojim javnim istupima, pogotovo nakon što je Karamarka branio od optužbi Josipa Manolića da je surađivao s Udbom.

Jasno je da Josipović sa svojom strankom Naprijed Hrvatska, kao bivši predsjednik, želi biti i dalje utjecajan na hrvatskoj političkoj sceni, a i logično je da se između dvije najveće stranke SDP-a i HDZ-a odluči za ove potonje.

Naime, s premijerom i šefom SDP-a Zoranom Milanovićem, iako su na istoj strani - onoj lijevoj - ne može. Previše je tu ružnih riječi izgovoreno da bi i jedan i drugi prešli preko njih. 

Osim toga, Josipović sigurno ne bi pristao da njegovi mogući saborski mandati osiguraju Milanoviću novi premijerski mandat. Zato je vjerojatnije da bi pristao prikloniti se Milanovićevu najvećem protivniku, Tomislavu Karamarku.

I vrlo je vjerojatno da bi likovao nad tim mogućim Milanovićevim porazom. A u svojoj koaliciji Uspješna Hrvatska koju trenutačno čini s Radimirom Čačićem i njegovim Reformistima, našao bi se još jedan koji sigurno ne bi dopustio da Milanović uz pomoć njih sastavi novu vladu.

Riječ je o bivšem ministru financija Slavku Liniću, koji ne skriva da Zorana Milanovića ne može vidjeti “ni nacrtanog”. Štoviše, Josipovića i Linića, kako kaže jedan dobro upućeni izvor blizak njima, veže emocija nesnošljivosti prema aktualnom premijeru.

U političkim krugovima neki čak tu njihovu koaliciju znaju nazivati Koalicijom mržnje ili osvete. Zato, njihovo postizborno koaliranje s HDZom nije uopće nemoguće.

Dapače, to se mnogima čini jedinim izglednim koaliranjem Uspješne Hrvatske - rekao je naš izvor. 

U koaliciji Uspješna Hrvatska jedino je Radimir Čačić taj koji bi mogao i s SDP-om i HDZ-om. S Milanovićem nije u lošim odnosima, a jedini je od svojih partnera javno rekao da bi mogao koalirati s HDZ-om.

Čačić je barem iskren, on otvoreno kaže da želi sjediti u novoj vladi, pa će ako njegovi mandati budu odlučivali, stati i uz SDP i uz HDZ, ovisno o tome tko bude imao najviše glasova za sastavljanje nove vlade - rekao je naš izvor.

S druge strane ono što se mnogi pitaju, jest koja je ambicija bivšeg predsjednika Ive Josipovića? 

Što on želi biti na hrvatskoj političkoj sceni? Odgovor daje rečenica koja u ovo izborno vrijeme kola političkim krugovima- Josipović bi htio biti novi predsjednik Hrvatskog sabora. 

Ivo Josipović i Radimir Čačić | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

Ako je ova rečenica uistinu točna, onda bivši predsjednik tu svoju ambiciju jedino može osvariti uz pomoć ili SDP-a ili HDZ-a. A kako je rečeno, SDP defitivno otpada. 

Stoga, jedino ga Karamarko, naravno ako pobjedi, može postaviti na tako visoku dužnost u zemlji. Da, istina je, priča se da su to Josipovićeve ambicije. 

Ali, on mora tu dobro promisliti jer je bio dio visoke politike, bio je lijevi centar , zapravo još je, i nikako ne bi smio ići s HDZ-om - upozorava jedan dobar poznavatelj odnosa na našoj sceni.

O sastancima Josipovića i Karamarka još se 2013. pisalo u medijima i šaputalo na hodnicima Sabora. 

Tako se govorilo da se čuju telefonski, povremeno sastaju, ali i razgovaraju u četiri oka.

"Njih dvojica imaju odličnu komunikaciju. Sastanci se obično održavaju na Pantovčaku, otprilike jednom u mjesec ili mjesec i pol dana", rekao je prije dvije godine jedan dobar poznanik tadašnjeg predsjednika države i predsjednika HDZ-a. 

Iz Ureda Josipovića tada su rekli da se predsjednik, u skladu sa svojom ustavnom pozicijom, redovito i često sastaje sa svim akterima političke scene.

Prije svega, to uključuje Vladu RH te sve političke stranke, uključujući i one oporbene. Drugim riječima, rekao je da na Pantovčaku prima Karamarka kao šefa oporbe.

No što HDZ misli o postizbornom koaliranju s Josipovićem? Njima, kako kaže visokopozicionirani član, neće biti potrebne postizborne koalicije. I u to su uistinu uvjereni. 

Naime, prema njihovim internim istraživanjima koje su za HDZ provele tri neovisne agencije, a čije podatke je dobio Express, najveća oporbena stranka izbore dobiva s razlikom od 10, 61 posto, i to sama, bez Domoljubne koalicije. 

Podaci iz njihova tajnog istraživanja kažu kako HDZ dobiva 32,73 posto glasova, a SDP 22,12 posto. Dalje, po izbornim jedinicama, od 140 mandata, 71 ide HDZ-u, a 50 SDP-u.

Ipak, šef HDZ-a Tomislav Karamarko u emisiji “Oporbeni zarez” rekao je da razmišlja o postizbornoj koaliciji s drugim strankama.

Radimir Čačić i Jadranka Kosor | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

"Otvaramo se i pružamo ruku svima koji žele načiniti korjenite promjene u Hrvatskoj. Opet, govorimo o gospodarstvu. Jer Hrvatska je ugrožena, više nije spremna za gubljenje energije na ideološke rasprave. Nije spremna za individualne obračune ni šefova opozicije, stranaka, premijera… Hrvatska traži konsenzus o kvaliteti života! Ponudit ćemo gospodarski program. Za sve koji nađu elemente da možemo surađivati na tom gospodarskom programu - bit će mi jako drago. Vrlo brzo će naša pobjeda biti izvjesna. Zanima me samo konsenzus o kvaliteti života - o tome ću sa svakim razgovarati", rekao je Karamarko te se u istoj emisiji dotaknuo Ive Josipovića i izjave da nije bio doušnik Udbe.

"Za gospodina Josipovića mogu samo reći - naši politički stavovi su dijametralno suprotni. Vrlo sam ga često kritizirao. Ali istina je ono što mora biti dominantna vrijednost u našem društvu i politici. Zato cijenim tu njegovu gestu, on je samo htio reći istinu, i to je dobro. Dao je signal svima koji se pokušavaju baviti lažima i koji pokušavaju lažima i konstrukcijama postići nekakvu prednost u politici - to je politika kratkog daha. Zato kažem - izrekao je istinu i mislim da je to jako, jako dobro", rekao je Karamarko.

Ali ova Josipovićeva obrana šefa oporbe nije zapravo ništa novo. Bivši je predsjednik stao u obranu Karamarka i što vozi unajmljeni skupocjeni Mercedes, a predsjednici Grabar Kitarović je za prvih 100 dana na Pantovčaku dao pozitivnu ocjenu iako bi on “neke stvari radio drukčije”.

U priči s Mercedeseom i Karamarkom Josipović je prije nekoliko mjeseci rekao da treba ispitati je li riječ o slučaju gdje je Karamarko koristio auto tvrtke, jer u formalnom smislu, kaže bivši predsjednik, možda i jest povrijedio propise o sprečavanju sukoba interesa, no misli da je cijela priča ozbiljno prenapuhana.

Bit je da ako vi uzimate vozilo odabranice, vodi li to ka korupciji? Drugo je što je auto vrijedan 600 tisuća kuna, pa ostavlja drukčiji dojam..., smatrao je Josipović. 

No bivši je predsjednik i nakon stranačkih izbora u HDZ-u, dakle 2012., u trenutku kada su neki, poslije se pokazalo lažno, optuživali Karamarka da je koristio obavještajne strukture u svojoj predizbornoj kampanji za šefa HDZ-a, te optužbe negirao.

"Bilo je takvih prigovora i ja sam zatražio izvješće koje je pokazalo da to nije točna tvrdnja", rekao je Josipović tada.

Na nagađanja o postizbornom koaliranju s HDZ-om Josipović je odgovorio u svojoj kolumni na portalu Autograf.hr.

Radimir Čačić | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

“Razmišljajući o svim onim razlozima zbog kojih sam bezbroj puta rekao da ne mogu zamisliti koaliciju stranke Naprijed Hrvatska i HDZ-a, sjetio sam se pretvorbe i privatizacije i ratnog profiterstva, Fimi medije i brojnih drugih afera koje su osiromašile ovo društvo i upropastile gospodarstvo”, napisao je Josipović i dodao kako je HDZ dolazio i odlazio s vlasti, no da se ne može sjetiti ni jednog razdoblja njegove vlasti bez ozbiljnih afera od ozbiljnog utjecaja na cijelo društvo.

“Štoviše, možemo reći da je država, posebno u doba pretvorbe i privatizacije, pod dirigentskom palicom HDZ-a, bila glavni sponzor kriminala”, kaže te zaključuje da “htjeli to u HDZ-u priznati ili ne, njihov odnos prema antifašizmu i povijesti potiče ustašofiliju, rasizam i mržnju.

Nepoštovanje antifašizma, pa i uloge koju je u njemu imao prvi predsjednik HDZ-a i Hrvatske Franjo Tuđman, udar je na temelje europeizma. Svaki nastup Karamarka s tematikom lustracije i obračuna s crvenima unosi strah”.

Osim Josipovića još se jedno ime ovih dana u političkim krugovima spominje kao moguće postizborno koalicijsko iznenađenje. 

Riječ je o bivšoj predsjednici Vlade i bivšoj šefici HDZ-a Jadranki Kosor koju bi SDP-ov predsjednik Zoran Milanović rado vidio u postizbornom koaliranju. 

Premijer Milanović u posljednje vrijeme sve češće hvali Jadranku Kosor, a očito je i do njega doprla vijest o njezinoj popularnosti među običnim pukom.

Naime, s Jadrankom Kosor, a to znaju svi koji s njom barem jednom popiju kavu u centru grada, ne možete u miru sjediti. Gotovo svake minute pristižu joj građani koji joj izražavaju poštovanje i pozdravljaju je više nego srdačno.

Iako se bivša premijerka Jadranka Kosor također spominjala kao dio tima Josipović - Čačić od toga najvjerojatnije neće biti ništa. Baš kao i od saveza s SDP-om o kojem se govori posljednjih dana.

Jasno joj je, naime, da kao bivša predsjednica vlade, bivša predsjednica HDZ-a, žena koja je dvadeset godina u visokoj politici ne može trčati okolo i sa svakim koalirati. Ona se, naime, vidi na centru.

"Onaj tko je poznaje, zna da Jadranka Kosor gleda dosta staromodno na politiku. Dosljedna je sebi i svom političkom opredjeljenju", rekao je izvor blizak bivšoj premijerki.

Zoran Milanović u predizbornoj kampanji 2011. nije je štedio, ali je poslije kad je postao premijer svoje mišljenje o njoj promijenio. Tako je svojedobno i izjavio kako se vidi da je korektna te joj se i ispričao da je bio pregrub prema njoj.

Zoran Milanović i Ivo Josipović | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Na aktualnom satu rekao je: “Jesam li bio grub prema vama? Jesam!”. Sve češće joj i daje na važnosti što je završila pregovore s EU, makar je 2013. uopće nije spomenuo u svom govoru u noći ulaska...

Navodno je jedan od njegovih planova bio i ponuditi joj mjesto na listi za Sabor, ali to se nikad nije realiziralo, a ni Kosor ne bi pristala na to. Sve u svemu, Jadranka Kosor ima plan ostati na političkoj sceni. Jedan od planova je osnovati stranku, ali vrlo je vjerojatno da to neće stići do parlamentarnih izbora.

S nezavisnom listom isto je teško jer nema infrastrukturu iza sebe. No da će naći način kako da bude važan čimbenik na ovim izborima, vrlo je moguće.

Prema nekim drugim anketama koje su vođene u izbornim jedinicama - anketiranje na području cijele Hrvatske već u korijenu vodi prema pogrešnim rezultatima - pokazuje da HDZ ima prednost pred SDP-om, ali će mnogo toga ovisiti o kasnijem koalicijskom potencijalu.

Na idućim izborima prvi će put u povijesti našeg parlamentarizma biti primijenjeno preferencijalno glasovanje, što će izmijeniti sliku koju daju ankete, ma kako inače bile točne. 

Smanjen je i kapacitet trećih putova - OraH Mirele Holy prema zadnjim anketama koje su rađene za potrebe jedne velike stranke, ne prelazi prag. Čačić ulazi u Sabor, ali Josipović ne ulazi. 

Milan Bandić imat će najmanje dva zastupnika dok će Most Bože Petrova također ući u sabor. Potencijal Živog zida, koji je u posljednje vrijeme demagogijom znatno nadmašio HDZ i SDP (nudeći po pet tisuća eura građanima na ime odštete za kriminalnu pretvornu i privatizaciju) također mogu imati jedan mandat, ali zasad ga nemaju. U Zadru, gdje će se kandidirati Tomislav Karamarko, HDZ je gotovo dvostruko jači od SDP-a. 

Milanovićeve šanse leže u sferi individualne nadmoći nad Karamarkom - on u posljednje vrijeme izaziva Karamarka na dvoboj kao da je šef HDZ-a premijer, a on vođa opozicije. ,

Tu su i veliki kontingenti glasača u Franku, blokirani, siromašni itd. HDZ-ova glavna uzdanica na izborima je očito predsjednica Republike, koja seli ured u Vukovar. Bit će to ipak napeti izbori.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.