Top News
187 prikaza

HDZ-u je puna kapa Mosta, ali priča s Bandićem je ipak samo spin

Mandatar Orešković dolazi kod predsjednice u pratnji čelnika Mosta i Domoljubne koalicije
Jurica Galoic (PIXSELL)
Iskre koje ovih dana frcaju između članova Domoljubne koalicije najžešće su do sada i svima je jasno da je ovaj "brak pred razvodom"

Suradnja, kako Božo Petrov voli nazivati vladajuću koaliciju HDZ-a (plus njihovih sedam satelita) i Mosta, na klimavim je nogama. O problemima u “braku” sad se više ni ne srame govoriti javno, kritizirajući jedni druge bez dlake na jeziku.

Tomislav Karamarko i Tihomir Orešković | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Tu je još i premijer Orešković koji, pak, solira, boreći se s vjetrenjačama. Ni on nije omiljen kod vladajućih, Karamarko mu teško može oprostiti odugovlačenje sa smjenom čelnika SOA-e Dragana Lozančića, pa slobodno možemo reći da je rastava braka vrlo izgledna, osim ako svi redom ne krenu u “bračno savjetovalište”. 

No tamo bi ih “savjetnik” prije svega trebao naučiti da su oni tu zbog države i građana, a ne da je država tu zbog njih. I da, a sve u interesu naroda koji ih je i izabrao, suzbiju veličine svojih ega koliko god mogu, prestanu se baviti samima sobom i počnu raditi. No koliko su izgledni novi izbori? 

U našoj zemlji sve je moguće (pa doživjeli smo i ostavku premijera na pola mandata, a pravi razlog još ne znamo), ali nekakvo je uvriježeno zapažanje da se političarima fotelje jako svide pa se nikako ne mogu odlijepiti od njih.

Čast izuzecima, poput Darinka Kosora, koji je dao ostavku na mjestu predsjednika Skupštine grada Zagreba, i Ivanu Kovačiću, Mostovu zastupniku i gradonačelniku Omiša koji je dao ostavku na mjesto šefa Kluba Mosta jer, kako je rekao, ne želi više surađivati s HDZ-om. 

Iskre koji ovih dana frcaju između čak i samih članova Domoljubne koalicije (HSLS i HSS ne libe se reći da su nezadovoljni provođenjem reformi), a onda i Mosta, do sada su ipak najžešće.

Milan Bandić | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

A kako Express saznaje, kap koja je prelila čašu jest najavljivanje o preslagivanju u vladajućoj koaliciji, i to s Milanom Bandićem. Svima je jasno da je HDZ-u dosta ovakvog Mosta pa se još prije tri tjedna, možda i više, krenulo sa spinovima kako će Petrova i ekipu zamijeniti Bandićem i njegovima.

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević čak je i javno najavio moguće preslagivanje, a i Bandić je o tome govorio pred novinarima.

No deset zastupnika koje bi Bandić mogao privući k sebi i danas su nepoznati, osim Špike iz BUZ-a koji je pompozno najavio kako većina već postoji, ali na konkretno pitanje tko je ta većina, naglo je zašutio, od tada se nije oglasio, a čini se kako je očito riječ o običnoj manipulaciji.

No, u političkim kuloarima spominjalo se čak šest zastupnika Mosta koji bi mogli stati na stranu zagrebačkoag gradonačelnika. Jer navodno je i njima dosta svega.

Ines Strenja Linić, Robert Podolnjak, Miroslav Šimić su navodno među njima, te Ivan Lovrinović, Jure Martinović i Ivan Mišić, koji su već krajem siječnja napustili Most, ti su mogući dezerteri, kako se prije dvadesetak dana govorilo u političkim kuloarima.

No iako je sve moguće, ovo je vjerojatno bio jedan od spinova kako bi se Mostu pokazalo da se može i bez njih. Jer Miroslav Šimić postao je umjesto Kovačića šef Kluba zastupnika Mosta, a i teško je za povjerovati da bi se ostali mostovci kompromitirali mijenjanjem strana jer su se još do jučer busali u prsa rečenicama da je Most nešto najbolje na našoj političkoj sceni.

Ivan Kovačić | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL

Most, odnosno Ivana Kovačića, ali i Darinka Kosora, šefa HSLS-a, partnera HDZ-a, naljutilo je moguće preslagivanje s Bandićem te tromost u provođenju Vladinih reformi, kao i neimenovanju pomoćnika i zamjenika ministara (Kovačić je izjavio da HDZ nije namjerno imenovao 20 pomoćnika) te su, ako ne dođe do promjena, za nove izbore, i to već na 

Kovačić je izjavio da ako HDZ ne ispoštuje sporazum o suradnji, Most izlazi iz koalicije, a znakovito je da su se Mostu u scenariju novih izbora na jesen pridružili HDZ-ovi sateliti - HSLS, HSS, BUZ, pa djelomično čak i Tepešov HSP AS. 

I da, nitko od njih (osim možda HSP AS) nije za preslagivanje s Bandićem, koji je očito bio okidač za najnovije trzavice među vladajućima.

A da je HDZ itekako zainteresiran za preslagivanje s Bandićem, potvrđuje nam čovjek iz Bandićeva okruženja. I opet priča o deset “bandićevaca”, a možda i još kojem više koji bi na taj način izbacili Most iz igre.

"Pa, evo vam malo štofa, upravo je Milan Bandić pomirio Milijana Brkića i Tomislava Karamarka. On je bio taj koji je smirio strasti između dvojice glavnih ljudi u HDZ-u", kaže nam naš sugovornik želeći naglasiti utjecaj koji zagrebački gradonačelnik ima u HDZ-u.

Milan Bandić | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

No to i nije ništa novo, veza HDZ-a i Bandića traje još od 2009. godine, kad mu je tadašnji šef stranke Ivo Sanader umjesto nekog jakog kandidata suprotstavio mladog Jasena Mesića (doduše s odličnom i neokaljanom karijerom, ali tada još neiskusnog političara koji se u areni trebao boriti s iskusnim Bandićem). U startu osuđenog na propast.

Čelnik HSLS-a i partner HDZ-a Darinko Kosor, koji je napustio mjesto predsjednika Skupštine grada Zagreba upravo zbog Bandića, objasnivši da se donose štetne odluke u Skupštini, a on ih ne može konrolirati, vjerojatno se gnuša na mogućnost da Bandić zamijeni Most. 

To se može iščitati iz njegove rečenice u kojoj je odbacio mogućnost bilo kakvih preslagivanja unutar koalicije kojima bi na čelu bila politička opcija Milana Bandića.

"Mi smo apsolutno protiv preslagivanja unutar vladajuće koalicije. Mi u tome nećemo sudjelovati, nego vidimo izlaz u izborima koji bi bili na jesen", rekao je Kosor medijima. 

Ako Kosor ostane dosljedan u tome i ako uopće dođe do scenarija s Bandićem, Domoljubna koalicija gubi tri HSLS-ova zastupnika pa slijedom toga Karamarko ili zagrebački gradonačelnik moraju nabaviti dodatna tri glasa u slučaju preslagivanja. 

Nikola Grmoja | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Ako BUZ i HSS isto odluče, koji zajedno imaju također tri zastupnika, brojka raste već na šest. Nemoguće ili ne za zagrebačkoga gradonačelnika, vidjet će se uskoro.

Bandiću se očito jako dopada scenarij da on bude druga glavna politička opcija u zemlji, pa o tome svako malo nešto i kaže. Most, pak, s druge strane također ne gleda spokojno kako mu HDZ radi o glavi. 

Jer i oni imaju aduta u rukavu, a to je rušenje Vlade i dovođenje SDP-ovca Zorana Milanovića na vlast. Miroljubive poruke SDP-u već je poslao Nikola Grmoja (“Sve vam je oprošteno i zaboravljeno”), a SDP je poslao uvjet da će podržati Most samo ako Milanović bude premijer. 

I test - šest SDP-ovih zakonskih prijedloga koje bi u cilju dobre suradnje Most trebao podržati. Vidjet ćemo koji će se scenarij obistiniti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.