Top News
5491 prikaza

Hedl: Evo kako me HDZ-ovac Lucić pokušao podmititi

HDZ-ov zastupnik Franjo Lucić
Duško Mirković/PIXSELL
Dugogodišnji saborski zastupnik i nekadašnji gradonačelnik s liste HDZ-a nudio je novac jednom novinaru da ne bi objavio priču

Nisam mogao vjerovati da bi netko bio tako bahat i ponuditi, mislim, jasno je što je to bilo - priča nam iskusni novinar Drago Hedl o trenutku kada mu je HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić ponudio trostruko veći honorar da ne objavi svoj članak, koji je na kraju ipak objavljen na portalu Telegram.

Naime, Hedl je istraživao poslovanje Lucićevih tvrtaka koje su dobivale pozamašne kredite čak i od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a da bi dio novca potrošen na gradnju apartmana u Srimi kod Šibenika: 

"Istraživao sam kako su njegove tvrtke TOFRADO i TOFRADO bačvarija završile u stečaju iako su dobivale ogromne kredite i to za, pazite sad ovo,  za razvoj malog poduzetništva i zapošljavanje hrvatskih branitelja. Govorio sam mu da je u njegovom interesu da predstavi svoju priču."

Lucić je odlučno izbjegavao Hedla, ali je u jednom telefonskom razgovoru bio eksplicitan:

"Ono što ćeš ti od redakcije dobiti, ja ću te honorirati jedan naprema tri, ako ti dobiješ tisuću, ja ću ti dati tri tisuće".

Kolinda Grabar Kitarović i Nikola Hanžel tijekom posjeta tiskari Nikola Hanžel Top News Kolindin kontroverzni prijatelj najveći donator HDZ-a

Hedla smo upitali je li bio barem malo u iskušenju na što nam je bez oklijevanja rekao da nije niti trenutka bio u iskušenju prihvatiti Lucićev "honorar". Inače, Lucić je zastupnik HDZ-a koji odrađuje četvrti mandat u Saboru, ali u imovinskoj kartici nije prijavio ništa osim jedne njive vrijedne 15.000 kuna. Kad smo Hedla upitali je li kad posumnjao u platežnu moć čovjeka koji ima samo jednu njivu odgovorio nam je: 

"Obiteljsku kuću je prodao svojoj djeci. Lucić ima četvero djece i svako mu je platilo po 150.000 kuna za dio kuće i možda je mislio iz tih novaca me isplatiti".

Kako doznajemo iz izvora HDZ-a, stranka će tek razmotriti čitav slučaj te nakon rasprave na odgovarajućim tijelima javnosti iskomunicirati što će uraditi. Trenutačne pretpostavke govore da stranka neće uraditi baš ništa zbog očitog Lucićeva pokušaja podmićivanja novinara.

Zdravko Marić 'Talačka kriza' Top News Zdravko Marić u Vladi čuva važnije stvari od svog obraza

Lucić je svojevremeno bio gradonačelnik Pleternice, a završio je na "stupu srama" Porezne uprave zbog višemilijunskih dugova. Osobni dug HDZ-ova zastupnika je 18,9 milijuna kuna, a njegova tvrtka Tofrado je u stečaju. Lucić je iz siromašne obitelji. Još u socijalizmu je nabavio stroj i proizvodio čavle, a učlanjenjem u HDZ lansirao je svoju karijeru. Postao je ugledan član stranke, a i sada upućeni kažu da on vlada Pleternicom.

Svojevremeno je u imovinskoj kartici spominjao obiteljsku kuću od 250 četvornih metara u središtu Pleternice koju je procjenjivao na 2,5 milijuna kuna da bi je kasnije prodao djeci za "samo" 600.000 kuna. Iako godinama vozi crni BMW X5, njega nije naveo u imovinskoj kartici. Pretpostavlja se da ga je uzeo na ime građevinske tvrtke Tofrado koja je u stečaju. Požeški SDP već godinama Lucića proziva za apartmane koje je sa svojom građevinskom tvrtkom gradio u Dalmaciji i Austriji, ali on to uporno odbacuje. U Požeštini se nagađa kako je svu ostalu vrijednu imovinu prepisao na suprugu i djecu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.