Top News
3077 prikaza

Hitler je imao tajna oružja s kojima je htio promijeniti povijest

Hitler
Bundesarchiv
Hitlerovi inženjeri bili su daleko ispred svojega vremena kada su kreirali sofisticirane strojeve namijenje ostvarenju nacističkih ciljeva u Drugom svjetskom ratu.

Tehnologije koje su koristili i razvijali nacisti tijekom Drugog svjetskog rata bile su desetljećima ispred svojega vremena, a mnogima su kasnije poslužile i kao inspiracija za stvaranje modernih letjelica. 

Časopis 'Oružja Drugog svjetskog rata' donio je nekoliko tajnih, smrtonosnih oružja nacista koja su stvorena tijekom Drugog svjetskog rata: 

Hitlerovo tajno "letačko bombaško krilo"

Bombaš Horten Ho 229 dizajniran je za nošenje približno tone naoružanja tijekom leta od gotovo 15.000 kilometara i pri brzini od 600 kilometara na sat.  

Opremljen je s dva turbomotora, dva topa i R4M raketama. Bombaš Horten Ho 229 bio je prvi svjetski tajni zrakoplov koji je na prvi let krenuo 1944. godine.

Navodno je šef nacističkog Luftwaffea, Hermann Göring, dodjelio pola milijuna rajhovskih maraka braći Reimaru i Walteru Hortenu za proizvodnju te letjelice. 

Horten Ho 229 imao je mnogo problema, pa nije dugo opstao u borbi. Umjesto toga, bombaškim inžinjerima on danas služi kao inspiracija za nove letjelice, poput bombaša Northrop Gruman B-2-a.  

Fritz X – radijski navođena bomba

Fritz se smatra „djedom pametnih bombi“. Ova bomba mogla je nositi eksploziv težak 1564 kilograma, a opremljena je bila s radio prijamnikom i sofisticiranom kontrolom koja je pomagala u navođenju bombi do cilja. 

Prema američkim zračnim snagama, Fritz X mogao je probiti oklop od 71 centimetra i bio je primjenjiv na 6000 metara nadmorske visine, što je u ono doba bilo izvan dosega protuzračne obrane.

Manje od mjesec dana nakon što je razvijen, nacisti su njime potopili bojni brod Roma u rujnu 1943. godine kod Sardinije. Međutim, upotreba Fritza X bila je ograničena u borbama jer je svega nekoliko zrakoplova bilo dizajnirano za nošenje tih bombi.

Mina na daljinsko upravljanje

Ova mina, nazvana Golijat, među američkim trupama poznatija je kao „insekt“. Ovim mini tenkom upravljalo se pomoću joysticka, a pokretala su ga dva elektromotora koje su kasnije zamijenili plinski plamenici. 

Dizajniran je kako bi nosio između 60,3 kilograma i 99,7 kilograma visokog eksploziva, a upotrebljavao se za navigaciju minskim poljima i dostavu eksploziva na obrambene pozicije.  

Nacisti su izradili više od 7000 Golijata tijekom rata i tako utrli put za radio-kontrolirano oružje. 

Zrakoplov na raketni pogon koji je približno 300 km/h brži od najbrže letjelice

Do kasnih 1930-ih godina, Nijemci su razvijali Messerschmitt Me 163 Komet, raketu na mlazni pogon s brzinom od 700 kilometara na sat. 

„Tijekom tog vremena hvaljeni američki P-51 Mustang borac, u usporedbi, jurio je s manje od 440 kilometara na sat“, piše u časopisu 'Oružja Drugog svjetskog rata'. 

Više od 300 Kometa je i opremljeno s dvostrukim 30 milimetarskim topovima. Kometu je brizna bila istovremeno i dar, ali i prokletstvo jer je letjelica bila dovoljno brza kako bi izbjegla savezničko streljaštvo, ali i prebrza da bi pogodila savezničko zrakoplovsto, piše Business Insider

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.