Top News
4125 prikaza

Hodorkovski financira rušenje Aleksandra Vučića

Mihail Hodorkovski
DPA/PIXSELL
Hodorkovski i nakon provedenih deset godina u ruskom zatvoru i dalje raspolaže milijunima

Tajkun Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus, a sada glavni protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, financijski pomaže i sređuje razne poslove za Mlađana Đorđevića, desnu ruku i kuma Dragana Đilasa, predsjednika srpske Demokratske stranke, velikog protivnika srbijanskog predsjednika. 

Upravo s novcem od Hodorkovskog Đilas kreće u prljavu kampanju, kojom će se pokušati vratiti na mjesto gradonačelnika Beograda, piše beogradski Alo.

Ruski mediji nedavno su objavili da je Mihail Hodorkovski, kojeg zovu "ruski Soros", spremio vreće novca za rušenje šefa Kremlja, a prema riječima izvora za Alo, direktni kontakt s ruskim bogatašem i suradnju ima Mlađan Đorđević.

Mihail Hodorkovski | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
"Bivši vlasnik naftnog giganta Jukos Mihail Hodorkovski, koji je zbog utaje poreza, prijevare i pronevjera proveo više od deset godina u zatvoru, 2013. godine je otišao iz Rusije. Još uvijek raspolaže milijunima, a upućeni tvrde da Hodorkovski za svoju 'nesreću' krivi Putina, te da je to razlog zbog kojeg financira liberalnu opoziciju u Moskvi, a posebno najvećeg kritičara Kremlja - Alekseja Navaljnog. Zbog taktike Hodorkovskog da daje ogromne količine novca različitim organizacijama, ali i u ruke Putinovih protivnika, mnogi su ga u Rusiji i poistovjetili s Georgeom Sorosem. Zanimljivo je da Đorđević, Đilasov čovjek iz sjene, ne samo da ima kontakt s njim nego imaju i neke vrijedne zajedničke projekte", otkriva izvor.

Komentirajući saznanja novinarke Aloa, Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za sigurnost, je rekao kako uopće ne sumnja da Hodorkovski ima interesa financirati rušenje Aleksandra Vučića.

"Njemu je potrebna prijateljska vlada u državi u kojoj bi bio siguran, a dobivao bi i privilegirane poslove za investiranje. Država koju vodi Aleksandar Vučić je otvorena za sve ozbiljne investitore koji hoće legalno raditi i investirati pod vrlo povoljnim uvjetimaa, ali nije tako otvorena za manipulatore i špekulante koji žele prati svoj sumnjiv novac i pod okriljem ulaganja sakriti njegovo porijeklo. Vučić je svjestan da smeta tajkunima, kako domaćima, tako i stranima. Jedan dobar dio ruskih tajkuna još iz vremena Jeljcina, koji su veliku štetu nanijeli Rusiji, danas su uglavnom na Zapadu i rade protiv Rusije i protiv Putina. Tako da je sigurno da rade i protiv predsjednika država koje su u dobrim odnosima s Rusijom, kao što je to Srbija", istaknuo je Dragaš.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 19:38 09.Studeni 2017.

    Ima Putin muda!