Top News
714 prikaza

Hollywood Trumpu priprema žestoku dodjelu Oscara

Jodie Foster, prosvjed na Beverly Hillsu protiv Donalda Trumpa uoči Oscara
1/4
Ian West/Press Association/PIXSELL
Dva dana uoči dodjele Jodie Fostere žestoko je opalila na prosvjedu na Beverly Hillsu protiv predsjednika

Jedna od najvećih hollywoodskih agencija United Talent Agency (UTA) ove godine je otkazala svoju uobičajenu zabavu dva dana uoči dodjele nagrade Oscar i umjesto toga sazvala prosvjed protiv Donalda Trumpa. "Otpor!", "Ne fašizmu!" i slični prigodni transparenti bili su ukras okupljanja oko 1500 ljudi na Beverly Hillsu ispred zgrade agencije, a jedna od najvatrenijih govornica bila je Jodie Foster: "Ja nisam od onih koja se osjeća dobro kad svoje lice koristi za političke ciljeve. Ali sada je sve drugačije. Vrijeme je da se pokažemo!"

Mnoštvo je bilo oduševljeno, Jodie Foster je upozoravala na "udar na demokraciju", na Trumpovu nepodnošljivu zabranu ulaska u SAD, a podršku su joj davali glumci okupljeni na podiju, među kojima i Michael J. Fox, Mark Ruffalo, Paul Bettany, Misha Collins i Kristen Wiig. UTA je čak umjesto da potroši novac na party uoči Oscara, 250.000 dolara donirala vrlo utjecajnoj američkoj organizaciji za borbu za ljudska prava ACLU.

Johnny Mercer Oscarovac s Lastova Kultura Hrvat s četiri Oscara: Njegove pjesme pjevao je i Frank Sinatra

Svijet američkog filma tradicionalno je orijentiral lijevo i liberalno, tako da se od prvog trenutka podigla na noge nakon što je Donald Trump krajem prošle godine pobijedio na predsjedničkim izborima. Hollywood ga ne vidi samo kao opasnost po otvorenost SAD-a svijetu i opstojnost nacije, nego i kao čovjeka koji je spreman ugroziti umjetničke slobode i slobodu izražavanja.

Mnogi zato očekuju da se ovogodišnja dodjela Oscara pretvori u niz protestnih izjava s glavne pozornice protiv predsjednika SAD-a. Takvih stvari je bilo i ranije. Marlon Brando je 1972. odbio Oscara i na pozornicu poslao aktivistkinju kako bi prosvjedovala protiv odnosa vlasti prema američkim urođenicima, indijancima. Susan Sarandon i Tim Robbins 1993. su na pozornici kao temu povukli jezivu sudbinu Haićana oboljelih od HIV-a.

Richard Gere je, umjesto zahvale mami, tati, Bogu i sličnog, prosvjedovao protiv sudbine Tibetanaca u svojoj pokrajini u NR Kini. Michael Moore je 2003., u godini napada SAD-a na Irak, održao žestok govor protiv tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha mlađeg. Da se uoči Oscara jako kuha pokazuju i mnoge druge stvari, primjerice izbor tema kod dokumentaraca nominiranih za nagradu; Sirija, izbjeglice, mržnja prema strancima.

Veljko Bulajić Veljko Bulajić Kultura 'Nijemci su me ranili bombom, a brata mi je ubio četnik'

Prije mjesec i pol na dodjeli Zlatnog globusa Meryl Streep je održala žestoki govor protiv Trumpa u kojem je podsjetila na to da su danas 40 posto stanovnika Kalifornije latinoamerikanci, da je četvrtina stanovništva države rođena izvan SAD-a, da su mnoge gospodarske grane američke nacije direktno ovisne o useljeništvu, svakako filmska industrija i visoke tehnologije.

Trump je nakon toga za glumačku superzvijezdu na Twitteru ustvrdio da je riječ o "jednoj od najprecjenijih glumica". I nije se dobro proveo. Amerikanci su mu, opet na Twitteru, uzvratili da je Meryl Streep nagrađena s tri Oscara, da je nominirana bila 20 puta, da je u karijeri dobila 157 najviših filmskih nagrada, svakako puno više puta od njegovih šest bankrota. "Prema tome, ako je ona precijenjena glumica, kakav je onda on kao biznismen?"

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.